Miss Japonia a renuntat la titlu dupa ce s-a descoperit ca avea o relatie cu un barbat casatorit
Karolina Shiino, prima femeie de origine europeana care a castigat titlul de Miss Japonia, a renuntat la titlu dupa ce o revista a dezvaluit ca avea o relatie cu un barbat casatorit, potrivit The Guardian.
Tanara in varsta de 26 de ani s-a nascut in Ucraina din parinti ucraineni, care s-au mutat in Japonia cand ea avea cinci ani si a fost criticata pentru ca nu este „suficient de japoneza”.
Sustinatorii au spus ca victoria ei a ajutat la redefinirea definitiei de japonez intr-o tara cu 3 milioane de rezidenti straini, in timp ce criticii au pus la indoiala modul in care o femeie caucaziana ar putea fi reprezentativa pentru „frumusetea japoneza”. Acum ea a cazut victima culturii puritane care inconjoara concursurile de frumusete – in special asteptarea ca concurentele sa duca o viata fara pata.
Shiino, care a devenit cetatean japonez in 2022, a renuntat la titlu dupa ce revista saptamanala Shukan Bunshun, care a mai dezvaluit astfel de scandaluri, a sustinut ca avea o relatie cu un medic casatorit.
Shiino a declarat ca initial a fost prea speriata si confuza pentru a spune adevarul dupa publicarea articolului. „Imi pare cu adevarat rau pentru problemele pe care le-am cauzat si pentru ca i-am tradat pe cei care m-au sustinut”, a scris ea pe Instagram luni seara.
Asociatia Miss Japonia a declarat ca a acceptat cererea lui Shiino de a renunta la titlu, adaugand ca „reflecta serios” in legatura cu partea sa in controversa.
Asociatia a cerut scuze arbitrilor si sponsorilor concursului si a spus ca titlul de Miss Japonia va ramane vacant pentru restul anului.
Potrivit presei japoneze, dupa dezvaluiri, organizatorii concursului au sustinut-o initial pe Shiino, dupa ce aceasta a declarat agentiei de modele din care face parte ca a incheiat relatia cand a descoperit ca barbatul era casatorit. Dar luni, agentia a declarat ca Shiino de fapt si-a continuat relatia cu acesta.
Dupa ce acastigat titlul de Miss Japonia, Shiino, care a crescut in orasul Nagoya, a fost criticata online de cei care spuneau ca o femeie caucaziana nu ar putea fi „chipul Japoniei”. Altii au subliniat ca Shiino a indeplinit criteriile pentru a intra in concurs: concurentele trebuie sa fie cetateni japonezi, singure si cu varsta cuprinsa intre 17 si 26 de ani.
Si alte castigatoare ale concursurilor de frumusete japoneze au starnit controverse din cauza originii lor.
In 2015, Ariana Miyamoto, care are o mama japoneza si un tata afro-american, a atras critici online dupa ce a devenit prima femeie de rasa mixta care a reprezentat Japonia la concursul Miss Univers. Un an mai tarziu, Priyanka Yoshikawa, care are mostenire japoneza si indiana, a reprezentat Japonia in concursul Miss World.
Extrema dreapta a fost furioasa cand tenismena Naomi Osaka, al carei tata este haitian, a fost selectata sa aprinda flacara la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo din 2020. Insa multi altii au salutat decizia, subliniind ca oamenii de rasa mixta devin din ce in ce mai vizibili in sport, divertisment si chiar in politica.