MISTERUL se adanceste la Stonehenge. Noi DESCOPERIRI „fantastice” – FOTO
Ramasite ingropate dintr-un misterios monument preistoric au fost descoperite in apropierea celebrului sit britanic Stonehenge cu ajutorul unor tehnici avansate de prospectare geofizica, a anuntat luni The Stonehenge Hidden Landscapes Project, preluat marti de AFP.
Recurgand la mijloace tehnice de varf, printre care un radar de penetrare a solului, arheologii au descoperit circa 90 de pietre asezate si ingropate la circa un metru adancime pe situl Durrington Walls, aflat la mai putin de 3 kilometri de Stonehenge (sud-vestul Angliei). Pe acest sit, probabil loc de ritualuri sau un fel de arena, arheologii identificasera deja o structura preistorica circulara cu diametrul de 500 de metri si circumferinta de 1,5 kilometri.
‘Pana acum credeam ca erau doar un taluz si un sant’, a declarat BBC Vincent Gaffney, unul dintre cei doi arheologi din conducerea proiectului desfasurat de Universitatea din Birmingham (centru) si Institutul Ludwig Boltzmann din Viena. ‘Insa sub acest monument masiv se afla un altul’, a adaugat el.
Acesta din urma, ale carui pietre masoara, cele mai mari pana la 4,5 metri inaltime, este construit in forma de „C” si ar fi vechi de circa 4.500 de ani, ceea ce il face un sit ‘contemporan sau anterior’ monumentului Stonehenge, se arata in comunicatul Dtonhenge Hidden Lanscapes Project, citat de Agerpres.
Potrivit arheologului Wolfgang Neubauer, celalalt director al proiectului, care considera ca este o descoperire ‘fantastica’, monumentul cuprinde pana la 200 de pietre. ‘Pietrele lipsa ar fi putut fi folosite pentru construirea Stonehenge’, a spus el AFP, iar cele care au ramas pe loc au fost probabil sparte cand s-a incercat deplasarea lor.
Descoperirea ‘schimba toate datele’ in modul de interpretare a istoriei sitului, apreciaza Neubauer. ‘Nu numai ca pune in evidenta o faza cu totul neasteptata de arhitectura monumentala pe unul din cele mai mari situri preistorice din Europa, dar ar putea fi contemporana cu marele cerc Sarsen (Cercul exterior — cercul Sarsen—, cu diametrul de 33 de metri, este construit din 30 de blocuri imense de piatra, asezate vertical; astazi doar 17 dintre aceste blocuri mai sunt in picioare — n.r.) sau chiar anterioara’, spune arheologul vienez.
Recente sapaturi arheologice au relevat existenta unui sat in care ar fi locuit constructorii monumentului Stonehenge, iar noua descoperire sugereaza ca acestia nu numai ca au locuit acolo, dar si ca pietrele pe care le-ar fi folosit proveneau din acel loc, afirma Wolfgang Neubauer. ‘Vor fi necesare sapaturi pentru a obtine mai multe informatii in privinta cronologiei acestor diferite monumente’, adauga el.
Stonehenge (‘pietre in picioare’ in engleza veche) este unul dintre cele mai vechi insiruiri de megaliti din lume. Templul de piatra ar fi fost realizat intre 3.000 si 2.300 i.e.n., insa se pastreaza inca misterul asupra felului in care au fost transportati, asezati si aliniati in functie de miscarile Soarelui megalitii. Introdus in Patrimoniul Mondial al UNESCO in 1982, situl atrage peste un milion de vizitatori pe an, incheie AFP.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook