Miscare penibila. Dragnea a livrat presei si membrilor CEX un raport despre cat de „dezastruoasa” este Guvernarea Tudose
Presa care il sustine pe Liviu Dragnea a primit, cu outin timp inainte ca sedinta CEX al PSD sa inceapa, un raport foarte critic la adresa guvernarii Tudose.Din document reiese cat de „dezastruos” sta Guvernul la circa trei luni si jumatate de la instalare.
Ii sunt imputate actualului premier PSD atat masuri care au termen de indeplinire 1 ianuarie 2018, cat si, atentie, masuri la care coalitia PSD-ALDE a decis sa renunte, cum ar fi impozitul pe cifra de afaceri si taxa de solidaritate, mentioneaza Digi24, care da publicitatii fragmente din raport.
Intitulat „Raport privind stadiul realizarii programului de guvernare” si datat 12 octombrie 2017, documentul are 18 pagini si trece in revista restantele Guvernului Tudose.
La Capitolul 1, „Domeniul Politici macroeconomice. Fiscalitate. Buget” sunt enumerate 45 de masuri neindeplinite. Interesant este ca unele dintre masuri sunt considerate „neindeplinite” si marcate cu cate un „X” mare de culoare rosie chiar daca au termen de indeplinire 1 ianuarie 2018.
Printre acestea:
– Reducerea numarului taxelor, tarifelor si comisioanelor la maximum 50 (10 pentru persoanele fizice, 40 pentru persoanele juridice) – termen: 1 septembrie pentru prezentarea nomenclatorului taxelor din Romania.
– Neimpozitarea venitului pentru cel putin trei tineri/firma din domeniul agricol, cu varste mai mici de 40 de ani, in primii 4 ani de la angajare – termen: masurile trebuie incepute din 2017 pentru a fi aplicate de la 1 ianuarie 2018.
– Neimpozitarea venitului pentru medici – termen: 1 ianuarie 2018.
– Reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% – termen: 1 ianuarie 2018.
– Eliminarea impozitului pe mijloacele de transport si utilajele agricole – termen: 1 ianuarie 2018.
– Eliminarea impozitului pe dividende – termen: 1 ianuarie 2018.
– Reducerea de 4,25 puncte procentuale a contributiilor sociale de la 39,25% la 35% – termen: 1 ianuarie 2018.
– Extinderea cotei de 5% de TVA pentru vanzarea de locuinte cu o suprafata mai mica de 120 mp si pentru inputuri in agricultura – termen: 1 ianuarie 2018.
– Introducerea impozitului pe cifra de afaceri – termen: 1 ianuarie 2018.
– Introducerea contributiei de solidaritate – termen: 1 ianuarie 2018.
– Reintroducerea impozitului pe venitul global la nivelul persoanei fizice – termen: 1 ianuarie 2018.
– Reorganizarea ANAF
– Pastrarea doar a contributiilor de sanatate si de asigurari sociale datorate de catre angajat – termen: 1 ianuarie 2018.
– Plata CAS-ului la fondurile de pensii private, fara a mai exista obligatia de a-l (sic!) plati la bugetul asigurarilor sociale de stat – termen: 1 ianuarie 2018.
– Corectarea disfunctiilor din sistemul de pensii in scopul reducerii deficitului bugetului asigurarilor sociale de stat, prin eliminarea inechitatilor si imbunatatirea colectarii veniturilor – termen: septembrie 2017.
– Depolitizarea managementului public – termen: 1 ianuarie 2018.
Spre finalul documentului, pe o singura pagina, au fost inghesuite, cu font mic, sapte masuri care au fost indeplinite de Guvernul Tudose, printre care cresterea valorii punctului de pensie de la 1 iulie 2017, introducerea Split TVA si introducerea Programului Rabla destinat achizitiei de masini electrice.
Dupa care urmeaza un grafic mare, pe toata pagina, sa se vada clar ca Mihai Tudose contabilizeaza 45 de masuri neindeplinite si doar 7 masuri indeplinite.
Iar pe ultima pagina, au fost puse doua citate din programul de guvernare, ambele referitoare la pensii si pensionari: „Vom corecta inca din septembrie 2017 disfunctiile din sistemul de pensii in scopul reducerii deficitului bugetului asigurarilor sociale de stat, prin eliminarea inechitatilor si imbunatatirea colectarii veniturilor” (Capitolul Politici macroeconomice. Fiscalitate. Buget, pag. 22), respectiv „Viata decenta pentru pensionari. Modificarea legislatiei privind sistemul de pensii cel tarziu 1 octombrie 2017“ (Capitolul Politici publice in domeniul Muncii si Justitiei Sociale, pag. 55).
Raportul livrat presei si membrilor Comitetului Executiv cu doar cateva ore inainte de sedinta tensionata in care se va decide soarta ministrilor cu probleme penale, dar si alte probleme ridicate de premierul Tudose, vine in flagranta contradictie cu declaratiile conducerii PSD de acum doua saptamani.
„Stam mai bine decat in perioada trecuta”, declara presedintele PSD, Liviu Dragnea, pe 29 septembrie, inaintea sedintei de la Sucevita a Comitetului Executiv al partidului.
Anterior CEx de acum doua saptamani, tot Dragnea spunea: „Evaluarea va fi prezentata, vom discuta pe ea, dar nu exista la ora asta si nu va exista, nu se va pune problema vreunei remanieri in Guvern”.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.