„Moare Sorin Ovidiu Vintu”. Aurelian Pavelescu, mesaj pe fondul emotiei colective starnite de moartea Cristinei Topescu
Presedintele PNTCD, Aurelian Pavelescu, isi manifesta ingrijorarea ca afaceritul Sorin Ovidiu Vintu ar putea muri in inchisoare. Pavelescu are aceasta reactie pe fondul puternicei emotii starnite in societate de decesul Cristinei Topescu.
„Moare Sorin Ovidiu Vintu”, titreaza cu majuscule Pavelescu pe Facebook. „Probabil stie multe, ar mai putea sa faca multe si nu trebuie sa mai iasa viu din inchisoare. A fost o postare a lui, in urma cu vreo doua saptamani, in care acuza SRI ca ii pregateste asasinatul. Posibil”, sustine Pavelescu.
„Inchisoarea a fost toata viata lui prietena lui. Facuse puscarie in tinerete si, desi se temea, stia ca va mai face. Dar ce inchisoare mai mare decat scaunul poliomelitic care i-a fost harazit? Si de acolo, din inchisoare, a continuat sa vorbeasca, sa critice, sa dea linii directoare pentru tara. Culmea, a deconspirat sistemul de politie politica cu luciditate, sistemul a carei creatie a fost el insusi. El isi tratase, insa, genealogia cu un fel de cavalerism, o forma de haiducie pentru binele tarii, dar nu tradarea.
Desi ruinat si batran, sistemului ii e frica de el. Probabil stie multe, ar mai putea sa faca multe si nu trebuie sa mai iasa viu din inchisoare. A fost o postare a lui, in urma cu vreo doua saptamani, in care acuza SRI ca ii pregateste asasinatul. Posibil. In aceeasi postare mai denunta inca o data politia politica din Romania, acuzandu-i de tradare de tara pe dirigenti”, arata Pavelescu pe fondul emotiei colective legate de moartea Cristinei Topescu.
Un mesaj similat a fost postat, duminica, si de avocatul lui Vintu, Dan Chitic. Acesta sustine ca SOV este un detinut „aflat pe culoarul mortii”.
Mesajul lui Chitic:
Culoarul condamnatilor
Sunt unele perosane ale caror atitudini sau fapte au produs un impact atat de mare asupra mentalului colectiv incat acestora le este practic imposibil sa scape de stigmatul vinovatiei. Alte persoane, indiferent daca faceau sau nu parte si din prima categorie, au facut insa fatala greseala de a intra pe curs de coliziune cu interesele Sistemului, arogandu-si dreptul de a nu indeplini intocmai si la timp anumite “sugestii”, ba chiar mai grav, de a avea o agenda proprie, complet idependenta de cea a Sistemului. Aceste din urma persoane sunt cele asupra carora s-a aruncat o anatema sociala indelebila, purtand o vinovatie mai mare decat toate celalte vinovatii si care de cele mai multe ori excede sfera penala, anatema de care pare a se putea scapa doar… prin moarte. Moarte, nu de putin “inlesnita” binevoitor de acelasi Sinstem.
In aceasta categorie au intrat o serie intreaga de persoane incomode, dintre care cei mai cunoscuti sunt probabil Dan Adamescu si judecatorul Mustata, deja izbaviti de moarte de anatema sistemului. Dar si la acest moment, multe, foarte multe alte persoane, cu vinovatii reale sau doar inventate, se gasesc inca si ele pe culoarul condamnatilor, si amintesc aici doar pe cativa: Nicusor Constantinescu, Ovidiu Tender, sau “teroristul” Omar Hayssam…
Din aceasta categorie, a detinutilor aflati pe culoarul mortii, face parte fara doar si poate si Sorin Ovidiu Vintu, cel care mi-a devenit acum ceva vreme client si mai apoi prieten.
SOV se afla in acest moment in executarea unei pedepse de 11 ani de inchisoare (4017 zile), asa cum a rezultat in urma contopirii. Si, din data de 4 Decembrie 2019, a fost propus a fost propus pentru liberare conditionata, asta dupa ce a executat deja nu mai putin de 2330 zile pana in acest moment. Asta dupa ce, in paranteza fie spus, in aceasta perioada, prin 2014, a contactat si o tuberculoza din mediul penitenciar, mediu de care “beneficiaza” atat detinutii cat si personalul ANP.
Nu voi comenta aici faptul ca nu exista un temei legal pentru care in urma contopirii sa fi rezultat o pedeapsa de 11 ani (asa cum a decis Curtea de Apel) si nu de maxim 10 ani, asa cum hotarase initial Tribunalul Bucuresti pe baza singurului mod de calcul posibil de aplicat in temeiul legii in cazul lui SOV.
Relevant este ca Sorin Ovidiu Vintu a devenit propozabil pentru liberarea conditionata dupa executarea a 2009 zile de inchisoare in baza hotararii de contopire in care a rezultat pedeapsa de 11 ani si respectiv, ar fi fost propozabil dupa 1746 zile de inchisoare daca pedeapsa rezultanta ar fi fost de 10 ani, asa cum ar fi impus-o legea.
Cu alte cuvinte Sorin Ovidiu Vintu ar fi putut si, in opinia mea, ar fi trebuit sa fie liber inca de acum 8-10 luni, executand pedeapsa de 11 ani, ba chiar de peste 1 an si jumatate – daca pedeapsa rezultanta ar fi fost de 10 ani. Asta daca nu s-ar fi aliniat impotriva sa stelele.
Caci, “intamplator”, nu doar ca a fost lipsit de posibilitatea de a intra in comisia de liberare conditionata la termenul legal, ci in ultima perioada starea sa de sanatate s-a agravat considerabil ca urmare a faptului ca Penitenciarul Rahova nu i-a putut asigura pe durata detentiei sale de acolo regimul alimentar si de viata impus de gravele sale afectiuni, ba mai mult, i-a refuzat aberant si abuziv si dreptul de a primi dieta necesara pe care i-o puteau aduce din afara penitenciarului membrii familiei sale.
Efectul? Sorin Ovidiu Vintu este foarte grav bolnav. Si pe punctul de a pierde cel putin 4 degete de la un picior… daca nu cumva, Doamne fereste, mai mult de atat.
Si cu toate astea… nimic din cele de mai sus nu au contat in fata Judecatoriei Sectorului 5 cand, acum cateva zile in urma, a judecat cererea SOV de liberare conditionata. In fata cererii parchetului de a amana cu nu mai putin de 12 luni liberarea conditionata, (prea) tanara judecatoare de la 5 a respins “propunerea de liberare conditionata formulata cu privire la petentul condamnat Vintu Sorin Ovidiu ca neintemeiata”, stabilind “termen de reiterare a cererii in Comisia pentru liberare conditionata la data de 20.09.2020.”
Or, fara nicio exagerare, in conditiile date, aceste 9 luni pot face diferenta intre viata si moarte. Intre o persoana care, odata iesita in libertate, ar putea incomoda sistemul si un personaj trimis din puscarie direct in paginile unei istorii plina de samavolnicii si abuzuri.
E motivul pentru care au fost create “culoarele” in justitie.
E motivul pentru care exista un “culoar al condamnatilor la moarte”… asta desi pedeapsa capitala a fost abolita cica din Decembrie ’89.
Caci Sistemul din Romania si-a instituit un veritbil drept de viata si de moarte asupra celor care indraznesc sa gandeasca si sa vorbeasca altfel decat e prevazut de liniile directoare ale politicii de stat si de partid.