Bautorii excesivi au sanse de trei ori mai mari de a suferi leziuni hepatice in comparatie cu persoanele care consuma zilnic un pahar de vin, arata o noua cercetare. Oamenii de stiinta de la Londra spun ca modelul consumului de alcool este un predictor mai precis al riscului de boli hepatice decat cantitatea totala consumata, transmite StudyFinds.
In plus, rezultatele arata ca persoanele care consuma in exces si poseda anumite trasaturi genetice sunt de 6 ori mai predispuse de a dezvolta ciroza legata de alcool. Echipa observa ca acesta este un studiu revolutionar pentru evaluarea modului in care tiparele de consum de alcool, profilurile genetice si prezenta diabetului de tip 2 influenteaza riscul de a dezvolta ciroza legata de alcool .(ARC).
Autorii studiului au observat ca modul de a bea este mai critic decat cantitatea consumata. Acest lucru este valabil mai ales atunci cand factorii genetici si diabetul de tip 2 coexista la bautori, oferind o metoda mai precisa de identificare a celor cu risc crescut de boli hepatice.
La nivel mondial, boala hepatica se claseaza ca principala cauza de deces prematur. Ciroza sau cicatrizarea ficatului afecteaza pana la trei la suta din populatia lumii. De la debutul pandemiei de COVID-19, decesele legate de alcool au crescut cu 20%, potrivit oamenilor de stiinta.
Pentru acest studiu, cercetatorii de la University College London (UCL), Royal Free Hospital si Universitatile din Oxford si Cambridge au analizat date de la peste 312.000 de adulti din Marea Britanie care consuma in mod activ. Echipa a evaluat impactul tiparelor de consum, susceptibilitatea genetica si diabetul zaharat de tip 2 asupra probabilitatii de a dezvolta ARC.
Persoanele care au consumat excesiv de alcool, definite ca bautul a 12 baturi pe zi (echivalentul a patru halbe de bere sau sase pahare standard de vin) cel putin o data pe saptamana, au avut de trei ori mai multe sanse de a dezvolta ARC.
Riscul a fost de 4 ori mai mare pentru cei cu o predispozitie genetica semnificativa si de doua ori mai mare pentru persoanele cu diabet de tip 2.
„Multe studii care analizeaza relatia dintre bolile hepatice si alcool se concentreaza pe volumul de alcool consumat. Am adoptat o abordare diferita, concentrandu-ne pe modelul de consum si am descoperit ca acesta este un indicator mai bun al riscului de boli hepatice decat doar volumul. Cealalta constatare cheie a fost ca, cu cat sunt mai multi factori de risc implicati, cu atat este mai mare „riscul in exces” din cauza interactiunii acestor factori”, spune dr. Linda Ng Fat, primul autor al studiului de la UCL Epidemiology & Sanatatea publica, intr-o publicatie universitara.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…