Fostul premier PSD Viorica Dacila comenetaza si ea anuntul agentiei Moody’s legat de scaderea ratingului de tara sustinand ca aceasta este legata de „ineficienta actualei guvernari”. Moody’s a explicat insa clar ca unul dintre motive este legea PSD privind cresterea pensiilor cu 40% din luna septembrie.
„Scaderea ratingului de tara pentru Romania e doar partial generata de criza coronavirusului; cealalta problema e ineficienta actualei guvernari.
In mod evident, managementul economic al Guvernului PNL nu convinge pietele financiare si agentiile de rating, iar acest lucru se va traduce prin imprumuturi mai scumpe pentru tara si ezitari mai mari din partea investitorilor straini.
Iar pentru ca lucrurile sa fie si mai rele, in loc ca decizia Moody’s sa fie privita cu preocupare, guvernantii nostri o intampina cu un triumfalism penibil. Nu, domnule Citu, agentia de rating Moody’s nu confirma deloc ca prioritatile si masurile dumneavoastra sunt ‘corecte si responsabile’. Ea confirma ca Romania are probleme economice serioase, iar reactia dvs. confirma ca PNL nu trateaza cu seriozitate aceste probleme. Inca vreo cateva ‘victorii’ si similare si puneti pe butuci toata economia!”, a scris Dancila pe Facebook.
Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a anuntat sambata ca „voi face tot ce este posibil ca, la urmatoarele evaluari ale agentiilor de rating, Romania sa revina la perspectiva stabila sau chiar direct la pozitiv”. Moody’s a inrautatit perspectiva de tara in principal din cauza legii PSD privind marirea pensiilor cu 40% din septembrie.
„Dar nu este totul pierdut. Comunic zilnic cu investitorii si pietele internationale si le garantez ca voi continua sa administrez finantele romanilor cu precautie si responsabilitate. Acest lucru s-a vazut atunci cand am reusit sa imprumut sume record de pe pietele internationale la cele mai mici costuri de pana acum pentru Romania. In acelasi timp, apreciez ca toate agentiile de rating au facut o distinctie clara intre modul iresponsabil si ticalos prin care au fost administrate finantele publice de socialisti si modul precaut si responsabil pe care l-am implementat din noiembrie 2019. Am inteles avertismentul agentiilor de rating. Le asigur ca vom continua exact pe drumul pe care am pornit. Iar pe romani ii asigur ca voi lua masurile necesare, in asa fel incat sa nu existe niciun fel de problema in finantarea deficitului si, implicit, plata facturilor statului la timp, chiar si in conditiile in care avem aceste aprecieri din partea agentiilor de rating. In plus, voi face tot ce este posibil ca, la urmatoarele evaluari ale agentiilor de rating, Romania sa revina la perspectiva stabila sau chiar direct la pozitiv”, a precizat Citu.
Ministrul de resort subliniaza faptul ca, in ultimii ani, finantele Romaniei au fost administrate „ingrozitor de prost”, in timp ce Legea pensiilor a trecut prin Parlament „fara niciun fel de sursa de finantare”.
„La fel ca Stadard and Poor’s si Fitch agentia de rating Moody’s spune doua lucruri: finantele Romaniei au fost administrate ingrozitor de prost in ultimii ani de guvernele socialiste; legea pensiilor trecuta prin Parlament de Ciolacu si PSD fara niciun fel de sursa de finantare. Si Moody’s, la fel ca celelalte doua agentii de rating, foloseste legea pensiilor ca motiv principal pentru schimbarea perspectivei la negativ. Legea pensiilor adauga la cheltuieli in buget 10 miliarde lei in 2020 si 30 miliarde lei in 2021. In ciuda eforturilor pe care le-am facut din noiembrie 2019 de a recastiga increderea investitorilor inca decontam ticalosiile si populismele aprobate fara discernamant in ultimii trei ani de socialistii lui Ciolacu. Acest lucru trebuie sa fie clar pentru toti romanii – inca platim factura celor trei ani de guvernare ticaloasa si iresponsabila. Daca Ciolacu si PSD ar fi fost mai responsabili Romania se imprumuta, astazi, cu ce putin 1 punct procentual mai putin la fiecare scadenta si economiseam sute de milioane de lei lunar. PSD ar trebui sa plateasca acesti bani inapoi”, sustine Citu.
Agentia de evaluare financiara Moody’s Investors Service a anuntat ca se asteapta ca deficitul guvernamental al Romaniei sa ajunga la 7,7% din PIB in 2020, in timp ce nivelul datoriei ca procent din PIB ar urma sa creasca la 43,7% pana la finalul anului, de la 35,2% in 2019, ca rezultat al deteriorarii echilibrului fiscal si al declinului economiei de 5%.
In plus, Moody’s previzioneaza ca deficitul se va reduce gradual, la 6,2% din PIB, in 2021, si la 4,4% din PIB, in 2022. Conform acestui scenariu, nivelul datoriei ca procent din PIB ar urma sa ajunga la 46,8%, in 2021, si la 47,8%, in 2022.
Vineri, Moody’s a inrautatit perspectiva de rating a Romaniei, de la stabila la negativa, si a reconfirmat la „Baa3” ratingurile pentru datoria pe termen lung in valuta si moneda locala. Inrautatirea perspectivei de rating a Romaniei survine in urma deteriorarii structurale a finantelor publice, agravate de cresterea datoriilor pe termen lung, legate de reforma pensiilor din 2019, si inrautatirea pozitiei externe a Romaniei, cu o crestere a datoriei in valuta pe termen scurt, care intensifica slabiciunea tarii la evenimentele neprevazute, se arata in comunicatul Moody’s.
Potrivit sursei citate, tinand cont de perspectiva negativa, o revizuire in crestere a ratingurilor este putin probabila in viitorul apropiat. Moody’s va modifica, probabil, perspectiva ratingului la stabila daca ajunge la concluzia ca Executivul reuseste cu succes sa opreasca si, pe termen mediu, sa inverseze deteriorarea structurala a finantelor publice. Pe termen mediu, consolidarea structurala fiscala, sprijinita de un nivel mai ridicat de colectare a taxelor, si de reducerea cheltuielilor, va imbunatati sustenabilitatea fiscala. Impreuna cu o reechilibrare spre cheltuielie de investitii mai ridicate si o reducere semnificativa a deficitului de cont structural aceste evolutii vor fi pozitive pentru ratingul Romaniei, apreciaza Moody’s.
Anuntul Moody’s vine dupa ce, saptamana trecuta, agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a prognozat ca deficitul guvernamental al Romaniei se va agrava pana la 8% din PIB in 2020, ca urmare a unei asteptate scaderi a veniturilor in contextul pandemiei de COVID-19, urmand ca in 2021 sa se reduca la 4,2% din PIB pe fondul revenirii activitatii economice.
In paralel, Fitch a revizuit perspectiva de rating a Romaniei, de la stabila la negativa, pe fondul influentelor raspandirii virusului COVID – 19 asupra finantelor publice in perioada urmatoare, dar a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung si scurt in valuta si in moneda locala.
O tanara r0manca stabilita in Italia a murit in urma unei banale operatii de rinoplastie,…
Agenda economica propusa de Donald Trump ridica riscul unuia dintre cele mai defavorabile scenarii pentru…
Comisia pentru Supraveghere si Responsabilitate a Camerei Reprezentantilor din SUA a organizat miercuri o audiere…
Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Iasi a desfasurat o ampla campanie de verificare a angajatorilor…
Sylvester Stallone l-a intampinat joi seara pe Donald Trump pe scena la un eveniment organizat…
Presedintele Klaus Iohannis va efectua, de vineri pana luni, o vizita oficiala in Republica Federala…