NASA avertizeaza ca iulie 2023 va fi probabil cea mai calda luna inregistrata in „sute, daca nu mii de ani”: „Asistam la schimbari fara precedent in intreaga lume”
Luna iulie 2023 va fi probabil cea mai calda luna inregistrata in „sute, daca nu mii de ani”, au declarat cei mai buni oameni de stiinta de la NASA in cadrul unei mese rotunde cu jurnalistii, avertizand ca caldura se va inrautati, scrie Deutsche Welle.
„Asistam la schimbari fara precedent in intreaga lume. Valurile de caldura pe care le vedem in SUA, in Europa, in China si care demoleaza recorduri in stanga, in dreapta si in centru. Nu este o surpriza”, a declarat Gavin Schmidt, directorul Institutului Goddard pentru Studii Spatiale al NASA.
Luna iunie a anului 2023 a fost deja cea mai fierbinte iunie inregistrata vreodata, iar luna iulie va fi probabil cea mai fierbinte luna in general. „Ceea ce stim din stiinta este ca activitatea umana, in principal emisiile de gaze cu efect de sera, cauzeaza fara echivoc incalzirea pe care o vedem pe planeta noastra”, a declarat Kate Calvin, cercetator sef al NASA si consilier principal pe probleme climatice, in cadrul aceleiasi sedinte de informare.
Doar inceputul
Oamenii de stiinta de la NASA au precizat ca datele colectate si analizate de institut au indicat deja acest lucru. „A existat o crestere a temperaturilor de la un deceniu la altul de-a lungul ultimelor patru decenii”, a spus Schmidt.
Ultima data, agentia spatiala americana a inregistrat o astfel de crestere a temperaturilor in iulie si august 2016, din cauza unui super eveniment meteorologic El Nino in iarna 2015-2016. In timp ce in prezent se pregateste un alt astfel de eveniment: „Nu am ajuns acolo cu actualul eveniment El Nino”, a spus Schmidt. El a adaugat ca acesta „abia a aparut”.
Valurile de caldura observate in prezent se datoreaza unei incalziri generale la nivel mondial, in special in oceane.
„De mai multe luni, asistam la temperaturi record la suprafata marii, chiar si in afara tropicelor. Si vom anticipa ca acest lucru va continua, iar motivul pentru care credem ca va va fi mentinut acelasi ritm este ca continuam sa introducem gaze cu efect de sera in atmosfera”, a declarat Schmidt.
Schmidt a spus ca exista o „sansa de 50-50” ca 2023 sa fie cel mai cald an inregistrat vreodata, urmand sa fie intrecut de 2024, care va fi si mai cald din cauza ascensiunii El Nino. Alti oameni de stiinta au vorbit de o sansa de 80% ca anul 2023 sa fie cel mai cald din istorie.