Ministrul Justitiei, dupa achitarea tortionarilor lui Ursu: „Pentru mine e o zi trista azi”. Drula: „O rusine istorica”
Ministrul Justitiei, Alina Gorghiu, sustine ca regreta decizia ICCJ prin care au fost achitati cei doi ofiteri ai fostei Securitati care sunt responsabili de moartea disidentului Gheorghe Ursu.
„Fara a interfera cu rezultatul analizei de la nivelul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si distinct de atributiile mele de ministru al justitiei, pot spune ca pentru mine e o zi trista azi!
Mi-as fi dorit, ca simplu cetatean al unei tari, pentru care dictatura va ramane o amintire sinistra, care a macinat destine, sa nu fiu martorul validarii oricarei forme de represiune, de tortura, al legitimizarii instrumentelor de forta care arunca in obscur drepturi si libertati fundamentale”, a scris Gorghiu pe Facebook.
Presedintele USR, Catalin Drula, a calificat, joi, drept o „rusine istorica” achitarea definitiva a fostilor ofiteri de Securitate Marin Pirvulescu si Vasile Hodis, acuzati ca l-au torturat pe disidentul Gheorghe Ursu.
In opinia sa, apelul la CEDO ar fi urmatorul pas firesc. Liderul USR si-a exprimat speranta ca Andrei Ursu, fiul lui Gheorghe Ursu, sa gaseasca puterea pentru a continua lupta.
„La aproape 34 de ani de la Revolutie, Securitatea a invins Romania oamenilor cinstiti. Achitarea tortionarilor lui Gheorghe Ursu este o rusine istorica si o pervertire a Justitiei, care nu mai are legatura cu dreptatea, ci cu servirea unor interese. Judecatorii au acceptat martori ofiteri de Securitate de rang cel mai inalt: de la seful de cabinet al lui Iulian Vlad la alt ofiter implicat in represiunea din Timisoara din Decembrie ’89. Verdictul dat astazi este imposibil de imaginat intr-o societate dreapta, in care cetatenii sunt ocrotiti de lege. CEDO ar fi urmatorul pas firesc, sper ca Andrei Ursu sa gaseasca puterea sa continue lupta. Toti oamenii onesti din Romania ii sunt alaturi”, a scris Drula, pe Facebook.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus joi achitarea definitiva a fostilor ofiteri de Securitate Marin Pirvulescu si Vasile Hodis, acuzati ca l-au torturat pe disidentul Gheorghe Ursu, pentru savarsirea infractiunii de tratamente neomenoase.
Instanta suprema a respins, ca nefondate, apelurile depuse de procurori si Andrei Ursu, fiul lui Gheorghe Ursu, fiind mentinuta decizia de achitare aplicata in octombrie 2019 de Curtea de Apel Bucuresti.
Gheorghe Ursu, inginer de constructii, poet si scriitor, a fost cercetat de Securitate in anii ’80, dupa ce a trimis scrisori catre „Europa Libera” si pentru ca tinea un jurnal in care nota ororile conducerii comuniste.
Potrivit procurorilor, in perioada ianuarie – noiembrie 1985, inginerul disident Gheorghe Ursu a facut obiectul urmaririi informative si judiciare pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la 21 septembrie 1985. A murit pe 17 noiembrie 1985.
Procurorii militari au stabilit ca Marin Parvulescu si Vasile Hodis au exercitat actiuni represive si sistematice (filaj, urmarire informativa, perchezitii, audieri sistematice, acte de violenta fizica si psihica) asupra lui Gheorghe Ursu, actiuni care „au avut ca urmare producerea de suferinte fizice sau psihice grave si au fost de natura sa ii aduca o atingere grava a drepturilor si libertatilor fundamentale, in principal a dreptului la viata”.
Fiul disidentului, Andrei Ursu, sustine ca Mihai Pirvulescu a fost cel care l-a anchetat mai intai in stare de libertate pe Gheorghe Ursu. Pentru ca acesta din urma a refuzat sa isi denunte prietenii, printre care cunoscutii scriitori Nina Cassian, Geo Bogza, Radu Cosasu, Securitatea a hotarat „continuarea cercetarilor sub stare de arest”, „urmand ca in cercetari sa se clarifice si natura relatiilor” cu acestia.
Inginerul Gheorghe Ursu a murit in urma batailor primite de la Marin Pirvulescu si de la alti ofiteri de securitate, dar si in urma agresiunilor din partea unor detinuti de drept comun.
Pana acum, trei persoane au fost condamnate in acest caz: col. (r) Tudor Stanica, pe atunci seful Militiei din Capitala, col. (r) Mihai Creanga, adjunctul sau, si Marin Clita, colegul de celula al disidentului.