Misiunea navala a UE de protectie a navelor din Marea Rosie va fi lansata la 19 februarie
O misiune navala a Uniunii Europene pentru a proteja navele comerciale din Marea Rosie de atacurile cu rachete ale rebelilor Houthi din Yemen ar urma sa fie lansata pe 19 februarie, a anuntat miercuri cel mai inalt diplomat al blocului comunitar, relateaza Euronews.
„Securitatea maritima in Marea Rosie s-a deteriorat semnificativ in ultimele saptamani si avansam foarte mult in activarea unei operatiuni maritime pentru a actiona intr-un mod pur defensiv pentru a proteja navele comerciale”, a confirmat Josep Borrell dupa o reuniune informala a ministrilor apararii la Bruxelles.
„Obiectivul nostru este sa stabilim si sa lansam aceasta misiune, Aspides, cel tarziu pe 19 februarie”, a adaugat el. Ministrii afacerilor externe din intregul bloc comunitar urmeaza sa se intalneasca in capitala belgiana la acea data si sa aprobe planul.
Rebelii Houthi din Yemen, sustinuti de Iran, au lansat atacuri cu rachete si drone asupra navelor comerciale din Marea Rosie de la inceputul ofensivei israeliene impotriva Fasiei Gaza, in urma atacurilor ucigase ale gruparii militante Hamas impotriva Israelului din 7 octombrie.
Marea Rosie este o ruta comerciala cruciala prin care trece aproximativ 12% din comertul mondial, inclusiv 30% din traficul global de containere.
Atacurile au fortat unele companii mari de transport maritim sa evite zona in favoarea unor rute mai lungi si, prin urmare, mai costisitoare, ceea ce a dus la intarzieri in transportul maritim si a fortat deja unele fabrici din Europa sa opreasca temporar productia.
Acest lucru, la randul sau, a generat temeri ca inflatia, care in economiile occidentale a avut o tendinta descendenta in ultimele luni, ar putea incepe sa creasca din nou.
Pana in prezent, doar cinci state membre au anuntat public ca vor participa la misiune: Belgia, Franta, Germania, Grecia si Italia.
Printre detaliile care mai trebuie puse la punct pana la 19 februarie se numara ce personal militar si ce capacitati vor fi alocate misiunii, ce tara o va conduce si unde va fi amplasat cartierul general.
Franta, Grecia si Italia au depus oferte pentru rolul de lider.
In cazul Belgiei si al Germaniei, decizia de a se alatura misiunii va trebui sa fie ratificata de legislatori, dar oficialii din ambele tari s-au aratat increzatori ca acest lucru ar putea avea loc rapid.
„Daca Bundestagul este de acord, va participa si marina germana. Marina este deja in curs de pregatire pentru o eventuala participare”, a declarat Siemtje Moller, secretarul de stat pentru aparare al Germaniei.
Intre timp, ministrul belgian al apararii, Ludivine Debonder, a declarat ca fregata sa Louise-Marie, care se afla deja in regiune, va face probabil parte din misiune.
Misiunea UE se va limita strict la protejarea navelor si la interceptarea rachetelor care se apropie, spre deosebire de SUA si Marea Britanie, care au bombardat impreuna mai multe tinte ale Houthi in doua ocazii separate in cadrul operatiunii Prosperity Guardian.
Capacitatile implicate in actiunea Aspides vor fi „proportionale cu amenintarea cu care ne confruntam” si „nu vom desfasura nicio operatiune pe uscat, ci doar pe mare”, a declarat Borrell.
„Bineinteles, ne vom coordona cu alte misiuni”, a adaugat el, referindu-se la operatiunea condusa de SUA.