Minune la Teleorman: 110 voturi pentru UDMR doar intr-o sectie din Videle, in conditiile in care sunt zero maghiari in Videle
Un nou caz straniu inregistrat la recentele alegeri europarlamentare in Romania. Intr-o sectie din Videle (Teleorman) s-au inregistrat 110 voturi pentru UDMR in conditiile in care in Videle locuiesc zero maghiari, anunta deputatul USR Claudiu Nasui.
„Nu conteaza cine voteaza, conteaza cine numara voturile. V-ati intrebat vreodata de ce UDMR, un partid oficial etnic, primeste mii de voturi din localitati unde nu exista nicio persoana de etnie maghiara?
Iata procesul verbal de numarare a voturilor dintr-o sectie de vot din Videle, judetul Teleorman.
Conform ultimului recensamant in Videle locuiesc fix ZERO maghiari. Adica absolut nimeni nu s-a declarat maghiar la ultimul recensamant. Nimeni. Cu toate acestea, UDMR a obtinut 110 voturi, adica 12% din total. Cum e posibil? Maghiari in zona nu exista.
O fi un curent de vot pro-UDMR printre romanii din Videle? Absolut deloc. Daca ne uitam in restul sectiilor de vot din oras, sunt sectii unde UDMR are zero voturi, iar in medie are doua voturi per sectie.
Asa ca cum de a avut UDMR deodata 110 voturi in aceasta sectie?
Pentru ca, in actualul sistem de numarare a voturilor, nu conteaza cine voteaza, conteaza cine numara voturile. Voturile pe hartie se numara manual de oameni. Iar acei oameni sunt reprezentantii in sectii ai partidelor politice. Asta este o munca platita cu ~1.400 lei pentru cateva zile de munca. Unii o fac din convingere, dar multi o fac evident pentru bani.
Sunt peste 19.000 de sectii de votare in toata tara. Deci partidelor le-ar trebui o mica armata pentru a acoperi tot. Armata pe care evident nu o au. Iar asta mai ales in zonele rurale unde primarul controleaza aproape tot.
Asa ca ce se intampla?
O negociere a partidului care poate numi reprezentati cu primarul din localitatea unde sunt sectiile de vot. Primarul primeste faptul ca alege oamenii pe care ii pune in sectia de vot. Acei oameni iau o suma buna pentru cateva zile. Iar partidul primeste niste voturi garantate orice ar vota oamenii.
Atunci cand toti oamenii dintr-o sectie sunt ai primarului, nici nu mai trebuie numarate voturile. Scriu pe procesul verbal direct numarul de voturi negociate. Si aia a fost.
Asa ajunge un partid parlamentar sa primeasca voturi chiar si acolo unde nu exista niciun votant de al sau.
Pentru Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) sau Biroul Electoral Central (BEC) nu conteaza voturile, conteaza procesele verbale prin care se consemneaza numaratul voturilor. Adica actele. AEP si BEC nu numara ei voturile. Doar consemneaza ce s-a numarat in sectiile de vot.
Iar daca in acte scrie ca partidul X a luat 100 de voturi si partidul Y a luat 200 de voturi, atunci asa e. Renumararea este un caz exceptional destul de greu de obtinut doar pentru anumite sectii unde nu se inchid chelie de control. Dar acelea se pot inchide usor intr-o multitudine de feluri.
Cum putem opri acest mod de a falsifica democratia? Facand vot electronic care nu mai trebuie numarat in sectie. Cu un sistem complet transparent, verificabil, cu informatii in timp real, pe blockchain, intr-un intranet, etc. Solutii tehnice exista. SUA si Belgia fac deja asta. Chiar si in parlamentul Romaniei se voteaza electronic.
De putut de poate, dar ce nu exista este vointa politica sa avem un vot corect. Bonus, nu ar mai vota nici mortii de pe liste si am avea si rezultatul corect al votului”, aratat Nasui.
Alianta electorala PSD PNL a obtinut 48,55% din voturi la alegerile europarlamentare (19 mandate de eurodeputat), Alianta AUR – 14,93% (sase mandate), Alianta Dreapta Unita USR – PMP – Forta Dreptei – 8,71% (trei mandate), potrivit rezultatelor finale prezentate marti de Biroul Electoral Central.
De asemenea, Uniunea Democrata Maghiara din Romania a obtinut 6,48% din voturi (doua mandate), Partidul S.O.S Romania a obtinut 5,03% (doua mandate de eurodeputat), iar Nicolae-Bogdanel Stefanuta, candidat independent, a obtinut 3,08% (un mandat).
Purtatorul de cuvant al BEC, Anamaria Revnic-Calugarita, a anuntat ca, in privinta rezultatelor pentru alegerea membrilor din Romania in Parlamentul European, in urma centralizarii celor 19.870 de sectii de votare organizate in tara si in strainatate, numarul total al alegatorilor inscrisi in listele electorale care s-au prezentat la urne a fost de 9.444.894, gradul de participare la vot a fost de 52,40%, iar numarul total al voturilor valabile exprimate – 8.942.629.
Potrivit datelor centralizate, situatia voturilor la alegerile europarlamentare se prezinta astfel:
* Alianta electorala PSD PNL – 48,55% (4.341.686 voturi);
* Alianta AUR – 14,93% (1.334.905 voturi);
* Alianta Dreapta Unita USR – PMP – Forta Dreptei – 8,71% (778.901 voturi);
* Uniunea Democrata Maghiara din Romania – 6,48% (579.180 voturi);
* Partidul S.O.S. Romania – 5,03% (450.040 voturi);
* Partidul Reinnoim Proiectul European al Romaniei (REPER) – 3,74% (334.703 voturi);
* Stefanuta Nicolae-Bogdanel, candidat independent – 3,08% (275.796 voturi).
In urma atribuirii celor 33 de mandate alocate Romaniei in Parlamentul European, situatia se prezinta astfel:
* Alianta electorala PSD PNL – 19 mandate de europarlamentari;
* Alianta AUR – sase mandate de europarlamentari;
* Alianta Dreapta Unita USR – PMP – Forta Dreptei – trei mandate de europarlamentar;
* Uniunea Democrata Maghiara din Romania – doua mandate de europarlamentar;
* Partidul S.O.S Romania – doua mandate de europarlamentar;
* Stefanuta Nicolae Bogdanel a obtinut un mandat de europarlamentar.