Oamenii de stiinta de la Stanford Medicine au descoperit ca o molecula cunoscuta pentru cresterea rezistentei la soarecii de laborator batrani sau raniti realizeaza acest lucru prin reconectarea nervilor si a fibrelor musculare. Aceasta molecula impiedica activitatea unei anumite enzime legate de imbatranire, cunoscuta sub numele de „gerozima”, numita 15-PGDH.
Se estimeaza ca fragilitatea musculara, denumita stiintific sarcopenie, afecteaza aproximativ 30 la suta dintre persoanele cu varsta de peste 80 de ani. Aceasta afectiune reprezinta o povara semnificativa pentru economia americana, costand aproximativ 380 de miliarde de dolari anual, potrivit StudyFinds.
„Exista o nevoie urgenta si nesatisfacuta de tratamente medicamentoase care pot creste forta musculara afectata din cauza imbatranirii, a leziunilor sau a bolilor”, afirma Dr. Helen Blau, profesor de microbiologie si imunologie la Stanford Medicine, intr-un comunicat al universitatii. „Aceasta este prima data cand s-a demonstrat ca un tratament medicamentos afecteaza atat fibrele musculare, cat si neuronii motori care le stimuleaza sa se contracte, pentru a accelera vindecarea si a restabili forta si masa musculara. Este unic”.
Descoperirile au aratat ca atunci cand enzima 15-PGDH este blocata, aceasta ajuta la restabilirea conexiunilor dintre nervi si muschi. Aceste conexiuni, denumite stiintific „jonctiuni neuromusculare”, joaca un rol esential in contractiile musculare. Pe masura ce inaintam in varsta, pierdem in mod natural unele dintre aceste conexiuni, ceea ce duce la reducerea puterii musculare si la epuizarea muschilor. De fapt, persoanele cu varsta de 50 de ani si peste pierd de obicei pana la 10 la suta din forta lor musculara in fiecare deceniu.
Solutia pentru muschii imbatraniti?
Afectiuni precum atrofia musculara spinala si scleroza laterala amiotrofica (adesea denumita ALS) pot, de asemenea, sa slabeasca aceste conexiuni vitale. Studiile anterioare ale echipei doctorului Blau au aratat ca o molecula numita PGE2 este esentiala pentru functionarea celulelor stem musculare, care ajuta la repararea leziunilor.
„PGE2 face parte din mecanismul natural de vindecare al organismului, iar nivelurile sale cresc in muschi dupa o leziune”, explica Dr. Blau. „Am vrut sa aflam cum declanseaza varsta o crestere a 15-PGDH si, prin urmare, degradarea si pierderea de PGE2”.
In experimentele lor, cercetatorii de la Stanford au observat ca, atunci cand au fost tratati cu un medicament care inhiba 15-PGDH, soarecii au prezentat o regenerare rapida a nervilor, restabilind rapid contactul cu muschiul. Acest lucru a dus la o recuperare mai rapida a fortei si functiei musculare.
Dr. Blau si echipa sa au in plan sa aprofundeze rezultatele, urmarind sa inteleaga modul in care blocarea 15-PGDH stimuleaza cresterea nervilor la nivel molecular. De asemenea, ei spera sa inceapa un studiu clinic in viitorul apropiat, cu scopul de a oferi solutii pentru persoanele care sufera de probleme legate de muschi din cauza varstei, a bolilor sau a leziunilor.
„Urmatorii nostri pasi vor fi sa examinam daca blocarea functiei 15-PGDH la persoanele cu atrofie musculara spinala poate creste forta musculara pierduta, in combinatie cu terapia genica sau cu alte tratamente”, conchide Dr. Blau. „De asemenea, ne uitam si la ALS pentru a vedea daca ceva de acest gen ar putea ajuta acesti pacienti. Este foarte interesant faptul ca suntem capabili sa afectam atat functia musculara, cat si cresterea neuronilor motori.”
Fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat recent ca exista o intelegere intre actuala…
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…
Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…
Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…
Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…
Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…