news

Mutul de la Cercetare a prins glas, ii raspunde obraznic presedintelui Iohannis: „Sa incercam sa facem lumina in institutia prezidentiala”

Ministerul Cercetarii si Inovarii (MCI) transmite, miercuri, ca a luat act cu surprindere de ”avertismentul” public lansat de catre Klaus Iohannis, acuzand Administratia Prezidentiala de dezinformare. Ministrul Cercetarii, Nicolae Burnete, este printre cei mai tacuti membri ai Executivilui, depasindu-l chiar si pe analfabetul Danut Andrusca de la Economie.

„Executivul Ministerului Cercetarii si Inovarii (MCI) a luat act cu surprindere de ‘avertismentul’ public, lansat de catre presedintele Romaniei, Klaus Iohannis. Sa incercam sa facem lumina in institutia prezidentiala, sau cum ar spune latinul ‘Fiat lux!’. (…) Cu privire la finantarea cercetarii, mentionam ca in propunerea de act normativ, s-a statuat ca orice forma de finantare se face in sistem competitional, orice propunere de program/proiect fiind evaluata si ierarhizata, iar in acest sens doar cei mai buni sunt finantati – art. 43 din propunerea de act normativ.

Trebuie subliniat de asemenea ca noua propunere de act normativ a fost formulata in deplin acord cu reprezentantii sindicatelor din cercetare, precum si cu cei ai patronatelor din domeniu, acestia agreand aceasta forma de act normativ. Ca atare, intrebarea care apare in firescul acestei conversatii virtuale este: Cine sunt reprezentantii cercetatorilor si ai mediului universitar care au reclamat Administratiei Prezidentiale pericolul alterarii calitatii actului de cercetare din Romania?”, arata ministerul Cercetarii, intr-un comunicat de presa postat pe site-ul institutiei.

Neadoptarea acestui act normativ va conduce, potrivit sursei citate, ca la sfarsitul anului 2018, MCI sa nu mai poata deschide o noua competitie pentru Programul Nucleu, facand ca, in anul 2019 si in urmatorii ani, acest instrument de finantare sa nu mai fie functional.

„Cu privire la critica privind eliminarea organismelor care se ocupau anterior de managementul finantarii, precizam ca, foarte probabil, dintr-o regretabila eroare si necunoastere a functionarii sistemului de cercetare (de catre formatorul/formatorii comunicatului Administratiei Prezidentiale), se incearca o grava dezinformare. Proiectul de act normativ chiar pe acest lucru pune mare pret, respectiv toate organismele cu acest rol sa poata fi, in sistem competitional, conducatori de program, pe domeniile pentru care acestea au fost infiintate”, se mai arata in comunicatul de presa.

Reactia vine dupa ce, luni, presedintele Klaus Iohannis a apreciat ca domeniul cercetarii din Romania risca sa ”regreseze la nivelul anilor ’90” din cauza intentiei Guvernului de a adopta o ordonanta care contine prevederi ce pun in pericol calitatea si independenta cercetarii din tara noastra.

”Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, avertizeaza ca cercetarea din Romania risca sa regreseze la nivelul anilor ’90 din cauza intentiei Guvernului de a adopta Ordonanta privind activitatea de cercetare-dezvoltare si inovare, publicata pe site-ul Ministerului Cercetarii si Inovarii. Asa cum a fost deja subliniat de reprezentanti ai cercetatorilor si ai mediului universitar, proiectul contine prevederi care pun in pericol calitatea si independenta cercetarii din Romania si risca sa blocheze procesele de europenizare si internationalizare ale acesteia, cu impact negativ asupra performantei in inovare si asupra competitivitatii economice si bunastarii sociale”, se arata intr-un comunicat de presa remis de Administratia Prezidentiala.

In opinia sefului statului, principalele efecte directe ale propunerii de ordonanta sunt deprofesionalizarea managementului in cercetare, reducerea transparentei sau chiar disparitia alocarii fondurilor pe baze competitive, asa cum o cere buna practica europeana si internationala, dar si cresterea riscului de politizare a finantarii cercetarii in general, anuland practic un intreg proces de aliniere la buna practica internationala inceput in anii ’90.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Decizii in lant: Si Franta si Germania permit Ucrainei sa loveasca Rusia cu rachetele cu raza lunga de actiune SCALP si Storm Shadow

Franta si Marea Britanie au decis sa permita Ucrainei sa loveasca in adancimea teritoriului rus…

6 ore ago

Turcia i-a interzis presedintelui Israelului sa ii survoleze spatiul aerian. Isaac Herzog nu a mai ajuns la summitul COP29 din Azerbaidjan

Turcia a refuzat sa permita avionului presedintelui israelian Isaac Herzog sa zboare prin spatiul sau…

6 ore ago

Presedintele SUA, Joe Biden, a autorizat Ucraina sa foloseasca rachete cu raza lunga de actiune pentru a lovi Rusia

Administratia SUA, a presedintelui Joe Biden, va permite Ucrainei sa foloseasca armele furnizate de SUA…

8 ore ago

Doua drone rusesti au survolat spatiul aerian al Republicii Moldova. Acestea au zburat la o inaltime de aproximativ 100 de metri

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popsoi, a postat pe X, duminica, imagini video…

8 ore ago

Fotbalistii din Kosovo nu vor mai juca impotriva unei echipe „dintr-o tara care nu ne respecta statul”

Oficialii echipei nationale din Kosovo au anuntat ca au luat o decizie radicala si nu…

9 ore ago

Mobilizare exemplara la regionala PNL de la Cluj. Liberalii strang randurile in jurul lui Nicolae Ciuca si impotriva binomului PSD-AUR (P)

”Ciuca, presedinte” si ”Stop binomului PSD-AUR” au fost mesajele definitorii ale reuniunii filialelor PNL din…

10 ore ago