Motivare devastatoare in cazul PSD-istului Oprescu. Judecatoare: „Unicul sau interes real a constat in ridicarea nivelului propriei bunastari, din banul public, si consumarea placerilor vietii, precum plimbari frecvente intre proprietatile sale luxoase si la Viena, la hoteluri de lux, intretinerea unei concubine costisitoare”
Judecatoarea Daniela Panioglu de la Curtea de Apel Bucuresti scrie in motivarea condamnarii lui Sorin Oprescu la 10 ani si 8 luni inchisoare cu executare ca „unicul sau interes real, din functia de demnitate publica cu care a fost investit, a constat in ridicarea nivelului propriei bunastari, din banul public, si consumarea placerilor vietii, precum plimbari frecvente intre proprietatile sale luxoase si la Viena, la hoteluri de lux, intretinerea unei concubine costisitoare si altele asemenea”.
“Mai constata imaginea publica falsa pe care si-a creat-o, in conditiile in care unicul sau interes real, din functia de demnitate publica cu care a fost investit, a constat in ridicarea nivelului propriei bunastari, din banul public, si consumarea placerilor vietii, precum plimbari frecvente intre proprietatile sale luxoase si la Viena, la hoteluri de lux, intretinerea unei concubine costisitoare si altele asemenea.
Ori, responsabilitatea unei functii de demnitate publica presupune devotament si sacrificiu, pentru crearea binelui comun, pe care inculpatul nu l-a realizat, in preocuparea sa pentru sine si pentru propria sa imagine, disimulata. Implicarea sa presupunea deparazitarea Primariei Municipiului Bucuresti, cu institutiile aflate in subordinea sa, de toata reteaua de coruptie care o sufoca, in special cimitirele, controlate de clanuri de interlopi, insa, in loc sa ia masuri pentru inlaturarea coruptiei, inculpatul a preferat sa o controleze, prin oamenii sai de incredere, si sa imparta mita cu coruptii de sub nivelul sau.
In aceasta inertie si de la nivelul bunastarii sale, in parte trecuta pe seama altora, inculpatul insusi a ramas captiv in falsa sa imagine publica, prin urmare in convingerea eronata privind utilitatea sa, ca demnitar, si in valoarea sa istorica. Insa, probele din dosar fac dovada unei alte identitati si a unei alte realitati, pe care, inca, nu le accepta.
Ca atare, are in vedere, cu precadere, calitatea de primar general a inculpatului, prins, la un moment dat, intr-o imprejurare care se tot repeta, dar care, in urma unor denunturi, nu a mai putut ramane clandestina. Mai constata abilitatea inculpatului in a-si apropia oameni simpli, pentru a-i folosi in interesul sau infractional, de a-i intermedia si aduce foloasele necuvenite, cu totii pastrand tacerea, intr-o complicitate morala”, se arata in motivare.
Motivarea poate fi citita integral pe siteul CSM.
Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu a fost dat in urmarire, dupa ce nu a fost gasit la domiciliul sau pentru punerea in aplicare a mandatului de executare a pedepsei cu inchisoarea, informeaza Biroul de presa al IGPR.
Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv, vineri, de Curtea de Apel Bucuresti la 10 ani si 8 luni inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita, constituire a unui grup infractional organizat si abuz in serviciu.
Este vorba de dosarul in care Sorin Oprescu este acuzat ca a primit, in septembrie 2015, la locuinta sa din Ciolpani, suma de 25.000 de euro de la subalternul sau Bogdan Popa, fost director al Administratiei Cimitirelor, bani care ar proveni din acte de coruptie.
Initial, Tribunalul Bucuresti (instanta de fond) l-a condamnat pe Oprescu, in mai 2019, la 5 ani si 4 luni inchisoare, pedeapsa marita de Curtea de Apel Bucuresti la 10 ani si 8 luni, dupa ce judecatorii au aplicat forma agravanta a infractiunii de constituire a unui grup infractional organizat.
Potrivit deciziei instantei, Sorin Oprescu a primit 6 ani si 6 luni inchisoare pentru comiterea infractiunii de constituire a unui grup infractional organizat in varianta agravata; 6 ani pentru luare de mita, 3 ani inchisoare pentru abuz in serviciu si 3 ani si 6 luni inchisoare pentru spalarea banilor. Pedepse au fost contopite si, prin adaugarea unui spor, a rezultat 10 ani si 8 luni inchisoare.
Instanta a mai dispus confiscarea speciala de la Oprescu a sumelor de 25.000 euro, 102.400 lei si de 9.500 euro.
De asemenea, magistratii au decis confiscarea extinsa a imobilului situat in municipiul Bucuresti, str. Herastrau, cumparat de Sorin Oprescu, prin intermediul iubitei sale Adriana-Elena Nica.
In plus, a fost mentinut sechestrul asigurator asupra imobilului situat pe str. Covrigarului, sat Ciolpani, compus din casa, in suprafata de 526 mp si teren in suprafata de 895 mp, apartinand lui Sorin Oprescu.
Fostul primar trebuie sa plateasca si 50.000 lei cheltuieli judiciare catre stat.