Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, anunta intr-un interviu ca pacientii isi pot exprima recunostinta fata de medicii care i-au tratat oferindu-le flori ori bomboane. El a declarat ca este „inacceptabil” ca personalul medical sa primeasca bunuri materiale pentru acordarea de servicii medical.
„Este absolut inacceptabil. Sunt foarte transant, pentru ca eu, personal – si nu are legatura cu calitatea mea de ministru, are legatura cu calitatea mea de medic si de om – nu cred ca exista vreo justificare pentru personalul medical, medici, asistente medicale sau personal de ingrijire, care sa pretinda un bun material sau bani in schimbul unui serviciu medical. Asta trebuie sa fie categoric pentru toata lumea care lucreaza in sistemul de sanatate, trebuie sa fie regula in mod evident. Nu putem si nu avem niciun fel de motivatie morala, etica, cum vreti dumneavoastra, ca nu vreau sa intram in aspectele de natura penala (…) dar avem o constiinta, totusi, si avem o educatie si avem o responsabilitate ca oameni care lucram in sistemul de sanatate. Lucrul asta nu este acceptabil”, a afirmat Alexandru Rafila la Prima TV.
Ministrul a facut referire si la initiativa unora dintre pacienti, care se simt „mai siguri” daca ofera medicilor „atentii”, el aratand ca acestea pot consta in flori sau o cutie de bomboane.
„Aceasta recunostinta a pacientului cred ca trebuie sa o discutam public si cred ca trebuie o campanie de educatie si pentru populatie, sa inteleaga ca nu este nevoie de aceasta recunostinta – ca cea mai mare recunostinta pentru medic este faptul ca pacientul tau s-a facut bine si este multumit de serviciile medicale pe care le-a primit – si o campanie pentru personalul medical. Nu vreau sa vin cu niciun fel de comparatie cu alte domenii de activitate apropo de modul de legiferare a unei astfel de situatii, dar probabil ca se poate ajunge si la asa ceva intr-un anumit moment”, adauga Rafila.
El subliniaza ca nu face comparatia cu situatia legalizarii bacsisului, aratand ca un act medical este „foarte diferit de serviciul la restaurant” si ca „e periculos sa venim cu astfel de comparatii”.
proape 100 de medici de la Spitalul Judetean de Urgenta Suceava au semnat un memoriu de sustinere a medicului Anca Dumitrovici Ababneh, care a fost Curtii de Apel Suceava, in care sustin ca banii primiti de doctorita de pacienti sunt „recunostinta”, nu „mita”.
Memoriul a fost semnat de 96 de medici. Initiatorul memoriului, chirurgul plastician Mircea Dinu Bordiniuc, a explicat gestul pentru Libertatea.
„Eventualele daruri din partea pacientilor, daca intr-adevar acestea exista, ar putea reprezenta doar un mic gest de recunostinta din partea acestora, luand in considerare efortul si seriozitatea depuse in salvarea vietilor lor. Nu credem ca poate fi vorba de luare de mita sau primire de foloase necuvenite”, se arata in memoriul semnat de cei 96 de medici.
„Memoriul nostru a avut doar rolul de a sustine ca, din cate stim noi, colegii sai, doamna doctor s-a ocupat profesionist de pacientii sai si nu a pretins nimic in schimbul activitatii sale. Nu ne dam cu parerea cu privire la faptele judecate, luarea de mita este o infractiune si consideram ca medicii nu trebuie sa conditioneze in niciun fel actul medical. Demersul nostru a fost doar o sustinere profesionala si am dorit ca doamna doctor sa fie lasata sa fie judecata la domiciliu, ceea ce s-a si intamplat, din fericire”, a explicat chirurgul Mircea Dinu Bordiniuc.
Managerul spitalului. Alexandru Calancea, a refuzatsa comenteze acest memoriu. „Nu am nicio parere despre acest subiect”
Interceptari aflate la dosar arata cum a reactionat sefa sectiei de Oncologiei cand i s-au oferit bani:
Anca Dumitrovici Ababneh: – Noi trebuie sa facem chimioterapie. In primul rand pentru cancerul de la stomac. Stiti?
Pacient: – N-aveti camere pe aici, nu?!
Anca Dumitrovici Ababneh: – Nu. Aici nu. Doamne fereste!
Pacient: – Apai luati asta!
Anca Dumitrovici Ababneh: – Da nu trebuie sa va deranjati cu nimica.
Pacient: – Hai, va rog! Se poate sau nu?
Anca Dumitrovici Ababneh: – Multumesc frumos!
Pacient: – Luati asta aici…ca sa nu mai vina cineva si…
Anca Dumitrovici Ababneh: – Multumesc frumos! Sotul meu v-o vazut?
Potrivit Statutului functionarilor publici, reglementat prin Legea nr. 188/1999, „functionarilor publici le este interzis sa solicite sau sa accepte, direct sau indirect, pentru ei sau pentru altii, in considerarea functiei lor publice, daruri sau alte avantaje”.
Marea surpriza a alegerilor europarlamentare de asta-vara, independentul Nicu Stefanuta, priveste cu „un pic“ de…
Sute de locuitori ai unei suburbii din Valencia, grav afectata de inundatiile mortale recente, au…
Un incendiu de vegetatie uscata si stuf a izbucnit duminica dupa-amiaza in Delta Neajlovului, pe…
Spre deosebire de publicatia concurenta Washington Post, New York Times nu se abtine sa faca…
Un grav accident rutier grav a avut loc duminica pe DN15, in dreptul localitatii Gornesti,…
Viktor Orban pare sigur ca Europa va trebui sa-si regandeasca sprijinul pentru Ucraina, daca Donald…