Ministrul finlandez de externe ii indeamna pe liderii occidentali sa se abtina de la a-l suna pe Putin si solicita o comunicare coordonata cu Kremlinul

externe

convorbire, Putin, lideri occidentali, abtinere, ministru de externe, Finlanda

Ministrul finlandez de externe, Elina Valtonen, i-a indemnat pe liderii occidentali sa se abtina de la a efectua apeluri telefonice suplimentare catre presedintele rus Vladimir Putin, dupa apelul recent al cancelarului german Olaf Scholz, a declarat Valtonen pentru postul german de televiziune ARD.

„Cel mai important lucru este sa intelegem ca nu trebuie sa ne angajam intr-o alta cursa pentru atentia Kremlinului chiar acum”, a declarat Valtonen. „Nu va ajuta daca liderii statelor europene fac apeluri telefonice necoordonate cu Putin”, a adaugat Valtonen, indemnand la cooperarea Occidentului cu Kievul in aceasta privinta.

Scholz a vorbit cu Putin pe 15 noiembrie pentru prima data in aproape doi ani. Cancelarul german a condamnat razboiul Rusiei, l-a indemnat pe Putin sa isi retraga trupele si a discutat despre posibile discutii cu Kievul.

Convorbirea a starnit furie in Ucraina, presedintele Volodimir Zelenski afirmand ca discutia deschide o „cutie a Pandorei” pentru alte angajamente. Apelul a atras o reactie mixta din partea liderilor occidentali. Premierul canadian Justin Trudeau si-a exprimat sprijinul pentru convorbirea telefonica a lui Scholz cu Putin, desi a adaugat ca increderea sa in liderul rus este „la un minim istoric”.

Premierul polonez Donald Tusk a declarat pe X ca apelurile telefonice occidentale catre Kremlin nu vor opri agresiunea rusa. „Nimeni nu il va opri pe Putin cu apeluri telefonice. Atacul de noaptea trecuta, unul dintre cele mai mari din acest razboi, a dovedit ca diplomatia telefonica nu poate inlocui sprijinul real al intregului Occident pentru Ucraina”, a declarat Tusk.

In apararea conversatiei sale cu Putin, Scholz a declarat presei ca apelul telefonic a fost menit sa risipeasca orice iluzii pe care Putin le-ar putea avea cu privire la retragerea sprijinului Occidentului pentru Ucraina.

„Conversatia a fost foarte detaliata, dar a contribuit la recunoasterea faptului ca putine s-au schimbat in opiniile presedintelui rus cu privire la razboi – si asta nu este o veste buna”, a declarat Scholz, potrivit Sky News. El a mai adaugat ca nu ar fi bine ca niciun lider european sa nu fie in contact cu Moscova daca noua administratie americana va fi.

Presedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis sa puna capat rapid razboiului prin aducerea Rusiei si Ucrainei la masa negocierilor. Revenirea sa iminenta la Casa Alba a starnit, de asemenea, temeri ca Washingtonul si-ar putea retrage sprijinul, fortand Europa si alti parteneri sa isi majoreze radical contributiile.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: