Muzeul de Istorie Naturala din New York isi schimba politica privind colectiile: Va indeparta ramasitele umane dintre exponatele sale, pana cand acestea vor putea fi repatriate

life

Muzeul American de Istorie Naturala din New York va indeparta toate ramasitele umane aflate printre exponatele sale si pregateste o noua locatie de depozitare pentru colectia sa de 12.000 de ramasite – care include schelete ale indigenilor si ale sclavilor africani, potrivit unei scrisori din partea presedintelui muzeului presedinte obtinuta de CNN.

„Trebuie sa recunoastem ca, in afara de cei care si-au lasat trupurile prin testament scolilor de medicina pentru continuarea studiilor, niciun individ nu a consimtit ca ramasitele sale sa fie incluse intr-o colectie a muzeului”, a spus presedintele muzeului, Sean M. Decatur, in scrisoarea catre personal.

In politica recent actualizata privind colectiile, muzeul a declarat ca nu va achizitiona cu buna stiinta „niciun articol sau lot care a fost colectat sau recuperat in circumstante care ar sprijini sau incuraja deteriorarea iresponsabila sau distrugerea siturilor arheologice, monumentelor culturale sau pangarirea locurilor de inmormantare umane.”

Scheletele, mumiile, instrumentele muzicale si margele realizate din sau care incorporeaza oase umane, vor fi indepartate din 12 vitrine, a spus Decatur.

Dintre miile de ramasite din colectia muzeului, 26% sunt nativi americani din Statele Unite, a spus directorul muzeului. Majoritatea celorlalte sunt din strainatate.

Muzeul detine, de asemenea, ramasitele a cinci sclavi africani, care au fost scosi dintr-un cimitir din New York in timpul unui proiect de constructie a drumurilor la inceputul anilor 1900, se spune in scrisoare.

Ceea ce muzeul are expus este doar „un procent foarte mic” din colectia sa, a declarat purtatorul de cuvant al muzeului, Kendra Snyder.

Aceasta include un schelet uman complet care este expus intr-o reconstructie a inmormantarii unui razboinic din Mongolia din anul 1000 d.Hr., un sort tibetan din secolul al XIX-lea facut din os uman si, in Sala Mexicului si Americii de Sud, instrumente fabricate din oase umane intr-un spectacol despre instrumentele muzicale aztece, a spus Snyder.

„Niciunul dintre obiectele expuse nu este atat de important pentru obiectivele si naratiunea expozitiei incat sa contrabalanseze dilemele etice prezentate de faptul ca ramasitele umane sunt expuse in unele cazuri alaturi si in acelasi plan cu obiectele”, a spus Decatur in scrisoare.

„Acestia sunt stramosii cuiva si, in unele cazuri, sunt victime ale tragediilor violente sau reprezentanti ai unor grupuri care au fost abuzate si exploatate, iar actul de expunere publica extinde aceasta exploatare”, se mai arata in comunicat.

Potrivit directorului muzeului, schimbarea de politica este o incercare de a aborda „mostenirea complexa a colectiei de ramasite umane” si modul in care prioritatea in viitor se va concentra pe depozitarea corecta a ramasitelor pana cand poate avea loc repatrierea.

„Chiar si in cazurile in care elementele expuse sunt obiecte culturale, acesta este lucrul potrivit de facut in timp ce ne reevaluam gestionarea colectiilor de ramasite ale unor persoane care au trait candva”, a adaugat el.

In scrisoare, muzeul a recunoscut ca cercetatorii din secolele al XIX-lea si al XX-lea au folosit ramasitele pentru a promova „agenda stiintifice profund defecte, inradacinate in suprematia alba – si anume identificarea diferentelor fizice care ar putea consolida modelele de ierarhie rasiala”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: