Misterul iesirii din sala a fostului presedinte chinez Hu Jintao, motiv de speculatii
Momentul in care fostul presedinte chinez Hu Jintao a fost scos sambata din sala la Congresul Partidului Comunist a devenit viral si a dat nastere mai multor speculatii, precum si unei avalanse de informatii, majoritatea neverificate sau confirmate, pe retelele sociale. Unele dintre acestea sustineau ca imediat dupa eveniment, Hu Jintao, fiul sau, sotia si alti membri ai familiei au fost arestati, potrivit Digi24.
Oficial, presa de stat din China a spus ca Hu Jintao a parasit lucrarile Congresului din motive de sanatate, insa momentul surprins de camere arata un schimb de replici si o nemultumire pe care fostul presedine chinez a avut-o in legatura cu un document pe care il avea in fata, si care ar fi continut lista cu cei care urmau sa fie alesi in conducerea partidului.
Potrivit The Spectator, unii spun ca ar fi un joc de putere, o excludere foarte publica. Congresul de o saptamana i-a oferit lui Xi un al treilea mandat, lucru fara precedent. De asemenea in structurile de conducere se afla doar loialisti.
Metoda preferata a lui Xi de eliminare a rivalilor este prin intermediul investigatiilor anticoruptie, folosind o urma de legalitate ca acoperire pentru a-i epura pe cei pe care ii vede ca amenintandu-i puterea. In perioada premergatoare congresului, el a inlaturat oficiali de rang inalt din aparatul de securitate interna al Chinei, care anterior fusesera executorii ordinelor sale.
Este adevarat ca fostii lideri pot fi extrem de suparatori. Cu doar cateva zile inaintea congresului, cel mai in varsta lider al Partidului Comunist din China a parut sa-l critice pe Xi. Song Ping, in varsta de 105 ani, a spus, intr-un clip video, ca reforma si deschiderea sunt „singura cale catre dezvoltarea si progresul Chinei contemporane”. Iar Xi abandoneaza aceasta cale, controland strict partidul si transformandu-l intr-un instrument al nationalismului etnic agresiv.
Un alt potential personaj iritant, Jiang Zemin, predecesorul lui Hu Jintao la sefia Partidului Comunist, are acum 96 de ani si nu si-a facut aparitia la congres.
Alta varianta ar fi excluderea din structura de conducere a unor lideri comunisti apropiati de Hu Jintao, printre care Hu Chunhua, Li Keqiang sau Wang Yang, care nu au mai prins un loc in pozitiile de top ale partidului.
Pe de alta parte, numele lui Hu si al fiului sau, Hu Haifeng, au fost sterse de pe internetul chinez, atent monitorizat. Asa ca, unii dintre analistii care urmaresc evenimentele din China au sugerat ca un posibil motiv pentru care Hu Jintao a parut sa conteste documentele din mapa de fata cu Xi Jinping ar fi fost chiar statutul fiului sau. Fostul presedinte si-ar fi dorit o pozitie in conducerea centrala a partidului pentru Hu Haifeng.
In momentul in care Hu Jintao era scos din sala, fiul sau urmarea scena, aflandu-se printre delegati. Haifeng este secretarul Comitetului PCC din Lishui, regiunea Zhejiang, o functie de conducere la nivel local, insa pozitia sa in Partidul Comunist este departe de a fi una importanta.
Dupa Congres, Hu Haifeng a organizat, pe 25 octombrie, o intalnire de partid pentru „a transmite, studia si pune in aplicare spiritul celui de-al 20-lea Congres National al Partidului Comunist din China”.
In discursul sau, Hu Haifeng i-a inchinat adevarate ode lui Xi Jinping: „Raportul intocmit de secretarul general Xi Jinping straluceste cu genialitatea adevarului marxismului si reflecta nevoile tarii, aspiratiile oamenilor si aspiratiile viitorului. (…) Trebuie sa intelegem cu fermitate viziunea mondiala si metodologia gandirii Xi Jinping asupra socialismului cu caracteristici chineze pentru o noua era, sa intelegem profund ratiunea si filosofia teoriei inovatiei partidului”.