externe

Motorul de cautare Google va elimina linkurile de stiri din Canada, in urma adoptarii unei legi care forteaza gigantii din domeniul tehnologiei sa plateasca institutiile de presa pentru continut

Google va elimina linkurile catre stiri canadiene din rezultatele cautarii si din alte produse din Canada atunci cand va intra in vigoare o lege care impune gigantilor internetului sa plateasca institutiile de presa, a anuntat joi compania, potrivit Reuters.

Google se alatura Meta, proprietarul Facebook, anuntand incetarea accesului la stiri pentru utilizatorii canadieni ai platformelor lor, dupa ce Legea C-18, sau Legea stirilor online a fost adoptata saptamana trecuta si va intra in vigoare in sase luni.

Ministrul Patrimoniului, Pablo Rodriguez, care a prezentat proiectul de lege anul trecut, a spus ca, in temeiul legii, platformele nu au obligatii imediate si ca guvernul este deschis sa se consulte cu acestea cu privire la procesul de reglementare si implementare.

Industria media din Canada a cerut o reglementare mai stricta a companiilor din industria tehnologiei pentru a le impiedica sa excluda companiile de stiri de pe piata de publicitate online.

„Am informat acum guvernul ca, atunci cand legea va intra in vigoare, va trebui, din pacate, sa eliminam linkurile catre stirile din Canada”, a spus Google intr-o postare pe blog.

„Nu luam aceasta decizie cu usurinta si credem ca este important sa fim transparenti cu editorii canadieni si cu utilizatorii nostri cat mai curand posibil”, se arata in comunicat.

Legea stabileste reguli pentru a forta platforme precum Facebook si Google sa negocieze acorduri comerciale si sa plateasca editorii de stiri pentru continutul lor, un pas similar cu o lege inovatoare adoptata in Australia in 2021.

Companiile din domeniul tehnologiei din SUA au spus ca propunerile sunt nesustenabile pentru afacerile lor. Google a sustinut ca legea canadiana este mai ampla decat cea din Australia si Europa, spunand ca pune un pret pe link-urile de stiri afisate in rezultatele cautarii si se poate aplica agentiilor care nu produc stiri.

Google a propus ca proiectul de lege sa fie revizuit pentru a face afisarea continutului stirilor cu plata, si nu link-urile si sa specifice ca doar companiile care produc stiri si adera la standardele jurnalistice sunt eligibile.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Agent de la Penitenciarul Bistrita, prins in flagrant in timp ce lua mita 1500 de euro pentru eliberarea conditionata a unui detinut

Un agent de politie penitenciara de la Penitenciarul Bistrita a fost prins in flagrant marti,…

3 minute ago

Flagrant la vanzarea unui kilogram de cocaina in Bucuresti: DIICOT retine trei persoane pentru trafic de droguri de mare risc

Doua persoane, in varsta de 27 si 39 de ani, au fost prinse in flagrant…

13 minute ago

Ciolacu, zboruri de lux cu familia Vicol-Ciorba la Nisa. In avion se afla si Sorina Docuz. Reactia sefului PSD: „Suntem mai multi Ciolacu”

Jurnalistii de la G4Media au dezvaluit, miercuri seara, ca premierul PSD Marcel Ciolacu a calatorit…

10 ore ago

Cea mai veche tablita de piatra, inscriptionata cu cele zece porunci, va fi vanduta la licitatie la New York

Cea mai veche tablita cunoscuta, inscriptionata cu cele zece porunci din Vechiul Testament, este de…

11 ore ago

Inca un oras italian ia masuri pentru a limita supraturismul

Orasul italian Florenta a decis sa ia masuri pentru a reduce supraturismul, introducand masuri, inclusiv…

11 ore ago

Intalnire intre Trump si Biden la Casa Alba: „Bine ai venit, bine ai venit inapoi”

Presedintele ales al SUA, Donald Trump, a revenit miercuri la Casa Alba pentru a discuta…

8 ore ago