Seful agentiei spatiale a Rusiei a aprobat un masterplan pentru crearea unei noi statii spatiale, relateaza Newsweek.
Incepand din 2022, Moscova a intors spatele cooperarii internationale in activitatile legate de spatiu, un semn in plus al izolarii sale geopolitice in crestere. Aceasta ultima miscare survine pe fondul intensificarii sanctiunilor occidentale impotriva statului paria, care au incercat sa ii afecteze economia si arsenalul militar de la invadarea Ucrainei in februarie 2022.
Anuntul a fost postat pe platforma de socializare Telegram de catre agentia de presa de stat RIA Novosti. In postare se putea citi: „Seful Roscosmos, Iuri Borisov, a aprobat calendarul pentru crearea statiei orbitale ruse”. Roscomsos este agentia spatiala oficiala a Rusiei, desprinsa in anii 1990 din programul spatial al Uniunii Sovietice.
In prezent, aceasta este condusa de Iuri Ivanovici Borisov, un politician rus proeminent care a fost anterior vicepremier si ministru adjunct al apararii al tarii.
Potrivit postarii Telegram, noua statie spatiala va fi „gata” in 2033 si „au fost semnate contracte si pentru crearea statiei in sine si a unei noi nave pentru zborurile catre aceasta cu racheta Angara de la cosmodromul Vostochni”.
Rusia si-a exprimat intentiile de a se descurca singura in spatiu incepand cu aprilie 2021, cand Roscosmos a anuntat ca intentioneaza sa renunte la programul Statiei Spatiale Internationale dupa 2024.
I.S.S. este o statie spatiala pe orbita joasa a Pamantului, gestionata ca o colaborare intre agentiile spatiale din SUA, Rusia, Japonia, Europa si Canada.
In 2022, agentia rusa si-a confirmat intentia de a se retrage, invocand impactul sanctiunilor occidentale. „Sanctiunile din partea SUA, Canadei, Uniunii Europene si Japoniei vizeaza blocarea activitatilor financiare, economice si de productie ale intreprinderilor noastre de inalta tehnologie”, a scris pe Twitter seful de atunci al Agentiei Spatiale, Dmitri Rogozin. „Scopul sanctiunilor este sa ucida economia rusa, sa arunce poporul nostru in disperare si foamete si sa ingenuncheze tara noastra”, a mai spus el.
In urma acestui fapt, Rusia a anuntat planuri de dezvoltare a propriei statii, desi unii s-au indoit ca ar avea capitalul necesar pentru un astfel de proiect.
In februarie 2024, Roscosmos a declarat ca va vinde active „secundare” in valoare de 124 de milioane de dolari, dupa ce a pierdut aproape 80 % din veniturile sale din exporturi in urma invaziei rusesti din Ucraina.
Un raport recent al The Royal United Services Institute, un important grup de reflectie, a sustinut ca, printr-o combinatie de punere in aplicare deficitara si tardiva, sanctiunile impotriva Rusiei in urma invaziei sale in Ucraina au fost „in mod evident ineficiente”.
Cu aceasta noua statie spatiala si cu rapoartele conform carora Putin are capacitatea de a dezvolta o arma antisatelit, a aparut o noua frontiera in competitia dintre Rusia si Occident.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…