Moscova ameninta ca va confisca activele europene din Rusia
Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri ca Bruxelles-ul lucreaza la o propunere de a folosi banii rusi confiscati pentru a ajuta la reconstructia Ucrainei, relateaza Euronews.
Scriind pe Telegram, Viaceslav Volodin, presedintele Dumei de Stat, camera inferioara a parlamentului rus, a numit planurile UE „un furt al activelor inghetate ale tarii noastre pentru a continua militarizarea Kievului”.
„Activele confiscate apartinand tarilor neprietenoase vor fi mult mai mari decat resursele noastre inghetate in Europa”, a spus el, sugerand ca UE are mai mult de pierdut.
EU vows to tax Russia’s immobilised assets for Ukraine reconstruction 👇https://t.co/Dgmocd12zT
— euronews (@euronews) October 27, 2023
Liderii Uniunii Europene au sustinut propunerea de a folosi miliarde de euro din impozitele exceptionale provenite din activele rusesti blocate in Occident pentru a reconstrui Ucraina.
Activele au fost inghetate din februarie 2022, cand Occidentul a introdus o serie de sanctiuni pentru a paraliza capacitatea Rusiei de a finanta razboiul impotriva Ucrainei, in special prin blocarea accesului Bancii Centrale la rezervele sale valutare.
Aceste depozite sunt in valoare de 211 miliarde de euro pe teritoriul UE, iar peste 180 de miliarde de euro ar fi detinute de Euroclear, o companie de servicii financiare cu sediul la Bruxelles.
Folosirea rezervelor Bancii Centrale a Rusiei a starnit ingrijorari in randul specialistilor in drept, al expertilor financiari si chiar al Bancii Centrale Europene (BCE), care se tem ca initiativa ar putea afecta credibilitatea euro ca a doua moneda de rezerva a lumii si ar putea creste costurile de imprumut pentru companiile europene.
Spre deosebire de proprietatile private detinute de oligarhi, cum ar fi vilele, iahturile si operele de arta, activele Bancii Centrale a Rusiei sunt considerate suverane si, prin urmare, protejate de dreptul international impotriva confiscarii si exproprierii.
Daca intr-o zi sanctiunile vor fi ridicate, Occidentul va trebui sa le restituie statului rus.
Constienta de aceste ingrijorari, Comisia a promis sa adopte o abordare prudenta si a amanat de mai multe ori prezentarea unei propuneri legislative, pe care von der Leyen a promis initial ca o va prezenta inainte de vacanta de vara.