Moldova, lupta grea cu Moscova. Financial Times confirma ca Gazprom santajeaza Chisinaul, cerandu-i sa renunte la intelegerile economice cu UE pentru gaze mai ieftine
Gazprom a propus Republicii Moldova sa renunte la acordul comercial cu Uniunea Europeana si la reformele agreate cu Bruxelles-ul in schimbul ieftinirii pretului la gaz, dublat anterior de rusi, informeaza Financial Times. Kremlinul a negat aceasta informatie.
Gazprom, compania de gaz de stat a Rusiei, a redus livrarile pentru Moldova cu o treime, luna trecuta, si a cerut un pret dublu pentru mentinerea fluxului de gaze.
Conform FT, in negocierile de luna trecuta, Gazprom a transmis oficialilor de la Chisinau ca este dispus sa reduca pretul daca tara isi va modifica acordul de liber schimb cu Uniunea Europeana. Gazprom a cerut, de asemenea, ca Republica Moldova sa amane implementarea masurilor de liberalizare a pietei pe care le-a convenit cu UE.
Analistii de piata au sugerat ca Rusia se foloseste de pozitia Gazprom ca unic furnizor de gaz in Moldova pentru a pune presiune pe noua guvernare pro-europeana de la Chisinau, totul in contextul unei crize energetice generalizate in Europa.
Un oficial implicat in negocierile cu Gazprom spune ca „rusii lovesc tara in cel mai greu moment al ei”, conform FT.
Pana in prezent, Chisinaul a organizat doua licitatii si a semnat contracte privind achizitionarea gazelor naturale, din alte surse decat Rusia, ambele pentru procurarea a cate un milion de metri cubi de gaz.
Luni, 25 octombrie, Guvernul a anuntat ca a semnat un contract pentru o achizitie de proba de un milion de metri cubi de gaz intre compania de stat Energocom si compania poloneza PGNiG. Aceasta reprezinta prima achizitie de gaz din surse alternative din istoria Republicii Moldova. Achizitia de proba vine sa testeze capacitatea de import a gazului din surse alternative si vine sa balanseze presiunea joasa in sistemul aprovizionarii cu gaze naturale.
Marti, Agentia Proprietatii Publice a anuntat ca compania olandeza Vitol, unul dintre primii transportatori mondiali de produse petroliere urmeaza sa livreze in 27 octombrie un milion de metri cubi de gaze naturale.
Kremlinul a negat miercuri ca negocierile moldo-ruse privind furnizarea de gaze naturale ar fi politizate de catre Moscova, sustinand ca acestea se duc exclusiv intr-o filiera economica.
„Nu exista aspecte politice si nici nu pot exista, de aceea sunt negocieri exclusiv comerciale. Exista o cerere, exista o propunere comerciala, exista o reducere propusa, exista si problema datoriei acumulate. Toate acestea au un caracter comercial, nicio politizare aici nu exista si nici nu poate fi”, a declarat secretarul de presa al presedintelui Rusiei, Dmitri Peskov.