Misteriosul obiect stralucitor observat deasupra Beijingului. Primele explicatii, ar fi racheta Falcon 9 a lui Elon Musk care deversa combustibilul suplimentar – Video
Locuitorii din Beijing si din alte parti ale Chinei au fost intrigati duminica seara, cand au observat un obiect zburator misterios, relateaza Interesting Engineering.
Evenimentul neobisnuit a devenit rapid un subiect fierbinte pe platformele de socializare chinezesti, in special pe Weibo, unde a devenit al cincilea cel mai cautat subiect pana luni la pranz, acumuland peste 900.000 de discutii.
Postarile au inceput sa inunde retelele de socializare dupa ce martorii au observat si fotografiat un obiect zburator neidentificat pe cer in jurul orei 18.00 duminica. Descrierile au variat, un rezident din Beijing caracterizandu-l ca fiind un „obiect in miscare asemanator unui nor”.
In acelasi timp, un altul a oferit o relatare mai detaliata, afirmand: „Vremea in Beijing era foarte clara, fara nori, iar apoi am vazut un obiect stralucitor care se profila, dar lumina nu era intermitenta”. Aceasta persoana a continuat sa descrie obiectul luminos ca avand „trei surse de lumina si [avand] forma unui triunghi isoscel”, care in cele din urma s-a disipat „ca o ceata si a disparut fara urma”.
【北京上空不明飞行物快速移动 目击者:像个三角形】1月14日晚,#北京。朝阳、昌平、丰台等多地网友拍到,天空出现 #不明飞行物 快速移动,该光团慢慢发散变成三个光球,持续约5分钟后消失,目击者称,该光团像个三角形。pic.twitter.com/ryYboqWW4W#UFO #Beijing
— 凤凰网 (@ifenglobal) January 15, 2024
Rapoartele despre OZN-uri s-au extins dincolo de Beijing, fiind documentate observatii in Tianjin si in provincia centrala Shanxi si Shandong, in est. Martorii au descris in mod obisnuit obiectul ca pe o „minge de lumina cetoasa” care se deplasa rapid de la vest la est fara a emite niciun sunet.
Multi observatori au exclus posibilitatea ca acesta sa fie o aeronava din cauza absentei luminilor intermitente.
Wang Zhuoxiao, cercetator la Centrul pentru Tehnologie Astronomica de la Universitatea Tsinghua din Beijing, a facut lumina asupra unei explicatii plauzibile.
El a sugerat ca obiectul misterios ar fi putut fi urmarea unei lansari de racheta, mai exact cea folosita pentru a desfasura cei mai noi sateliti Starlink.
Wang a explicat ca traiectoria rachetei Falcon 9, care a transportat 22 de sateliti Starlink pe orbita joasa a Pamantului de la Baza Fortelor Spatiale Vandenberg din California, a adus-o deasupra nordului Chinei.
Wang a subliniat ca, dupa desfasurarea satelitilor, racheta a aruncat probabil combustibilul in exces, un proces care ar putea imprastia lumina si forma un nor in jurul rachetei. Formele neregulate observate in „norul rachetei” ar putea fi atribuite miscarii de rostogolire a rachetei pentru a risipi combustibilul suplimentar.
Un astronom anonim de la Planetariul din Beijing a sustinut aceasta teorie, sugerand ca observatii similare din nordul Chinei, la 13 septembrie, au fost legate de un nor de racheta format dupa o lansare anterioara a unei nave spatiale.