Motiunea de cenzura a fost RESPINSA. Ponta: „Mergem mai departe” / Gorghiu: „Nu vom sta cu mainile incrucisate”

news

Parlamentul a dezbatut vineri, de la ora 10.00, motiunea de cenzura depusa de PNL impotriva Cabinetului Victor Ponta. Motiunea a fost semnata de 183 de parlamentari, insa este nevoie de votul a 278 de alesi pentru ca Victor Ponta sa fie demis.

13.00 Motiunea a fost respinsa. Rezultatul votului a fost 194 de voturi pentru motiune, 13 impotriva si 7 voturi anulate. Numarul necesar era de 268 de voturi.

Alina Gorghiu: „Este un rezultat care inseamna mult, inseamna lipsa de respect si sfidare a fata de romani. Nu vom sta cu mainile incrucisate, o motiune de cenzura in toamna impotriva unui guvern lipsit de legitimitate cu siguranta ca va avea succes”.

Victor Ponta: „Avem guvern, avem majoritate, mergem mai departe. Despre restul discutam de luni, trebuie sa guvernam”

12.00 Ponta revine la microfon si spune ca „PNL a avut presedinti de seama si acum a ajuns sa fie condus de Elena Udrea”.

11.40 Vasile Blaga: „Domnule Ponta, premierul Moldovei si-a dat demisia declarand ca toti oamenii sunt egali in fata legii”, a anuntat senatorul PNL, in aplauzele Opozitiei. „Domnul prim ministru Ponta sfideaza pe toata lumea, si pe propriii votanti si sustinatori, refuzand sa faca un gest normal – sa isi dea demisia.

Domnul Ponta si ministrul Jusittiei recurg la amenintari fata de cei care doresc sa protesteze, recurg la contramanifestatii. PNL e un partid responsabil, am amanat protestul de astazi, dar va aduc aminte domnule Ponta ca in 2012 ati organizat proteste spunadu-i premierului de atunci ca pleaca acasa. Domnul Ponta arata ca un politician disperat, a carui unica grija este sa isi pastreze puterea, agatandu-se de scaun”, a mai declarat Blaga.

11.18 Calin Popescu Tariceanu o acuza pe Alina Gorghiu ca nu are legitimitate, fiind primul presedinte al PNL „numit, nu ales”. Replica dura a Alinei Gorghiu: „As fi preferat sa am un dialog cu inca premierul in functie, nu cu berbecele PSD”.

11.10 Alina Gorghiu cere scuze in numele PNL pentru ca l-a sustinut pe Victor Ponta sa devina premier.

11.00 Discurs al lui Victor Ponta: „Vreau sa incep prin a spune ca motiunea este un drept fundamental al Opozitiei si orice Guvern trebuie sa dea explicatii. Am participat la foarte multe motiunid e cenzura, dar nu mi s-a intamplat sa particip la o motiune care nu priveste activitatea Guvernului, ci a Parlamentului.

Parlamentul, prin legile pe care le-a adoptat, va asigura dreptul etatenilor la vot. Sa nu-i pacalim pe oameni. In text se vorbeste despre alegerile pe care trebuie sa le organizam. Ati votat in unanimiatte Legea promulgatad e presedinte, care se refera la alegerile locale, la modul de organizare. Banuiesc ca nu ne cereti sa facem alegeri pe o lege pe care ati abrogat-o.

Mi-am exprimat regretul, scuzele, ca sef al Guvernului, pentru ca nu toti romanii au votat in conditii normale. Singurul lucru important este sa asiguram conditiile pentru ca alegerile sa se desfasoare normal. Coelgii liberali se schimba intre ei in fiecare zi. Prin proiectul de lege, am sustinut si credem ca este cea mai buna solutie ca alegerile sa fie organizate de AEP.

Motiunea de cenzura are ca scop critica activitatii Guvernului si dovedirea unei alte majoritati. Nu exista o asemenea alternativa, un alt Guvern si nicio alta majoritate. Vreau sa le amintesc colegilor ca in 27 aprilie 2012, USL a venit cu un alt Guvern si a obtinut numarul necesar de voturi pentru demiterea Guvernului PDL. Asta inseamna politica serioasa”.

Premierul a adus din nou aminte de acuzatiile DNA, declarand ca nu este normal ca un guvern sa fie schimbat prin „vointa unui procuror”.

10.00 Victor Ponta a ajuns la Parlament. „Sigur ca am emotii. Este motiune de cenzura si sunt prim-ministru al Romaniei”, a spus Ponta. Cu toate acestea, el a declarat ieri pentru Bloomberg ca nu va avea emotii: „Ziua de maine nu va aduce surprize, coalitia va rezista cu hotarare”.

PSD si UNPR au adoptat o strategie mai putin curajoasa, insa foarte eficienta. De teama tradarii, pentru ca votul este secret, alesii acestor partide au ales sa nu mai voteze deloc. Adica vor ramane in banci.

„Deoarece votul este secret, nimeni nu va sti cum voteaza UNPR. Daca nu votam, va fi extrem de clar pentru toata lumea ca ne respectam cuvantul. Reamintesc ca ni s-a mai intamplat sa fim acuzati de lucruri pe care nu le-am facut”, a explicat unul dintre liderii UNPR, Eugen Nicolicea.

Presedintele Consiliului National al PSD, Rovana Plumb, a anuntat joi ca parlamentarii social-democrati vor fi prezenti, vineri, la motiunea de cenzura, dar nu vor vota.

In replica, liderul PNL, Alina Gorghiu, i-a indempana pe parlamentarii Puterii sa nu rama in banci „ca oile”.

„Am sperante mari ca maine parlamentarii vor pricepe ca aceasta motiune este prilejul sa arate ca dispretul si abuzul PSD fata de dreptul de vot este momentul sa inceteze. Este o dilema a celor de la PSD si UNPR daca sa stea sau nu in banca, sunt cativa care refuza sa aiba statutul de oi.

Acum 4 ani, Victor Ponta facea un apel la parlamentarii Puterii de atunci, care refuzau sa voteze, si le spunea sa nu mai stea ca oile in staul. E ironic ca Opozitia sa vorbeasca despre dreptul de vot iar tu, de la putere, sa stai in bancuta, cuminte, fara sa poti sa votezi, pro sau contra”, a spus Alina Gorghiu joi seara, la Digi 24.

Ea a avertizat ca, in cazul in care motiunea nu va trece, va urma o mineriada parlamentara: „Ma astept la o mineriada parlamentara, in ideea modificarii Codurilor Penale, ma astept la o mineriada parlamentara si sa se modifice legislatia penala”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: