life

Mitul celor 10.000 de pasi zilnic. O echipa de cercetatori americani a descoperit numarul optim de pasi pentru longevitate

„Folclorul” in domeniu ne face sa credem ca drumul spre o viata lunga si sanatoasa incepe cu 10.000 de pasi, in fiecare zi. Pentru cei cu un stil de viata mai sedentar, stim, este un obiectiv care poate necesita un anumit efort pentru a fi mentinut sau, poate, e chiar imposibil. Dar, iata, de asemenea, mai stim de ceva timp, ca obiectivul acesta este, de asemenea, aproape sigur unul…  gresit!

In urma analizarii datelor inregistrate provenite de la zeci de mii de persoane studiate, de pe patru continente, compilate intre 15 studii existente, o echipa de cercetatori a ajuns la o cifra mai confortabila: numarul optim de pasi este, probabil, mai aproape de 6.000 pe zi, in functie de varsta.

Efortul pentru multi alti pasi in plus este putin probabil sa va reduca “sansele” de a ajunge de timpuriu la… eternitate, conform celor de la sciencealert.com, pe marginea datelor publicate de  prestigioasa „The Lancet”.

Dr. Paluch: „Numarul de pasi se stabilizeaza la o anumita valoare, in functie de varsta.”

„Asadar, ceea ce am descoperit a fost ca reducerea proportionala a riscurilor, pe masura ce numarul de pasi creste, se stabilizeaza – la o anumita valoare”, a declarat epidemiologul Amanda Paluch, din echipa de cercetatori de la Universitatea din Massachusetts Amherst, inca din martie 2022, cand studiul a fost publicat.

Paluch a adaugat ca „nivelarea acestei valori se inregistreaza, la valori diferite ale pasilor, dupa varsta, mai ales pentru varstnici, decat pentru cei mai tineri”.

„Oamenii sunt in esenta construiti pentru a se deplasa. Evolutia ne-a perfectionat fiziologia pentru a merge pe distante lungi, eliminand caldura cu usurinta in timp ce facem miscarea pasilor (tic-tac inainte si inapoi) ca niste penduluri inversate prin peisaj, in cautare de hrana si apa”, spun cei care au elaborat cercetarea.

„Acest lucru inseamna ca metabolismul nostru, forma noastra cardiovasculara, impactul asupra oaselor si muschilor si chiar sanatatea noastra mentala sunt toate reglate pentru a aprecia o drumetie buna. Astfel, daca strecuram orice tip de plimbare in programul nostru, oricat de incarcat ar fi el, ne va fi de folos, ajutandu-ne sa traim mai mult, mai sanatosi si mai fericiti.”

10.000, cifra perfecta pentru marketing

Desigur, acest lucru este mai usor de spus, decat de facut, pentru cei presati de timp sau lipsiti de motivatie, ocazie suficienta pentru ca destule companii de tehnologie sa inventeze mici dispozitive care sa ne ajute sa tinem evidenta numarului de pasi pe care ii facem in fiecare zi.

In urma cu o jumatate de secol, compania „Yamasa Clock and Instrument Company” din Japonia a incercat sa profite de entuziasmul Jocurilor Olimpice de la Tokyo din 1964, producand un pedometru pe care l-a numit „Manpo-kei” – un cuvant care se traduce prin 10.000 de pasi.

De ce 10.000? Pentru ca este vorba de marketing de moda veche. Este un numar rotund si frumos, care suna suficient de solicitant pentru a fi un obiectiv, si poate fi suficient de realizabil pentru a merita sa te straduiesti pentru el. Dar acest numar nu are, iata, in favoarea sa nicio sustinere stiintifica.

Faptul de a avea o singura cifra pe care sa o promovam in randul populatiei este cu siguranta util. „Este un instrument de comunicare atat de clar pentru mesajele de sanatate publica”, a spus Paluch.

Numarul corect de pasi ar putea fi mai motivant

Dar obtinerea unui numar corect ar putea face diferenta intre a incuraja pe toata lumea sa faca suficient exercitiu fizic si a-i face pe oameni sa renunte la orice incercare.

In 2021, Paluch si echipa sa au publicat o cercetare bazata pe studiul a peste 2.000 de persoane de varsta mijlocie care traiesc in SUA. Cercetatorii au constatat ca „cel putin” 7.000 de pasi pe zi le-au redus acestora sansele de deces prematur cu 50 pana la 70 la suta.

Acest cuvint, „cel putin”, face lucrurile putin mai grele. Aduce intrebari privind faptul ca daca mai mult este mai bine si daca toti acei pasi facuti intr-un ritm mai alert reprezinta un efort util, intrebari prin care echipa de cercetare si-a largit aria de studiu pentru a include toate datele cercetarilor anterioare.

Astfel, meta-analiza lor din 2022 a inclus informatii colectate cu privire la sanatatea si numarul de pasi a 47.471 de adulti din Asia, Australia, Europa si America de Nord. Ei au descoperit ca cei 25% dintre adultii care au mers mai mult in fiecare zi au avut intre 40 si 53% mai putine sanse de a muri, in comparatie cu cei 25% cu pasi mai putini numarati.

6000 – 8000, cifra optima. Ritmul conteaza mai putin

Pentru adultii cu varsta de 60 de ani si peste, acest risc redus a atins un maxim statistic la aproximativ 6.000-8.000 de pasi pe zi. Impingerea acestei valori mai departe ar putea avea unele beneficii, dar reducerea sansei de deces nu este unul dintre ele, conform autorilor studiului.

Studiul a constatat ca subiectii mai tineri ar face bine sa mearga putin mai mult, dar nu exista dovezi ca ar trai neaparat mai mult daca ar face peste 8.000-10.000 de pasi zilnic.

In ceea ce priveste ritmul pasilor, echipa a constatat ca volumul este cel care  conteaza cu adevarat.

„Principala noastra concluzie este ca exista o multime de dovezi care sugereaza ca miscarea, chiar si putin mai multa, este benefica, in special pentru cei care fac foarte putina activitate fizica”, a spus Paluch.

Si debutul „antrenamentelor la batranete” este indicat

Nimic din toate acestea nu inseamna insa ca nu am avea beneficii pentru sanatate si daca ne-am lucra corpul si in alte moduri.

O jumatate de ora de activitate intensa, in fiecare zi, ar putea fi un mare impuls pentru cei dintre noi care stau mult pe scaun. Chiar debutul unor antrenamente de forta la varste peste medie, „la batranete” ar putea ajuta creierele noastre sa ramana agere, iar inimile si oasele noastre sa ramana sanatoase si puternice.

„Dar, daca nu altceva, sa ne propunem cel putin 6.000-8.000 de pasi, inainte de culcare, ar putea fi un pas mult mai usor si mai simplu spre o viata mai lunga,” au concluzionat autorii studiului.

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Share
Published by
Flavius Iancu

Recent Posts

Presedintele Iranului promite ca politia morala nu va mai „deranja” femeile

Presedintele iranian Masoud Pezeshkian a promis luni ca se va asigura ca politia morala nu…

17 minute ago

Patru tari europene sar in ajutorul Portugaliei cu avioane de stingere a incendiilor

UE va trimite opt avioane de stingere a incendiilor in Portugalia pentru a ajuta la…

30 de minute ago

Grecia se alatura tarilor care interzic acordarea de noi licente pentru inchirierea de apartamente pe termen scurt. In Atena, interdictia va dura cel putin un an

O interdictie a privind acordarea de noi licente pentru inchirierea de apartamente pe termen scurt…

O oră ago

Neliniste in Israel dupa ce au aparut informatii ca Netanyahu vrea sa-l inlocuiasca pe ministrul Apararii

Informatiile conform carora prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu se gandea sa-l demita pe ministrul Apararii Yoav…

O oră ago

Aflat in Italia, premierul britanic Keir Starmer promite sa coopereze in domeniul migratiei

Premierul britanic Keir Starmer a salutat luni eforturile Italiei de a combate imigratia ilegala, spunand…

O oră ago