Amplasarea de armament de catre NATO in tari precum Polonia, Lituania si Letonia este o provocare si, in cazul izbucnirii unei crize, „aceste arme vor fi distruse”, a declarat consilierul Kremlinului pentru politica externa, Serghei Karaganov, intr-un interviu acordat publicatiei germane „Der Spiegel”, citata de Digi24.
„NATO se afla acum la 800 de kilometri de granitele Rusiei, armele sunt complet diferite, stabilitatea strategica este in schimbare. Este mult mai rau decat acum 30-40 de ani. Europa se simtea slaba atunci si se temea ca americanii ar putea parasi continentul. Dar Uniunea Sovietica, desi era deja putreda in interior, s-a simtit puternica din punct de vedere militar si a luat nesabuita decizie de a amplasa rachete SS-20. Rezultatul a fost o criza fara sens. Astazi, lucrurile stau pe dos. Acum, temerile in tari precum Polonia, Lituania si Letonia sunt atenuate de stationarea de armament NATO acolo. Dar asta nu le ajuta; interpretam asta ca pe o provocare. Intr-o situatie de criza, vom distruge tocmai aceste arme. Rusia nu va mai lupta niciodata pe propriul teritoriu”, a spus Serghei Karaganov.
„Palavrageala asta despre cum noi intentionam sa atacam statele baltice este stupida. De ce mentine NATO armament si echipament militar acolo? Imaginati-va ce li s-ar intampla in caz de criza. Ajutorul oferit de NATO nu este un ajutor simbolic pentru statele baltice. Este o provocare”, a adaugat consilierul, precizand ca Alianta „va fi pedepsita” daca va incerca sa incalce suveranitatea unei puteri nucleare precum Rusia.
Cand jurnalistii germani i-au spus consilierului presedintelui rus, Vladimir Putin, ca liderii europeni considera „enigmatica” politica Rusiei si ca intentiile oficialilor de la Moscova le sunt neclare, Serghei Karaganov a vorbit despre o lipsa de incredere. „Ne aflam intr-o situatie in care noi nu avem deloc incredere in voi, dupa dezamagirile din ultimii ani. Si reactionam ca atare. Exista ceva ce se cheama surpriza tactica . Ar trebui sa stiti ca suntem mai inteligenti, mai puternici si mai hotarati”.
La summitul de la sfarsitul saptamanii trecute desfasurat la Varsovia, statele membre NATO au convenit asupra desfasurarii a patru batalioane in Polonia si tarile baltice. Planurile consolidarii prezentei Aliantei in Europa de Est au suscitat critici constante din partea Moscovei, care sustine ca nu este interesata de escaladarea tensiunilor, dar ca este pregatita sa dea un raspuns adecvat la actiunile Occidentului.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…