Miting urias in Tbilisi, Georgia: „Nu vrem sa ne intoarcem in Uniunea Sovietica” – Video

externe

Protest Tbilisi

Zeci de mii de georgieni au marsaluit sambata prin capitala Georgiei, Tbilisi, la 11 mai, in semn de protest fata de legea de inspiratiei ruseasca privind activitatea ONG-urilor sustinute din strainatate.

Protestatarii ies in strada timp de cateva saptamani din cauza proiectului de lege, despre care spun ca ar ameninta mass-media si grupurile societatii civile. Demonstratiile anterioare au fost intampinate cu reprimari violente din partea politiei. Criticii spun ca proiectul de lege este inspirat de o lege din Rusia care a fost folosita pentru a reprima disidenta.

Protestatarii s-au strans in Piata Europei din centrul orasului Tbilis. Ei au scandat „Georgia!” si au fluturat steaguri georgiene alb-rosii si steaguri albastre ale UE in piata mare, relateaza France24.

„Ne protejam viitorul european si libertatea”, a declarat pentru AFP Mariam Meunrgia, in varsta de 39 de ani, care lucreaza pentru o companie germana, adaugand ca se teme ca tara se indreapta in directia Rusiei.

„Nu avem nevoie sa ne intoarcem in Uniunea Sovietica”, a declarat Lela Tsiklauri, in varsta de 38 de ani, profesoara de limba georgiana.

Proiectul de lege, care ar impune organizatiilor care primesc peste 20% din finantare din strainatate sa se inregistreze ca „agenti de influenta straina”, a declansat o criza politica si proteste masive in Georgia.

Parlamentul, care este controlat de partidul „Visul georgian” si de aliatii sai, va incepe luni audierile in comisie cu privire la a treia si ultima lectura a proiectului de lege.

Protestul de sambata a avut loc la o zi dupa ce prim-ministrul georgian Irakli Kobakhidze a declarat ca guvernul va continua cu legea in ciuda opozitiei din partea a ceea ce el a numit tineri „inselati” care simt „resentimente” fata de Rusia.

SUA, UE si ONU s-au pronuntat impotriva legislatiei, iar seful ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, si-a exprimat, de asemenea, ingrijorarea cu privire la violentele politiei impotriva protestatarilor.

Consilierul pentru securitate nationala al SUA, Jake Sullivan, si-a exprimat sambata ingrijorarea cu privire la regresul democratic al Georgiei.

„Suntem profund alarmati de regresul democratic din Georgia”, a declarat Sullivan pe X. „Parlamentarii georgieni se afla in fata unei alegeri critice – daca sa sprijine aspiratiile euroatlantice ale poporului georgian sau sa adopte o lege a agentilor straini in stil Kremlin care contravine valorilor democratice”, a spus el. „Noi suntem alaturi de poporul georgian”.

UE, care a acordat Georgiei statutul de tara candidata in decembrie, a declarat ca proiectul de lege va reprezenta un obstacol serios in calea integrarii ulterioare daca va fi adoptat.

„Visul georgian” a aparat proiectul de lege, spunand ca va creste transparenta in ceea ce priveste finantarea externa a ONG-urilor. Acesta a declarat ca isi propune sa semneze legea pana la jumatatea lunii mai.

Anul trecut, proteste de strada in masa au fortat partidul sa renunte la planurile pentru masuri similare, dar apoi a reintrodus proiectul de lege.

„Anul acesta, valul de oameni si furia este mai puternica”, a declarat Anri Papidze, un student in varsta de 21 de ani, purtand o geaca de piele si o sapca neagra. „Nu suntem victimele propagandei. Nu ne vom opri. Nu vom fi sclavii imperiului rus”.

O alta protestatara, Viktoria Sarjveladze, in varsta de 46 de ani, era infasurata intr-un steag ucrainean si a spus ca sotul ei lupta acolo impotriva Rusiei.

Ea a declarat ca „s-au simtit furiosi si tradati” de faptul ca guvernul a reintrodus proiectul de lege, legand acest lucru de o „lupta pentru putere inainte de alegeri”.

„Singurele voci critice serioase care au ramas sunt in sectorul ONG-urilor si in presa independenta”, a spus ea.

Georgia incearca de ani de zile sa aprofundeze relatiile cu Occidentul, dar „Visul georgian” a fost acuzat ca incearca sa apropie tara de Rusia.

Presedintele de onoare al partidului, fostul prim-ministru Bidzina Ivanishvili, este cel care trage sforile puterii. El a cultivat relatiile cu Moscova, promitand in acelasi timp un viitor in UE. Luna trecuta, Ivanishvili a atacat dur ONG-urile, numindu-le „pseudo-elita hranita de o tara straina” si a dat vina pe statele occidentale – nu pe Rusia – pentru invazia Georgiei de catre Moscova in 2008 si pentru atacul din 2022 asupra Ucrainei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: