externe

Moscova, nervoasa ca Romania a cumparat obuziere moderne din Coreea de Sud: „Seulul si Bucurestiul au lasat in uitare interesele propriilor cetateni”

Purtatoarea de cuvant a MAR rus, Maria Zaharova, a lansat un nou atac la adresa Romaniei, de data aceasta pentru ca Bucurestiul a achizitionat cateva zeci de obuziere din Coreea de Sud.

„Cu privire la incheierea unui contract intre Seul si Bucuresti privind furnizarea Romaniei de obuziere sud-coreene.

Actionand la ordinele de la Washington, autoritatile sud-coreene si romane se implica din ce in ce mai mult in aprovizionarea cu arme si munitii regimului de la Kiev. In acelasi timp, Seulul si Bucurestiul au lasat in uitare interesele propriilor cetateni si le ascund costurile si consecintele unei astfel de linii.

Pe fundalul situatiei militaro-politice fara precedent in Asia si Europa, ei asigura populatia de siguranta presupusa absoluta a aliatilor americani. Ignorand problemele socio-economice in crestere, acestia folosesc pe scara larga banii contribuabililor pentru a sprijini regimul de la Kiev.

Zilele trecute s-a anuntat ca partea romana a fost de acord cu cererea Washingtonului de a transfera in Ucraina unul dintre sistemele scumpe de rachete antiaeriene Patriot achizitionate anterior de la americani.

Cu un asemenea nivel de conformare la presiunea externa, este foarte posibil ca aprovizionarea cu obuziere sud-coreene in valoare de aproape 1 miliard de dolari va fi transformata intr-o contributie platita din buzunarul Romaniei pentru a amana inevitabila infrangere a fortelor armate ucrainene”, a sustinuta Zaharova, citata de Ambasada Rusiei la Bucuresti.

Coreea de Sud va exporta obuziere autopropulsate K9 in valoare de 920 de milioane de dolari catre Romania. Romania este a zecea tara care a contractat astfel de arme, precizeaza Korea Times.

Acordul a fost finalizat in timpul unei intalniri intre ministrul coreean al apararii Shin Won-sik si omologul sau roman Angel Tilvar in Romania. Tilvar a transmis decizia Romaniei de a achizitiona obuzierele K9 in timpul discutiilor lor, iar Shin si-a exprimat recunostinta pentru aceasta decizie.

„Pot sa promit ca tara noastra va fi partenerul optim pentru proiectul de modernizare militara in curs de desfasurare al Romaniei”, a declarat Shin, citat.

„Coreea nu se va limita la vanzarea de arme, ci va spori diverse cooperari in domeniul apararii si al industriei de aparare (cu Romania), inclusiv productia comuna, formarea incrucisata intre unitatile operationale si schimburile de personal”, a precizat Shin.

Acordul, in valoare de 920 de milioane de dolari, marcheaza cel mai mare proiect de achizitie de armament al Romaniei din ultimii sapte ani si un rezultat subsecvent al unui summit intre presedintele Yoon Suk Yeol si presedintele roman Klaus Iohannis, desfasurat la Seul in aprilie.

Detaliile contractului raman sub tacere, dar informatii anterioare au aratat ca armata romana intentioneaza sa achizitioneze 54 de obuziere K9 de la producatorul acestora, Hanwha Aerospace, ca parte a eforturilor tarii de a-si intari efectivele de artilerie.

Renumit pentru capacitatile sale avansate de artilerie si performanta robusta in diverse scenarii de lupta, K9 este acum sub contract cu noua tari, inclusiv Australia, Norvegia, Finlanda, Egipt si Polonia – iar Romania va fi a zecea tara.

In timpul discutiei dintre ministri, Shin a mai spus ca „pacea adevarata poate fi mentinuta doar atunci cand este sustinuta de o putere puternica” si spera ca „ambele tari isi pot indeplini rolul de bastioane in protejarea libertatii si a pacii in Asia si Europa”.

Impreuna cu obuzierele K9, tancul K2, dezvoltat in Coreea, va face probabil obiectul unor acorduri de export suplimentare in viitorul apropiat.

„Sunt sanse mari ca cel de-al doilea contract executiv pentru exportul tancului K2 sa fie semnat cu ocazia Expozitiei Internationale a Industriei de Aparare din Polonia in luna septembrie a acestui an”, a declarat marti ministrul Administratiei Programului de Achizitii pentru Aparare, Seok Jong-gun, reporterilor coreeni in marja expozitiei de aparare Eurosatory din Paris.

In 2022, producatorul tancului, Hyundai Rotem, a semnat un contract-cadru pentru exportul a 1.000 de K2 in Polonia si a obtinut un contract executiv de 3,25 miliarde de dolari pentru furnizarea unui lot initial de 180 de tancuri.

„Pentru a semna cel de-al doilea contract executiv in acest an, negocierile la nivel guvernamental au loc intr-o maniera prudenta”, a declarat Seok. „Iar obiectivul nostru este de a semna contractul in timpul evenimentului din septembrie”.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

BREAKING Rezultate partiale in Franta, extremistii din Adunarea Nationala au castigat alegerile cu 33%-34%. Reactiile lui Macron si Marine Le Pen

Rezultatele estimative ale alegerilor parlamentare din Franta arata ca pe primul loc de afla Adunarea…

3 ore ago

Ultimul interviu ca premier al lui Rishi Sunak. Legislativele din Marea Britanie le vor deschide laburistilor calea spre guvernare

Cu doar cateva zile inainte de alegerile legislative din 4 iulie, Prim-ministrul conservator Rishi Sunak…

14 ore ago

Un nou atac ucigas al rusilor impotriva Harkovului. O bomba ghidata a facut noua victime, inclusiv un bebelus de opt luni

Atacul de astazi, cu o bomba ghidata, asupra orasului Harkov a ucis o persoana si…

14 ore ago

Alegerile legislative anticipate din Franta: Prezenta la vot fara precedent din 1978 incoace

Ministerul de Interne francez anunta duminica, 30 iunie, ca rata de participare la alegerile legislative…

8 ore ago