Catalin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, vrea sa interzica politistilor sa mai aplice avertismente pentru incalcari marunte ale Codului Rutier, introducand amenda obligatorie. Potrivit legilor actuale, avertismentul poate fi aplicat pentru fapte de o gravitate redusa, iar sanctiunea trebuie sa fie proportionala cu gradul de pericol social al faptei savarsite.
Predoiu a ajuns insa la concluzia ca accidentele in Romania se intampla din cauza faptului ca, ocazional, politistii aplica avertismente, in loc de amenzi, in cazurile de o gravitate redusa, si a propus, intr-un proiect de lege, interzicerea completa a sanctiunii avertismentului.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului, intentia este de a elimina decizia agentului sanctionator de a individualiza sanctiunea contraventionala principala, acesta avand obligatia de a aplica doar sanctiunea amenzii alaturi de sanctiunea complementara, urmand ca reindividualizarea sanctiunii sa revina instantelor de judecata competente sa hotarasca asupra sanctiunilor aplicate de agentul constatator, prin reducerea amenzii pana spre minimul prevazut de lege.
”Dupa mai bine de 8 ani, in care Ministerul Afacerilor Interne si Inspectoratul General al Politiei Romane au negat vehement ca ar impune o norma de amenzi, desi au fost nenumarate dovezi in acest sens, cu exemple concrete pe care le-am semnalat, constatam ca in realitate scopul este exact acela de a intoarce politistii impotriva cetatenilor si viceversa. Aprecierea initiatorului este ca va scadea consumul de droguri si alcool daca nu se vor mai aplica avertismente pentru abaterile precum: nepurtarea centurii de siguranta, nerespectarea indicatorului acces interzis, faptul ca nu au fost folosite luminile de intalnire, stationare/oprire neregulamentara etc.
Practic, toate aceste fapte, pentru care legiuitorul prevede si aplicarea de puncte penalizare, vor fi sanctionate exclusiv cu amenda. Insistam pe acest detaliu pentru a nu injura gratuit politistul ca nu a fost indulgent, desi sunteti la prima abatere”, se arata intr-un comunicat al Sindicatului Politistilor Europol.
In alta ordine de idei, autoritatile publice si persoanele juridice nu vor mai beneficia de achitarea a jumatate din minimul amenzii, MAI aratand ca masura a avut ca rezultat scaderea eficientei amenzilor aplicate, valoarea acestora fiind nesemnificativa in raport cu gravitatea faptelor savarsite care afecteaza interesul general.
Printre contraventiile care nu vor mai beneficia de reduceri se numara nesemnalizarea sau semnalizarea necorespunzatoare a drumului public sau a trecerilor la nivel cu calea ferata, conform standardelor in vigoare, neinlaturarea obstacolelor care impiedica vizibilitatea conducatorilor de vehicule la trecerile la nivel cu calea ferata, precum si neindeplinirea obligatiilor de instalare a mijloacelor de semnalizare rutiera si a dispozitivelor speciale de acest fel, precum si nesemnalizarea sau semnalizarea necorespunzatoare, conform standardelor in vigoare, a obstacolelor sau lucrarilor aflate in zona drumului public.
Totodata, amenzi integrale se vor plati si pentru nerespectarea termenelor si conditiilor stabilite de administratorul drumului public si de politia rutiera privind amplasarea si executarea de lucrari in zona drumului public si nerespectarea obligatiilor de catre executant sau, dupa caz, beneficiar ca, dupa terminarea lucrarilor in partea carosabila, acostament sau trotuar, sa readuca drumul public cel putin la starea initiala.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi ca a fost la Monaco, in 2022, la…
Presedintele ales al SUA Donald Trump a anuntat joi ca l-a numit in functia de…
Elena Lasconi, candidat USR la alegerile prezidentiale, sugereaza ca fostul ambasador SUA in Romania in…
Autoritatile spaniole au confirmat faptul ca alti doi cetateni romani au fost identificati ca fiind…
Muncitorii de pe un santier de langa Directia pentru Protectia Copilului Timis, au alertat, joi…
Un barbat s-a urcat, joi seara, pe cladirea garii din municipiul Braila, de unde ameninta…