Minune, Dancila a invatat limbi straine. Vorbeste afectata despre „cadrul financiar multianual al UE”
Premierul Viorica Dancila a declarat joi, la RRA, ca un acord politic intre statele membre ale Uniunii Europene in privinta cadrului financiar multianual nu va fi finalizat in timpul presedintiei romane a Consiliului UE, deoarece nu exista consens, parerile fiind divizate.
„Nu (nu vom obtine un acord politic-n.r), avem o abordare realista. Am spus ca sper sa facem pasi importanti, dar nu vom obtine un acord politic pentru ca exista o divizare a parerilor privind acest aspect intre statele membre, iar Consiliulul UE din decembrie 2018 a reliefat acest lucru”, a declarat Viorica Dancila, la postul public de radio, intrebata daca exista posibilitatea obtinerii unui acord politic intre statele membre UE in privinta cadrului financiar multianual in timpul presedintiei romane a Consiliului UE..
Intrebata care este cel mai dificil dosar din mandatul Romaniei la Presedintia Consiliului UE, premierul a raspuns: „Cu siguranta cadrul financiar multianual, pentru ca de modul in care vom gestiona acest dosar vor fi avute in vedere si celelalte politici, fie cele traditionale sau migratie, azil, politica externa, tot ceea ce vom hotara in urmatoarea perioada. Avem si alte provocari la care trebuie sa dam un raspuns, ma refer la Brexit, la UE post-brexit”.
De asemenea, premierul a afirmat ca Romania va face tot posibilul pentru ca cetatenii romani sa beneficieze de aceleasi dreptul dupa iesirea Marii Britanii din UE.
„Respectam decizia Marii Britanii de a se retrage din UE, dar trebuie sa ne asiguram in acelasi timp ca vom limita consecintele negative generate de aceasta retragere. Cel mai eficient instrument in acest sens il reprezinta Acordul de retragere agreat la nivel politic de liderii UE si Theresa May, care reprezinta un compromis echilibrat. Acordul obtinut va asigura pertitudinea juridica atat pentru mediul de afacericat si pentru cetateni, carora le garanteaza pastrarea drepturilor de care beneficiaza si in prezent. Cetatenii trebuie sa ramana prioritatea noastra. De asemenea trebuie sa sprijinim eforturile Comisiei Europene, a negociatorului sef si a celorlalte institutii europene pentru a asigura cadrul instituttional necesar in oricare dintre scenariile care s-ar putea concretiza in perioada urmatoare. Cred ca obtinerea unitatii statelor membre in jurul principiilor stabilite la nivelul UE este important in acest dosar”, a adaugat Dancila, citata de Mediafax.
Un alt dosar din cadrul Presedintiei Consiliului UE, amintit de premier ca fiind unul „extrem de dificil si controversat” este migratia: „Acest dosar a dominat in ultimii ani agenda europeana si reflecta una dintre procuparile majore ale cetatenilor”.
Premierul a precizat ca Romania a preluat Presedintiei Consiliului UE in premiera, fiind la primul exercitiu de acest fel.
„Suntem la primul astfel de exercitiu, intr-un context atipic. Procedura legislativa va fi mai scurta in contextul alegerilor pentru Parlamentul European, iar numarul mare de dosare care asteapta a fi finalizate creeaza o presiune mare asupra Presedintiei Romaniei la Consiliul UE. Exista vointa politica din partea institutiilor europene si cu siguranta din partea statelor membre pentru a finaliza cat mai multe dosare pana la sfarsitul acestui ciclu legislativ, pentru ca Romania incheie agenda strategica 2014-2019. Un dosar complex este cu siguranta cadrul financiar multianual, dosar in care ne propunem sa avansam cat de mult e posibil. Dincolo de temele existente nu e exclus sa apara si alte teme, situatiile de criza”, a conchis Viorica Dancila, la RRA.