Narendra Modi s-a intalnit cu Putin in marja summitului BRICS. Premierul indian s-a oferit sa ajute la incheierea conflictului din Ucraina

externe

Premierul indian Narendra Modi i-a spus presedintelui rus Vladimir Putin, in ajunul summitului BRICS, ca isi doreste pacea in Ucraina si ca New Delhi este gata sa contribuie la realizarea unui lucru care sa puna capat acestui conflict, potrivit Reuters.

Putin doreste ca summitul BRICS sa arate puterea in crestere a lumii non-occidentale dupa ce Statele Unite si aliatii sai europeni si asiatici au incercat sa izoleze Rusia in timpul razboiului din Ucraina.

Rusia se asteapta ca 22 de lideri, inclusiv presedintele chinez Xi Jinping, care a sosit marti, sa participe la reuniunea la nivel inalt a BRICS, care reprezinta 45% din populatia lumii si 35% din economia globala.

Putin, considerat de Occident drept un criminal de razboi, i-a multumit prim-ministrului Modi pentru ca a acceptat invitatia de a vizita Kazan, un oras de pe malul Volgai, si a spus ca Rusia si India au un „parteneriat strategic privilegiat”.

Modi i-a multumit lui Putin pentru „prietenia sa solida”, a laudat cooperarea in crestere si evolutia BRICS, dar a spus, de asemenea, ca India considera ca conflictul din Ucraina trebuie incheiat pasnic.

„Am fost in contact constant cu privire la subiectul conflictului in curs dintre Rusia si Ucraina. Credem ca problemele ar trebui rezolvate doar prin mijloace pasnice”, a spus Modi.

„Sustinem pe deplin restabilirea cat mai curand a pacii si stabilitatii. Toate eforturile noastre acorda prioritate umanitatii. India este pregatita sa ofere tot sprijinul posibil pe viitor”, a spus el, adaugand ca va discuta problemele cu Putin.

Xi Jinping si Putin au discutat si despre criza din Ucraina, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, desi nu a oferit detalii despre aceste discutii.

Summitul BRICS are loc in timp ce sefii finantelor globale se aduna la Washington pe fondul razboiului din Orientul Mijlociu, precum si din Ucraina, a unei economii chineze in declin si a temerilor ca alegerile prezidentiale din SUA ar putea declansa noi batalii comerciale.

Odata cu extinderea BRICS – si cu o lista de asteptare pentru potentiali membri – exista neliniste printre unii cu privire la faptul daca extinderea va face grupul greu de manevrat.

China si India, cei mai importanti cumparatori de petrol rusesc, au relatii dificile, in timp ce exista putina dragoste si intre natiunile arabe si Iran.

Intrebat de reporterii in  legatura cu perspectivele pacii, Putin a spus ca Moscova nu va da la schimb cele patru regiuni din estul Ucrainei despre care spune ca acum fac parte din Rusia si ca Moscova doreste ca interesele sale de securitate pe termen lung sa fie luate in considerare in Europa.

Doua surse ruse au spus ca, desi la Moscova se vorbeste din ce in ce mai mult despre un posibil acord de incetare a focului, nu s-a discutat inca nimic concret – si ca lumea asteapta rezultatul alegerilor prezidentiale din 5 noiembrie din Statele Unite.

Rusia, care avanseaza, controleaza aproximativ o cincime din Ucraina, inclusiv Crimeea pe care a confiscat-o si a anexat-o unilateral in 2014, aproximativ 80% din Donbas – o zona de zacaminte de carbune si otel care include regiunile Donetk si Lugansk – si peste 70% din regiunile Zaporojie si Herson.

Putin a spus ca Occidentul si-a dat seama acum ca Rusia va fi invingatoare, dar ca este deschis la discutii bazate pe proiectele de acorduri de incetare a focului incheiate la Istanbul in aprilie 2022.

In ajunul summitului BRICS, Putin s-a intalnit cu liderul Emiratelor Arabe Unite, seicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, pentru discutii informale care au durat pana la miezul noptii la resedinta sa Novo-Ogaryovo de langa Moscova.

Putin i-a laudat atat pe seicul Mohammed, cat si pe printul mostenitor saudit Mohammed bin Salman, care nu vor participa la summitul de la Kazan, pentru eforturile lor de mediere privind Ucraina.

„Suntem gata sa facem orice eforturi pentru a rezolva crizele in interesul pacii, in interesul ambelor parti”, i-a spus seicul Mohammed lui Putin.

Presedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva si-a anulat calatoria la sfatul medicului, evitand temporar zborurile pe distante lungi dupa ce a suferit o lovitura la cap.

Acronimul BRIC a aparut in 2001 de catre atunci, economistul sef al lui Goldman Sachs, Jim O’Neill, intr-o lucrare de cercetare care a subliniat potentialul masiv de crestere al Braziliei, Rusiei, Indiei si Chinei in acest secol.

Rusia, India si China au inceput sa se intalneasca mai formal, adaugand in cele din urma Brazilia, apoi Africa de Sud, Egipt, Etiopia, Iran si Emiratele Arabe Unite. Arabia Saudita inca nu a aderat oficial.

Se estimeaza ca ponderea BRICS in PIB-ul global va creste la 37% pana la sfarsitul acestui deceniu, in timp ce ponderea reprezentata de Grupul celor sapte economii mari occidentale va scadea pana la 28% de la 30% anul acesta, conform datelor Fondului Monetar International.

Rusia incearca sa convinga tarile BRICS sa construiasca o platforma alternativa pentru plati internationale care sa fie imuna la sanctiunile occidentale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: