life

Modul in care bei alcool este cheia riscului de boli hepatice, nu cantitatea

Bautorii excesivi au sanse de trei ori mai mari de a suferi leziuni hepatice in comparatie cu persoanele care consuma zilnic un pahar de vin, arata o noua cercetare. Oamenii de stiinta de la Londra spun ca modelul consumului de alcool este un predictor mai precis al riscului de boli hepatice decat cantitatea totala consumata, transmite StudyFinds.

In plus, rezultatele arata ca persoanele care consuma in exces si poseda anumite trasaturi genetice sunt de 6 ori  mai predispuse de a dezvolta ciroza legata de alcool. Echipa observa ca acesta este un studiu revolutionar pentru evaluarea modului in care tiparele de consum de alcool, profilurile genetice si prezenta diabetului de tip 2 influenteaza riscul de a dezvolta ciroza legata de alcool .(ARC).

Autorii studiului au observat ca modul de a bea este mai critic decat cantitatea consumata. Acest lucru este valabil mai ales atunci cand factorii genetici si diabetul de tip 2 coexista la bautori, oferind o metoda mai precisa de identificare a celor cu risc crescut de boli hepatice.

La nivel mondial, boala hepatica  se claseaza ca principala cauza de deces prematur. Ciroza sau cicatrizarea ficatului afecteaza pana la trei la suta din populatia lumii. De la debutul pandemiei de COVID-19, decesele legate de alcool au crescut cu 20%, potrivit oamenilor de stiinta.

Pentru acest studiu, cercetatorii de la University College London (UCL), Royal Free Hospital si Universitatile din Oxford si Cambridge au analizat date de la peste 312.000 de adulti din Marea Britanie care consuma in mod activ. Echipa a evaluat impactul tiparelor de consum, susceptibilitatea genetica si diabetul zaharat de tip 2 asupra probabilitatii de a dezvolta ARC.

Persoanele care au consumat excesiv de alcool, definite ca bautul a 12 baturi  pe zi (echivalentul a patru halbe de bere sau sase pahare standard de vin) cel putin o data pe saptamana, au avut de trei ori mai multe sanse de a dezvolta ARC.

Riscul a fost de 4 ori mai mare pentru cei cu o predispozitie genetica semnificativa si de doua ori mai mare pentru persoanele cu diabet de tip 2.

„Multe studii care analizeaza relatia dintre bolile hepatice si alcool se concentreaza pe  volumul de alcool consumat. Am adoptat o abordare diferita, concentrandu-ne pe modelul de consum si am descoperit ca acesta este un indicator mai bun al riscului de boli hepatice decat doar volumul. Cealalta constatare cheie a fost ca, cu cat sunt mai multi factori de risc implicati, cu atat este mai mare „riscul in exces” din cauza interactiunii acestor factori”, spune dr. Linda Ng Fat, primul autor al studiului de la UCL Epidemiology & Sanatatea publica, intr-o publicatie universitara.

Dr. Ng Fat adauga ca atunci cand consumul excesiv de alcool si o predispozitie genetica pentru probleme hepatice erau in joc, riscul de a dezvolta ARC a fost de pana la sase ori mai mare decat riscul pentru un bautor normal.

„Doar unul din trei oameni care beau la niveluri ridicate dezvolta o boala hepatica grava. In timp ce genetica joaca un rol, aceasta cercetare evidentiaza faptul ca modelul de consum este, de asemenea, un factor cheie. Rezultatele noastre sugereaza, de exemplu, ca ar fi mai daunator sa bei 21 de unitati in cateva sesiuni, decat sa se distribuie uniform pe o saptamana. Adaugarea de informatii genetice, care poate fi utilizata pe scara larga in asistenta medicala in urmatorii ani, permite o predictie si mai precisa a riscului”, explica dr. Gautam Mehta, un autor principal al studiului de la UCL Division of Medicine si Royal Free Hospital.

„Deoarece bolile hepatice, in special decesele legate de alcool, au inregistrat o crestere semnificativa de la debutul pandemiei de COVID-19, este imperativ sa adoptam strategii inovatoare pentru a aborda aceasta criza in crestere. Acest studiu ne echipeaza cu instrumente noi care sunt esentiale in identificarea persoanelor cu cel mai mare risc, permitandu-ne astfel sa directionam interventiile mai eficient catre cei care beneficiaza cel mai mult”, adauga dr. Steven Bell, autor principal al studiului de la Universitatea. din Cambridge.

„Aceasta cercetare este importanta pentru ca dezvaluie ca nu conteaza doar cat bei in general, ci si felul in care bei. A bea mult, repede sau a bea pentru a te imbata poate avea consecinte grave pentru sanatatea ficatului tau”, conchide Pamela Healy, directorul executiv al British Liver. Ai incredere.

Urmareste-ne si pe:
Karina Macovei

Share
Published by
Karina Macovei

Recent Posts

Guvernul Ciolacu a facut public documentul trimis de Ucraina in legatura cu Simion: „Actiuni contra intereselor nationale ale Ucrainei”

Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…

6 ore ago

Polonia, a doua tara occidentala dupa Suedia care urmareste sa restabileasca prezenta diplomatica permanenta in Coreea de Nord

Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…

6 ore ago

Noul director al British Museum este in favoarea unui „parteneriat mai degraba decat o discutie privind proprietatea” in legatura cu sculpturile Partenonului

Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…

6 ore ago

Rares Bogdan acuza: „Ciolacu minte in legatura cu documentul ‘declasificat’ din Ucraina”. Miscarea ar fi fost premedita din luna februarie si este in favoarea lui Simion

Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…

3 ore ago

Guvernul grec ia in considerare stimulente pentru proprietarii care ofera spre inchiriere locuinte pe termen lung

Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…

6 ore ago

Scholz l-a informat pe Iohannis despre discutia cu Putin. Iohannis: „Germania este un aliat de incredere al tarii noastre”

Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…

4 ore ago