news

Ministrul Energiei spune ca pretul energiei va ramane plafonat pana in martie 2025. Se doreste „stabilitate pentru clientul final”

Pretul plafonat la energie va fi mentinut pana in martie 2025, dupa aceasta data urmand „o evolutie treptata, transparenta si predictibila” pentru intreg lantul din piata in domeniu, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Dupa martie 2025, in functie de evolutia pietei, poate sa continue aceasta schema sau sa ajustam anumite plafoane, putem sa directionam mai bine sprijinul catre romanii vulnerabili cu adevarat. Toate aceste optiuni sunt pe masa si urmeaza ca, impreuna cu toti cei implicati in acest sistem, sa definim ce se va intampla dupa.”

„Va fi o evolutie treptata, transparenta si predictibila, pentru ca e important atat pentru consumatori, cat si pentru distribuitori si producatori, pentru intreg lantul din piata energiei”, a explicat Burduja, dupa ce a participat la un eveniment la Biblioteca Academiei Romane.

„O factura de 35 de lei, o factura absolut rezonabila.”

Intrebat despre anumite plafoane pentru consumatorii vulnerabili din martie 2025, ministrul a precizat ca tema nu a fost inca discutata. „E foarte greu sa estimam ce se va intampla peste un an”, a transmis el.

Potrivit ministrului, fiecare consumator poate opta, pentru gaze naturale si energie electrica, pentru un furnizor sau altul.

„Avem o lege care plafoneaza preturile la gaze naturale si energie electrica, care a dus romanilor al patrulea cel mai ieftin gaz din Uniunea Europeana. Pentru energie electrica sunt peste cinci milioane de gospodarii care platesc lunar o factura de 35 de lei, o factura absolut rezonabila.

Statul roman a facut acest efort pentru a-i proteja pe romani in conditiile unei evolutii impredictibile a pietei, cu razboi in Ucraina si, mai nou, cu un conflict in Orientul Mijlociu.

Guvernul face acest efort ca sa mentina o stabilitate pentru clientul final. Pana in martie 2025, nu dorim sa intervenim pe aceasta scheme de compensare/plafonare”, a adaugat Sebastian Burduja.

Ministrul a mai explicat ca multi furnizori de energie practica preturi sub plafonul stabilit de Guvern, iar consumatorii, daca nu sunt multumiti, isi pot schimba „foarte usor” contractele.

„Exceptiile vehiculate in spatiul public, cu oferte foarte mari, reprezinta optiunea acelui furnizor, dar suntem intr-o piata concurentiala, cand romanii pot alege oferta cea mai buna, iar ofertele sunt transparente. Pe site-ul ANRE poti face o comparatie de preturi si la energie electrica si la gaze natural”, a precizat Burduja.

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Recent Posts

INTERVIU Claudiu Tarziu (AUR): „Odata propulsat in turul 2, George Simion nu va fi asa de usor de invins precum si-ar imagina unii sau altii!”

Intrat in mod neasteptat in Parlament, in urma cu patru ani, cand institutele de sondare…

3 ore ago

Zelenski, conflict dur cu Orban chiar la Budapesta: „Copiii vostri sunt ucisi acolo? Despre ce vorbim?”

Viktor Orban si Volodimir Zelenski au adus joi la Budapesta confruntarea lor de lunga durata,…

4 ore ago

Ucraina produce 4 milioane de drone pe an. Industria de armament este tot mai productiva, dar se confrunta cu probleme majore

Majoritatea producatorilor ucraineni de arme intentioneaza sa-si mute activitatile in strainatate, relateaza Le Figaro. In…

O oră ago

Macron: „UE trebuie sa-si apere interesele, nu sa astepte ca Statelor Unite sa-i asigure securitatea”

Liderul francez Emmanuel Macron considera ca europenii nu ar trebui sa-si delege securitatea Statelor Unite,…

33 de minute ago

Bihor: Un tanar fara permis de conducere a furat un autobuz. El a provocat un accident in scurt timp

Un tanar din Bihor a fost retinut pentru 24 de ore dupa ce a furat…

O oră ago