Ministrul Muncii intervine oficial: „Le cer eu scuze acestor 2 oameni care au ajuns sa fie tinta unei asemenea uri. Oameni buni, 2 oameni au venit in Romania … sa castige o paine”

news

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, anunta ca isi cere scuze celor doi muncitori din Sri Lanka fata de modul in care au fost tratati de locuitorii din comuna Ditrau. „Le cer eu scuze acestor 2 oameni care au ajuns sa fie tinta unei asemenea uri. Oameni buni, 2 oameni au venit in Romania … sa castige o paine, cum se spune!”, afirma ministrul.

„2 oameni (din Sri Lanka) au venit sa munceasca in Romania. Sa munceasca! Sa faca paine. La cererea unui patron care, pentru a isi mentine afacerea, a apelat la aceasta solutie.

Localnicii i-au primit cu un val de respingere care intra in competenta CNCD. Am discutat de zilele trecute cu Presedintele Asztalos si stiu ca s-a autosesizat. Se vor ocupa pentru ca CNCD are aceasta competenta.

Imaginati-va ca, mergand sa munceasca intr-o brutarie din Spania, Italia sau Germania romanilor care lucreaza acolo localinicii le spun: refuzam sa mancam paine facuta de romani. Cum ne-am fi simtit?

Urmeaza sa primesc informatii ca urmare a colaborarii cu CNCD dar si in urma controlului pe care l-am solicitat ITM. ITM-ul va verifica legalitatea contractelor, respectarea procedurilor. Am auzit ca au fost invocate si o serie de aspecte privind conditiile de munca ale angajatilor. Daca sunt abateri angajatii, in primul rand, trebuie sa le reclame si ITM sa le investigheze.

O singura ‘scanteie’ si lucrurile pot degenera in localitatea Ditrau din Jud. Harghita. Dialogul si interventia ferma a autoritatilor cu atributii de verificare reprezinta solutia in acest moment. Orice om care vrea sa munceasca in Romania trebuie respectat!

Le cer eu scuze acestor 2 oameni care au ajuns sa fie tinta unei asemenea uri. Oameni buni, 2 oameni au venit in Romania … sa castige o paine, cum se spune!”, a scris Violeta Alexandru pe Facebook.

Anterior, Violeta Alexandru s-a declarat surprinsa de atitudinea comunitatii fata de cei doi lucratori srilankezi din comuna Ditrau si a anuntat ca a cerut informatii Inspectoratului Teritorial de Munca in legatura cu formele legale pe care acestia le au.

„Sunt doi oameni care au venit sa munceasca, sa-si castige existenta la chemarea unui patron care a avut nevoie de oameni care sa munceasca in respectiva intreprindere si prin care sa poate sa duca afacerea mai departe. In situatia de fata, am cerut cu promptitudine informatii, in primul rand, ITM cu privire la formele legale pe care acestia le au si ma vor informa luni la prima ora asupra rezultatelor verificarii facute. Am avut mai multe discutii cu presedintele CNCD pentru componentele care iau aspectul unei atitudini de discriminare din comunitate fata de aceste persoane si domnul presedinte se autosesiseze urmand ca pe aceasta latura sa comunice domnia sa. Ceea ce ma surprinde pe mine este atitudinea celor din comunitate cu privire la doi oameni care vor sa munceasca uitand ca si romanii nostri din afara sunt poate in pericol de a fi tratati la fel, si romanii nostri au nevoie sa fie tratati cu respect acolo unde muncesc, fara sa li se spuna de catre orice cetatean din tara europeana in care muncesc cum ca n-ar vrea sa le cumpere produsele pentru ca sunt vandute de mana unui roman sau nu ar vrea sa manance paine pentru ca a fost facuta de mana unui roman. Trebuie sa ne gandim cu echilibru la aceste lucruri”, a afirmat, duminica, la Parlament, Violeta Alexandru.

Ea a sustinut ca patronul societatii comerciale este cel in masura sa ia decizii legate de afacerea sa.

„Eu imi doresc foarte mult ca in activitate sa fie cat mai multi romani. Ce decide fiecare patron pentru afacerea pe care o are, ce considera ca este mai bine pentru a duce afacerea mai departe este o chestiune pe care fiecare si-o evalueaza si ia deciziile potrivite referitoare la propriul business”, a mai spus ministrul Muncii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: