„Exista un semnal de ingrijorare in ceea ce priveste incetinirea cresterii economice si de aceea trebuie luate masuri din timp pentru sustinerea dezvoltarii, dar si prudenta, mai ales in cheltuirea banilor publici”, a sustinut ministrul Finantelor, Marcel Bolos, intr-un interviu la Digi 24, conform Agerpres.
„Avem pe de o parte un volum de investitii publice, de aceasta data foarte consistent. Dupa cum stiti, Guvernul Romaniei pregateste un pachet de masuri pentru a sustine productia industriala si activitatile de productie industriala, care e mai mult decat necesar.
Ce vreau sa spun este ca, intr-adevar, exista acest semnal de ingrijorare in ceea ce priveste incetinirea cresterii economice. Tocmai de aceea trebuie luate masuri din timp, pentru ca sa sustinem dezvoltarea economica si sa alocam aceste fonduri care tin de sprijinul mediului de afaceri pe o perioada de timp care sa fie caracterizata de predictibilitate.
Asa cum am mentionat, semnalele ingrijoratoare vin din Europa Centrala, in special din zona Germaniei, unde intr-adevar s-au inregistrat scaderi ale volumului productiei industriale cu 3,6%. E un fenomen pe care il intalnim si in Austria, cu 1,5%”, a precizat Bolos.
Intrebat daca acest fenomen se va extinde si Romania, iar tara ar putea intra in criza, Bolos a explicat ca este un „fenomen de contagiune financiara”, dar nu se pune problema de a ne confrunta cu o criza economica.
„E un fenomen de contagiune, se cheama financiara, dar si contagiune intre economiile tarilor care au schimburi comerciale relevante si de aceea noi trebuie sa fim foarte prudenti. (…)
Nu as putea spune acest lucru (ca vom intra in criza n.r.) dar, cum spuneam, prudenta este cea care ne indeamna sa fim chibzuiti, mai ales in cheltuirea banilor publici. Nu avem semnale de acest fel si nu se pune problema in acest mod”, a mai spus seful de la Finante.
Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP) a modificat in scadere la 2,8%, de la 3,4% anterior, proiectia de crestere economica pentru anul acesta, Produsul Intern Brut urmand sa se cifreze la aproape 1.769 miliarde de lei.
Potrivit Proiectiei Principalilor Indicatori Macroeconomici, publicata de CNSP, pentru 2025 este estimat un avans al PIB de 3,5% iar pentru 2026 de 3,7%, urmand ca, din 2027 tendinta sa fie de scadere la 3,3%, respectiv 2,9% in 2028.
Romania nu are motive sa se teama ca, dupa venirea lui Trump la putere in…
Mircea Geoana, candidat independent la alegerile prezidentiale, dezvaluie ca fostul presedinte al SUA, Bill Clinton,…
Un inspector sef al Sectiei de infractiuni economice din cadrul Politiei Nationale din Madrid, Spania,…
Producatorul german de piese auto Schaeffler a anuntat marti ca intentioneaza sa concedieze 4.700 de…
Politia Romana, prin structurile sale de combatere a criminalitatii organizate, alaturi de procurorii DIICOT, a…
Scufundarile recreationale devin tot mai populare in Romania, cu un numar semnificativ de persoane care…