Categories: news

Ministrul Justitiei sustine in Parlament teoriile penalilor si ii ataca pe procurorii DNA inainte ca CSM sa se pronunte

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, marti, in timpul dezbaterii motiunii pe justitie, ca actiunea disciplinara demarata de Inspectia Judiciara impotriva celor trei procurori, care au anchetat modul de adoptare a OUG 13, reprezinta „o consecinta mai mult decat fireasca”.

In acest context, referindu-se la propunerea din proiectul de modificare a legilor Justitiei, privind trecerea Inspectiei Judiciare de la CSM la Ministerul Justitiei, Toader a vorbit despre conflictul existent intre CSM si Inspectia Judiciara si existenta unei „incompatibilitati intre functii”. „Stiti ca unii altora isi fac reclamatii, ca se ancheteaza unii pe altii?”, a declarat Toader, de la tribuna Camerei Deputatilor.

„Ordonanta 13 a intrat in perceptia publica dintr-o anumita perspectiva, dar continutul si perspectiva de adoptare au fost evaluate de catre CCR. Eram in prima zi ca ministru cand am sustinut in fata Curtii exceptia ridicata, pe care Curtea a admis-o, constatand un conflict juridfic de natura constitutionala intre puteri pentru ca de buna seama pentru oricine e faptul ca un procuror cu deplin respect fata de functie nu poate sa ancheteze nici oportunitatea, nici constitutionalitatea adoptarii unui act normativ pentru ca avem o lege 24/2000 cu multe modificari, care ne descrie tehnica legislativa care lasa libertatea decidentului in aprecierea oportunitatii”, a declarat Tudorel Toader.

„Vedem trei procurori sunt la randul lor anchetati. O consecinta mai mult decat fireasca pentru ca nu imi inchipui ca un procuror din Romania sa nu stie ca el e in paradigma infaptuirii si aplicarii normei si nu in paradigma adoptarii unui act normativ”, a mai spus ministrul Justitiei.

Referindu-se la propunerea din proiectul de modificare a legilor Justitiei, privind trecerea Inspectiei Judiciare de la CSM la Ministerul Justitiei, Toader a vorbit despre o „incompatibilitate intre functii”, care exista in prezent, invocand reclamatiile si anchetele pe care si le fac unii altora.

„Dumneavoastra stiti ce se petrece, zilele acestea, in raportul dintre Inspectia Judiciara, Sectia de procurori si CSM? Stiti ca unii altora isi fac reclamatii, ca se ancheteaza unii pe altii? Stiti ca CSM face, aproba regulamentul de functionare a Inspectiei, ca inspectorii verifica judecatorii si procurorii, iar rezultatul verificarii trebuie aprobat de catre CSM, care prezinta toti magistratii? (….) Eu nu stiu daca asta e situatia cea mai buna, sunt convins ca nu, dar dumneavoastra (n.r – parlamentarii) veti decide pentru ca, dintr-o alta perspectiva, apare si un fel de incompatiilitate intre functii, o separatie a competentelor si functiilor in sistemul juridicar”, a mai spus Toader.

Procurorii DNA Marius Bulancea, Paul Dumitriu si Jean Uncheselu, care au anchetat modul in care s-a adoptat OUG 13, au fost cercetati disciplinar de Inspectia Judiciara, care a constatat ca acestia au dovedit „grava neglijenta in exercitarea profesiei”, iar acum urmeaza sa fie anchetati de sectia de procurori a CSM. Acestia ar putea fi exclusi din magistratura, au declarat surse judiciare pentru Mediafax.

Sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a explicat ca nu exista un conflict intre DNA si Inspectia Judiciara, precizand ca cei de la Directie isi vor continua activitatea si vor astepta decizia in acest caz.

„Ancheta a inceput undeva in martie, este o etapa premergatoare, vedem ce decide sectia pentru procurori. Noi o sa ne continuam activitatea la DNA, dosare, investigatii, o sa asteptam decizia in acest caz”, declara, saptamana trecuta, Kovesi la EuropaFM.

Marius Bulancea este seful Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie din DNA, in trecut fiind consilierul Laurei Codruta Kovesi. Acesta a trimis in judecata dosarul Gala Bute.

Paul Dumitriu este adjunctul sectiei mentionate, fiind procurorul care a intrumentat dosarul „Transformatorul”, in care a fost condamnat la inchisoare cu executare fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu. Magistratul a candidat pentru un loc in CSM insa nu intrunit voturile necesare.

Jean Uncheselu este procurorul care l-a trimis in judecata pe Victor Ponta, avand in investigare si alte cauze cunoscute.

Dosarul privind adoptarea OUG 13 a fost instrumentat de Jean Uncheselu, inainte ca acesta sa fie trimis la Parchetul general, unde, cele mai multe acuzatii s-au clasat. In ceea ce priveste infractiunea de favorizarea infractorului, cauza a fost retrimisa la DNA.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Infrangere pentru Ghita (RTV): Fostii procurori DNA Mircea Negulescu si Gabriel Onea au fost achitati definitiv

Fostii procurori DNA Mircea Negulescu (supranumit Portocala de trusturile de presa anti-DNA) si Gabriel Onea…

54 de minute ago

O noua victorie a lui Nicusor Dan: referendumul se face, Iohannis a promulgat legea

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, saluta promulgarea de catre presedintele Iohannis a legii care permite organizarea…

11 minute ago

Timisoara: Robu de la PNL a ajuns consilierul lui Simonis de la PSD. Reactie ironica a lui Dominic Fritz

Fostul primar al municipiului Timisoara, Nicolae Robu (PNL), si fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean Timis…

25 de minute ago

Minzatu, propusa comisar al Romaniei la UE, prinsa cu invarteli imobiliare. Cum a reusit sa-si cumpere o casa in cebtrul istoric al Brasovului cu 17.000 de euro

Parlamentarii PNL au parasit, marti, sala de sedinta in care membrii comisiilor de specialitate o…

14 minute ago