Mona Pivniceru, judecator al Curtii Constitutional si fost ministru al Justitiei, afirma inca din 2012 ca asa zisa „lista neagra”, care a deveni acum subiect al unei scrisori inaintata Comisiei Europene de Dancila, este departe de a avea vreo legattura cu „ingerinte” ale Bruxellesului in justitia din Romania.
„De la instituirea Mecanismului (MCV – n.red.) Romania s-a obligat la anumite conditionalitati, singura si le-a propus ca standard, ca obiective de atins. Comisia monitorizeaza propriile noastre promisiuni. Comisia nu a cerut date din dosar, ci a cerut sa se explice care este stadiul lucrarilor, adica procedura care a fost desfasurata in acele dosare.
Deci, atata vreme cat ne-am obligat ca stat sa respectam niste standarde, ne-am asumat niste obligatii internationale, nu putem avea acum un dublu limbaj”, declara un 2012 Mona Pivniceru intr-o emisiune la Realitatea TV, conform Agerpres.
Mona Pivniceru a subliniat atunci ca stadiul unui dosar este public si poate fi verificat de oricine prin sistemul ECRIS al dosarelor din instanta.
„Sunt cateva sintagme in Tratatul Uniunii care permit aceste controale, dar ele sunt controale asumate de noi”, a mai subliniat Mona Pivniceru.
Premierul Viorica Dancila i-a adresat miercuri o scrisoare presedintelui CE Jean Claude Juncker cerandu-i clarificari cu privire la documentul aparut in presa si atribuit Comisiei Europene, prin care erau solicitate detalii cu privire la cauze penale vizandu-i pe George Becali, Adrian Nastase, Serban Alexandru Bradisteanu, George Copos, Tudor Alexandru Chiuariu, Ion Dumitru, Decebal Traian Remes, Catalin Voicu, Dan Voiculescu. De asemenea, sefa Executivului cere ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare, invocabd progresele facute de Romania in domeniul Justitiei.
„In calitate de prim-ministru al Guvernului Romaniei, am responsabilitatea sa apelez la toate parghiile legale si morale pentru protejarea si promovarea Romaniei ca stat democratic in care functioneaza separatia puterilor in stat, independenta justitiei si in care sunt garantate drepturile si libertatile fundamentale ale cetateanului. Domnia legii si apararea statului de drept sunt pilonii fundamentali ai consolidarii oricarei societati democratice, asa cum este cea a tarii mele. Este convingerea mea, a Guvernului Romaniei si a tuturor celor care impartasesc valorile democratice. Din aceste considerente si avand in vedere convingerile noastre comune, ma adresez dumneavoastra, domnule presedinte, in legatura cu un subiect care preocupa si ingrijoreaza opinia publica din Romania.
Ma refer la o scrisoare atribuita Comisiei Europene, datata 10 octombrie 2012, transmisa ministrului Justitiei de la acel moment, doamna Mona Pivniceru, care contine 21 de cerinte adresate de institutia europeana Guvernului Romaniei referitoare la Mecanismul de Cooperare si Verificare. Intre aceste cerinte se regasesc si solicitari concrete, directe, privind anumite cauze penale si anumite persoane cercetate penal pentru savarsirea unor infractiuni de coruptie si de abuz in serviciu, respectiv George Becali, Adrian Nastase, Serban Alexandru Bradisteanu, George Copos, Tudor Alexandru Chiuariu, Ion Dumitru, Decebal Traian Remes, Catalin Voicu, Dan Voiculescu”, scrie Dancila.
Ea ii adreseaza presedintelui CE „rugamintea de a clarifica aspectele de fapt si de drept cu privire la documentul in cauza”.
„Este esential pentru colaborarea noastra institutionala si pentru consolidarea functionarii justitiei in Romania sa lamurim daca documentul atribuit Comisiei Europene este unul autentic, asumat institutional, si daca este singurul document de acest fel, de natura sa aduca ingerinte in functionarea justitiei si separatia puterilor in stat”, argumenteaza premierul.
Ea isi exprima convingerea ca in scurt timp, prin implicarea directa a lui Juncker, vor putea fi intelese „ratiunile, motivele si criteriile care au stat la baza intocmirii de catre reprezentantii Comisiei Europene a acestei liste nominale, modalitatea in care informatiile solicitate si obtinute de catre institutia europeana au contribuit la analizarea si, mai ales, la evaluarea progreselor inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare”.
Viorica Dancila apreciaza ca se impun clarificari urgente, mai ales ca transmiterea unor astfel de cerinte imperative autoritatilor romane de catre Comisia Europeana a constituit o practica repetata.
„Sunt ferm convinsa ca raspunsul dumneavoastra va include detalii relevante si utile, care sa ne permita, in continuare, obtinerea de rezultate semnificative in cadrul MCV, intemeiate pe valorile respectarii democratiei, statului de drept, drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetateanului, intr-o societate caracterizata prin lipsa oricarei discriminari, justitie, dreptate, adevar si egalitate in drepturi”, mai afrma Viorica Dancila.
De asemenea, apreciaza ca, din considerentele mentionate si avand in vedere progresele facute de Romania in domeniul justitiei, „se impune ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare, pentru a indeparta orice urma de indoiala si pentru a nu afecta credibilitatea relatiei noastre de parteneriat”.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Cancelarul german Olaf Scholz l-a indemnat vineri, in cadrul unei conversatii directe, pe presedintele rus…
Manifestantii opozitiei din Abhazia au ocupat vineri principalele cladiri guvernamentale ale acestei republici separatiste georgiene…
Preturile de referinta la gaze naturale pe piata din Europa au crescut vineri, dupa ce…
Presedintele AUR, George Simion, candidat la alegerile prezidentiale, a afirmat vineri ca omul de afaceri…
Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a declarat vineri ca, in situatia in care referendumul pe Bucuresti…
Reteaua sociala americana Bluesky, care se doreste a fi o alternativa la X, a anuntat…