Ministrul penalilor se chinuie sa-i gaseasca nod in papura lui Kovesi: „Partile bune nu le justifica pe cele rele”. Ce ii reproseaza sefei DNA
Ministrul Justitiei Tudorel Toader a anuntat joi seara, la TVR1, ca, in aceasta luna, va prezenta in Parlament un raport complet pe baza datelor primite de la Ministerul Public. Intrebat in legatura cu eficiente DNA, el a spus ca partial institutia este eficienta, iar partial nu, referindu-se la achitari, la urmariri penale incepute, dupa care mai multi ani nu se face nimic sau la condamnarile la CEDO.
El a relatat ca la venirea sa la Ministerul Justitiei a constatat ca de 10 ani nu s-a facut un control de fond la DNA, nu s-a facut un control de fond la Ministerul Public.
„Astfel, imi indeplinesc obligatia din Legea 304 (privind organizarea judiciara – n.r.) , care spune ca in februarie in fiecare an trebuie sa primesc un raport de la Ministerul Public, sa ma duc in plenul Parlamentului sa-l prezint parlamentarilor si romanilor” a precizat Toader, adaugand ca este vorba despre cele trei componente ale Ministerului Public – DNA, DIICOT si structurile din teritoriu – fiind vorba despre activitatile desfasurate de catre cei 2650 de procurori din Romania.
El a invocat articolul 79 si din Legea privind organizarea judiciara, care prevede: „Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie elaboreaza anual un raport privind activitatea desfasurata, pe care il prezinta Consiliului Superior al Magistraturii si ministrului justitiei, nu mai tarziu de luna februarie a anului urmator. Ministrul justitiei va prezenta Parlamentului concluziile asupra raportului de activitate a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie”.
Ministrul a evitat sa raspunda intrebarilor referitoare la sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, si la mentinerea ei in functie.
Intrebat insa despre DNA, el a spus ca este o structura specializata a Ministerului Public. Cu privire la eficienta institutiei, Tudorel Toader a raspuns: „In parte da, in parte nu”.
Solicitat sa precizeze care sunt partile negative, Toader a aexplicat: „Unde vedeti achitari, unde vedeti ca se incepe urmarirea penala fata de unul si dupa aia un an, doi ani, 7 nu se face nimic, in partea in care vedeti condamnari si suntem obligati de la CEDO si platim de aici”.
„Partile bune nu le justifica pe cele rele”, a conchis ministrul.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.