Viktor Ianukovici, fostul presedinte pro-rus al Ucrainei care a fugit din tara dupa Revolutia Demnitatii din 2014, i-a cerut marti presedintelui Volodimir Z „sa opreasca varsarea de sange cu orice pret”.
„Vreau sa ma adresez lui Volodimir Zelensky in calitate prezidentiala si chiar un pic in calitate de tata… Inteleg ca aveti multi ‘consilieri’, dar este responsabilitatea dumneavoastra personala sa opriti varsarea de sange si sa ajungeti la un acord de pace.
Ucraina, Donbasul si Rusia se asteapta cu totii sa faceti acest lucru. Poporul ucrainean si partenerii dumneavoastra din Occident va vor fi recunoscatori”, a transmis Ianukovici, informeaza Pravda din Ucraina care citeaza agentia rusa de presa RIA Novisti.
Serviciile secrete ucrainene au anuntat recent ca fostul presedinte fugar Viktor Ianukovici se afla in prezent la Minsk (Belarus), iar Kremlinul il pregateste in prezent pentru o operatiune speciala.
Ianukovici ar urma sa fie declarat „presedinte al Ucrainei”. Curand, Ianukovici va publica un apel in numele sau catre poporul ucrainean. Revoltat, un jurnalist de la Kiev Independent scrie ca „cei de la Kremlin sunt pur si simplu idioti”.
Ianukovici a fost presedinte al Ucrainei in perioada 2010 – 2014. Anterior, el a ocupat functia de prim-ministru de trei ori (21 noiembrie 2002 – 7 decembrie 2004, 28 decembrie 2004 – 5 ianuarie 2005 si 4 august 2006 – 18 decembrie 2007). De asemenea, a fost guvernator al provinciei Donetk.
Ianukovici a candidat la alegerile prezidentiale din Ucraina din 21 noiembrie 2004 de pe o pozitie pro-Rusia. Pe 24 noiembrie, dupa al doilea tur de scrutin, Parlamentul Ucrainei l-a declarat oficial invingator al alegerilor pe Viktor Ianukovici. El a primit 49,61% din voturi, fata de 46,61% ale lui Viktor Iuscenko, candidatul opozitie prooccidentale. Iuscenko nu a recunoscut rezultatul. In urma unui al treilea tur de scrutin impulsionat de Revolutia oranj, Ianukovici a pierdut acele alegeri in fata contracandidatului sau, Viktor Iuscenko.
Sase ani mai tarziu, in 2010, Ianukovici a fost ales in functia de presedinte al Ucrainei, dupa un tur doi de scrutin extrem de disputat in fata unei alte figuri proeminente a Revolutiei oranj, Iulia Timosenko. El a depus juramantul la 25 februarie 2010.
In iarna 2013-2014, dupa ce in prealabil a refuzat unilateral semnarea Acordului de asociere al Ucrainei la Uniunea Europeana, Ianukovici a fost tinta unor proteste pro-europene de masa, care s-au soldat in cele din urma cu demiterea sa si preluarea interimatului functiei de presedinte de catre presedintele Parlamentului, Oleksandr Turcinov (22 februarie 2014).
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, i-a cerut vineri lui Marcel Ciolacu sa prezinte dovada ca nu…
Directorul executiv (CEO) al studiourilor rusesti Mosfilm, Karen Sahnazarov, s-a intalnit cu Putin pe 13…
Cresterea economica din Regatul Unit a incetinit brusc in al treilea trimestru al anului, au…
Slovacia se va opune admiterii Ucrainei in NATO, cat timp Robert Fico este prim-ministru al…
Cristian Andrei, jurnalistul care in ultimii ani a documentat indeaproape modul in care partidele politice…
Potrivit autoritatii de reglementare E-Control, Austria nu mai este dependenta de furnizarea de gaze din…