Ministerul polonez al Apararii, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a prezentat luni „scutul de est”, o operatiune de consolidare a granitei sale estice cu Rusia si Belarus. Demnitarul a declarat ca efortul va fi cel mai mare efort defensiv pe flancul estic al NATO de la incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial in 1945.
O diagrama publicata de autoritatile poloneze a aratat un segment din „zona de frontiera” planificata.
Aceasta prezenta cel putin sapte tipuri distincte de aparare:
un gard permanent
sarma ghimpata
un sant antitanc
un camp de obstacole antitanc (cunoscute sub numele de arici)
un camp de mine
un alt sant
un strat de vegetatie
Oficialii au declarat, de asemenea, ca exista planuri de dezvoltare a sistemelor de avertizare si de urmarire si a sistemelor antidrona, precum si de pregatire a bazelor de operatiuni inaintate.
Seful Statului Major General al armatei poloneze, generalul Wieslaw Kukula, a declarat ca proiectul va consolida rezistenta Poloniei, va limita mobilitatea trupelor inamice si va proteja soldatii si civilii polonezi, scrie Business Insider.
Granita dintre Rusia si Polonia inconjoara Kaliningrad, exclava rusa din nordul tarii. De asemenea, Polonia are o frontiera comuna cu Belarus, o dictatura considerata un stat marioneta al lui Putin si care a ajutat Rusia la invazie.
Planul a precizat ca nu toate zonele de frontiera vor fi fortificate la putere maxima – dar nu a oferit o defalcare detaliata. Polonia are aproximativ 260 km de frontiera cu Rusia si aproximativ 400 km cu Belarus.
Ministrul polonez al apararii a declarat ca lucrarile la sistemul de aparare vor incepe in acest an si se vor incheia pana in 2028. Vicepremierul polonez a estimat costul la 2,56 miliarde de dolari.
Proiectul este realizat in cooperare cu statele baltice din apropiere, Estonia, Lituania si Letonia, cu care Polonia colaboreaza pentru a spori securitatea in regiune. Toate cele patru tari au fost dominate in trecut de Uniunea Sovietica si au vorbit deschis despre perspectiva ca Rusia sa atace din nou.
Polonia si tarile baltice au fost cei mai directi aliati ai Ucrainei, pledand pentru reactii mai ferme decat majoritatea tarilor occidentale. Polonia cheltuieste un procent mai mare din PIB-ul sau pentru aparare decat orice alt membru NATO, inclusiv SUA.
Polonia este unul dintre numerosii membri europeni ai NATO care avertizeaza ca Rusia ar putea ataca in alta parte in Europa daca nu este invinsa in Ucraina. Din cauza clauzei de aparare colectiva a NATO, acest lucru ar aduce probabil si SUA intr-un razboi mai larg.
Seful agentiei poloneze de securitate nationala a declarat la sfarsitul anului trecut ca Rusia ar putea ataca tarile NATO in termen de trei ani – pana in 2026.
Premierul polonez Donald Tusk a declarat, de asemenea, in martie, ca Europa se afla intr-o „era de pre-razboi” si ca trebuie sa se pregateasca urgent.
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat intr-un interviu pentru aktual24.ro ca a "ajutat" la traducere…
Noul ministru israelian al Apararii a declarat, joi, ca a semnat un acord pentru achizitionarea…
Octombrie a marcat a 15-a luna dintr-o perioada de 16 luni in care temperatura medie…
Candidatul PNL la prezidentiale, Nicolae Ciuca, a anuntat joi infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta…
Alexandru Amititeloaie din Iasi este propunerea partidului Dianei Sosoaca pentru un post de senator, primul…
Kelemen Hunor il intampina pe reporter posomorat sau, poate, doar obosit. Este ora 10.30 si…