Ambasadorul Poloniei in Ungaria a reactionat dur dupa ce un inalt general maghiar a afirmat – in cadrul unei discutii despre posibilitatea pacii in Ucraina – ca cel de-Al Doilea Razboi Mondial a fost un conflict „local” intre Germania si Polonia care a escaladat din cauza lipsei de eforturi de pace.
„Aceste cuvinte, care ar putea fi interpretate ca o acuzatie la adresa tarii mele de escaladare si complicitate in provocarea unui conflict global, reprezinta o distorsiune inacceptabila a istoriei pentru noi si nu ar trebui sa vina din partea nimanui, mai ales din partea unui reprezentant al unei tari care este aliatul nostru apropiat”, a reactiobat Sebastian Keciek, citat de Notes from Poland.
Actualele guverne national-conservatoare ale celor doua tari din UE si NATO sunt de mult timp aliati apropiati. Cu toate acestea, aceasta relatie a fost spulberata de invazia Rusiei in Ucraina, Budapesta mentinand relatii de prietenie cu Moscova, dar Varsovia aliniindu-se puternic la Kiev.
Interventia ambasadorului vine dupa ce Gabor Borondi, recent numit sef al Statului Major al fortelor armate ungare, a acordat marti un interviu postului public de televiziune ungar MTVA.
„In 1939, razboiul germano-polonez a inceput ca un razboi local, si care a fost sfarsitul? Acea escaladare nu a fost tratata – daca pot spune asa – la timp de un proces de pace si a dus la cel de-al Doilea Razboi Mondial”, a declarat generalul.
Comentariile sale au venit dupa ce intervievatorul a sugerat ca guvernul Ungariei este in favoarea unei incetari imediate a focului si a pacii in razboiul dintre Rusia si Ucraina, relateaza site-ul de stiri ungar 444.
In replica, Keciek a scris ca a fost „foarte surprins” de comentariile lui Borondi. „Izbucnirea celui de-Al Doilea Razboi Mondial nu a fost cauzata de lipsa discutiilor de pace cu agresorul, ci de politica de impacare si de cedare la cererile succesive ale celui de-al Treilea Reich”, a argumentat ambasadorul.
Keciek a mentionat ca, in conformitate cu un protocol secret al Pactului Molotov-Ribbentrop, Hitler si Stalin convenisera deja sa imparta Polonia intre ei inainte ca Germania nazista si Uniunea Sovietica sa invadeze tara in septembrie 1939.
„Nu putem permite schimbarea nedreapta a victimei cu agresorul”, a adaugat ambasadorul. „Polonia a fost o victima incontestabila a actiunilor criminale si planificate ale celui de-al Treilea Reich si ale Uniunii Sovietice si, in consecinta, si ale aliatilor lor”.
Keciek a precizat ca unul dintre acesti aliati a fost Ungaria. Aceasta s-a alaturat coalitiei Axei, formata din Germania, Italia si Japonia, relatie care a ajutat-o sa castige teritorii din Cehoslovacia si Romania.
Dar ambasadorul a mai precizat ca, in 1939, Ungaria a respins cererea Berlinului de a sprijini invazia Poloniei. „Nu vom uita niciodata acest lucru”, a scris Keciek. Cu toate acestea, el a cerut, de asemenea, ca lectiile acestei istorii sa fie aplicate la actualul conflict din Ucraina.
„Astazi, in fata agresiunii pe scara larga, neprovocate si ilegale a Rusiei impotriva Ucrainei, Europa ar trebui sa invete din cel de-al Doilea Razboi Mondial si sa fie solidara de partea corecta a istoriei, de partea victimei, nu a agresorului”, a scris el.
„Numai in acest fel putem aduce o pace durabila in Europa”, a adaugat ambasadorul. „Istoria nu ar trebui sa fie folosita pentru a ne submina unitatea”.
Presedintele ales Donald Trump a declarat ca il va nominaliza pe aliatul sau de lunga…
O femeie de 51 de ani, de nationalitate romana, care lucra ca menajera si ingrijitoare…
Este putin probabil ca Melania Trump sa se mute la Washington cu norma intreaga in…
Procurorii parizieni au cerut miercuri o pedeapsa de 2 ani de inchisoare pentru liderul extremei…
In urma unui articol publicat de Ziar de Cluj, care descria conditiile din sala de…
Un barbat care avea asupra lui explozibili a murit miercuri seara in Brasilia, dupa ce…