Moscova anunta ca vrea sa mentina exportul de gaze naturale catre Europa pentru ca „suntem oameni cumsecade”. Lavrov: „Daca cooperarea este reciproc avantajoasa, de ce sa te impusti in picior?”
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat ca Moscova nu va reduce aprovizionarea cu gaze naturale catre Europa, deoarece sunt „oameni cumsecade”, relateaza Business Insider.
Sectorul energetic al Rusiei a fost afectat de sanctiunile occidentale.
Intr-un interviu acordat vineri Sky News Arabia, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat ca Rusia nu a intrerupt exporturile de gaze catre Europa pentru ca rusii sunt „oameni cumsecade”. „Suntem oameni cumsecade. Am semnat contracte pe termen lung cu Europa”, a spus Lavrov.
„Ne onoram intotdeauna obligatiile, spre deosebire de Europa sau Statele Unite”, a adaugat Lavrov.
In plus, dupa cum a spus Lavrov, de tranzactiile cu gaze ale Rusiei si ale Europei beneficiaza ambele parti.
„Daca cooperarea este reciproc avantajoasa, de ce sa te impusti in picior?” intreba el.
Ceea ce Lavrov nu a abordat direct in interviu este motivul cel mai probabil pentru care Rusia ar vrea sa continue sa exporte in Europa: are nevoie de bani.
Inainte de a incepe razboiul in Ucraina si de a fi sanctionata de Occident, Rusia a furnizat pana la 40% din gazul Europei. Procentul a scazut la aproximativ 15% la sfarsitul anului 2023, dupa ce trei din patru conducte Nord Stream care transportau gaz rusesc in Europa au fost avariate. Conducta Nord Stream ramasa nu a fost niciodata pusa in functiune.
Acum, profiturile din petrol si gaze ale Rusiei sunt sub presiunea sanctiunilor si restrictiilor – inclusiv un plafon al preturilor impus de G7 la exporturile sale de titei.
Veniturile din petrol si gaze ale Rusiei au ajuns la 8,82 trilioane de ruble, sau 94,6 miliarde de dolari, in 2023. Suma este cu 24% mai mica decat cele 11,6 trilioane de ruble inregistrate in 2022, cand veniturile au crescut din cauza volatilitatii pretului petrolului. In 2021, veniturile din vanzarile de petrol si gaze ale Rusiei au fost de 9 trilioane de ruble.
Preturile mai mari ale pragului de rentabilitate afecteaza profiturile, ceea ce ar afecta firmele energetice rusesti si ar avea un impact indirect asupra economiei de razboi – care pare rezistenta, dar se lupta cu multiple provocari. Exista, de asemenea, intrebarea cat de bine se descurca cu adevarat economia Rusiei; in iulie, un grup de opt ministri europeni de finante au declarat in mod categoric ca Rusia minte in legatura cu economia sa in plina expansiune.
Desigur, si alti factori geopolitici ar putea juca in decizia Rusiei de a mentine exporturile de gaze naturale in Europa. Dar rolul pe care petrolul si gazele il joaca in economia Rusiei nu poate fi subestimat.
Industria de petrol si gaze reprezinta 30% pana la 50% din veniturile bugetului federal al Rusiei, a estimat Institutul Oxford pentru Studii Energetice.
Bloomberg estimeaza ca Rusia ar putea pierde pana la 6,5 miliarde de dolari pe an daca Naftogaz, gigantul energetic de stat al Ucrainei, nu reinnoieste un acord de tranzit de gaze care expira in acest an. Acest acord permite transportul gazului rusesc in Europa prin Ucraina.