Monopolul Chinei in domeniul pamanturilor rare face ca lanturile de aprovizionare ale Washingtonului sa fie vulnerabile, spune reprezentantul comercial al SUA

externe

tai, reprezentant comercial, sua

Dominatia Chinei in domeniul pamanturilor rare face ca lanturile de aprovizionare din SUA sa fie vulnerabile, a declarat reprezentantul comercial al SUA, Katherine Tai (foto), intr-un interviu la CNBC.

Metalele rare sunt folosite in produse de inalta tehnologie, cum ar fi motoarele masinilor electrice. De-a lungul deceniilor, China si-a dezvoltat capacitatea de a procesa metalele, ceea ce ii ofera o putere enorma in stabilirea preturilor.

„Pozitia dominanta a Chinei pe piata mondiala in domeniul pamanturilor rare inseamna ca este capabila oricand sa deschida sau sa inchida robinetul”, a spus Tai.

„Si pana cand vom fi capabili sa cream lanturi de aprovizionare suplimentare, ramanem cu totul vulnerabili la aceasta parghie a Chinei”, a spus reprezentantul comercial al SUA. Tai a facut declaratiile la New Delhi, India, la forumul oficial de dialog de afaceri al G20.

Inainte de anii 1980 SUA avea propriile capacitati de exploatare a pamanturilor rare. Dar costurile mai mici cu forta de munca din strainatate, precum si presiunea standardelor de mediu, au contribuit la inchiderea industriei pamanturilor rare din S.U.A.

Intre timp, Beijingul a sprijinit industria.

„Avantajul in ceea ce priveste dominatia Chinei nu este neaparat un avantaj natural”, a spus Tai. „Nu este vorba despre faptul ca au mai multe pamanturi rare, ci ca au fost capabili sa urmeze politici industriale si comerciale coordonate care le-au permis obtina controlul pe piata.”

Nivelul de dependenta al SUA de productia din China a ajuns in prim-plan in timpul administratiei Trump si s-a accelerat cand pandemia de Covid-19 din 2020 a perturbat lanturile globale de aprovizionare. Administratia Biden a anuntat initiative de mai multe miliarde de dolari pentru a incuraja companiile sa dezvolte si sa produca tehnologii critice in S.U.A pentru a reduce dependenta.

„Unde ne aflam astazi in ceea ce priveste lanturile noastre de aprovizionare nu este locul unde vrem sa fim”, a spus Tai sambata pentru CNBC. „Stim ca suntem vulnerabili. Acolo unde vrem sa fim este intr-un loc in care lanturile noastre de aprovizionare sunt mai diversificate, unde avem mai multa incredere in ele, unde avem mai multe optiuni.”

Chiar inainte de inceperea pandemiei, SUA si China au semnat un acord comercial prin care s-a cerut Chinei sa-si mareasca achizitiile de marfuri americane, ca o modalitate de a compensa deficitul comercial masiv al Chinei.

Cand a fost intrebata despre stadiul de implementare a acordului, Tai a spus ca China nu a reusit sa indeplineasca obiectivele de achizitie.

Datele oficiale ale SUA spun ca deficitul comercial al tarii cu China a crescut cu 8,3%, pana la 382,9 miliarde de dolari in 2022.

Multe companii americane au inceput sa caute oportunitati in India, dupa ce relatia tarii cu SUA s-a imbunatatit.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: