Vicepresedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat joi ca peste 230.000 de persoane s-au inrolat in armata rusa din ianuarie, in a 18-a luna a invaziei ruse in Ucraina, potrivit EFE si AFP.
„Conform datelor Ministerului Apararii, de la 1 ianuarie pana in 3 august, adica astazi, peste 230.000 de persoane au semnat contracte cu ministerul”, a specificat Medvedev, citat de Interfax.
Potrivit acestuia, „sarcina ramane aceea de a face serviciul contractual cat mai prestigios posibil”, intr-un moment in care armata rusa are nevoie de recruti pentru a-si desfasura ofensiva in Ucraina.
In acest scop, a adaugat el, trebuie sporite masurile de protectie sociala pentru militari si familiile acestora.
Dmitri Medvedev, fost presedinte intre 2008 si 2012, nu a precizat de cata pregatire au nevoie acesti recruti inainte de a se alatura unitatilor de pe linia frontului, angajate de la inceputul lunii iunie in respingerea contraofensivei ucrainene in sudul si estul Ucrainei, noteaza AFP.
Campania de recrutare se face prin intermediul retelelor de socializare si a numeroaselor afise stradele, care promoveaza armata si promit conditii deosebit de atractive pentru viitorii soldati.
Pe langa solde si avantajele sociale, noilor recruti li se pastreaza locurile de munca civile „pe perioada serviciului”, iar eventualele lor credite bancare sunt inghetate, a mai spus Medvedev intr-o reuniune difuzata de televiziunea rusa.
Inainte, el afirmase ca aproximativ 100.000 de persoane se inroleaza in armata in fiecare saptamana si ca, intre 1 ianuarie si 4 iunie, numarul inrolarilor a fost de 185.000. Asadar, in doua luni, numarul acestora ar fi crescut cu aproape 50.000 de oameni, potrivit EFE, citata de Agerpres.
In septembrie 2022, presedintele rus Vladimir Putin a convocat 300.000 de rezervisti pentru a fi trimisi sa lupte in Ucraina, in timp ce unul dintre punctele decretului sau este secret, deschizand usa unei noi campanii de mobilizare.
Aceasta mobilizare partiala a dus la exodul a sute de mii de rusi de varsta militara, care au emigrat in tari precum Kazahstan, Georgia si Armenia.
Avand in vedere lipsa de popularitate a masurii, Moscova a decis sa faca mai atractive contractele pentru rusi si imigranti din fostul spatiu sovietic, pe langa recrutii care efectueaza serviciul militar obligatoriu.
Cu toate acestea, o serie de legi adoptate recent de parlamentul rus, care restrang drepturile si libertatile persoanelor mobilizabile, sugereaza, potrivit expertilor, ca Rusia se pregateste pentru un razboi de lunga durata si ar putea in orice moment sa mobilizeze din nou un numar mare de oameni.
La sfarsitul lunii decembrie 2022, ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, a considerat drept „necesara” cresterea efectivelor armatei ruse la 1,5 milioane de soldati – „intre care 695.000 sub contract” – ceea ce este cu mult peste obiectivul de 1,15 milioane stabilit de Vladimir Putin in august anul trecut.
Primul satelit din lemn din lume, construit de cercetatori japonezi, a fost lansat in spatiu…
Luni, intr-un interviu preelectoral cu strategul lui Donald Trump, Steve Bannon, fostul jurnalist, actualmente propagandist…
Statele Georgia, Michigan, Carolina de Nord, Pennsylvania, Wisconsin si, posibil, Arizona sunt cele care vor…
Rusia utilizeaza din ce in ce mai mult gaze neidentificate in cea mai recenta tactica…
O alerta de incendiu a fost anuntata, luni seara, la Centrul de Ingrijire si Asistenta…
Pe 5 noiembrie 2024, americanii voteaza pentru a decide cine va prelua presedintia SUA,…