NASA intentioneaza sa scoata de pe orbita Statia Spatiala Internationala si sa o lase sa se prabuseasca in ocean, in 2030
Companiile private au termen pana pe 12 februarie pentru a trimite catre NASA propuneri de proiectare pentru „o nava spatiala noua sau modificata care sa foloseasca o cantitate mare de combustibil” si care, in anii urmatori, va avea sarcina de a se andoca cu Statia Spatiala Internationala si de a o prabusi in siguranta in apele oceanului planetar. NASA planuieste sa atribuie in iunie contractul pentru vehiculul care va fi implementat la iminenta retragere a statiei spatiale, in 2030.
Proiectata si operata datorita unui parteneriat global al agentiilor spatiale, Statia Spatiala Internationala gazduieste echipaje de astronauti, cosmonauti si o multime de alte persoane din noiembrie 2000. Mai mult de 260 de astronauti din 20 de tari au vizitat Statia Spatiala Internationala, dintre care 163 numai din Statele Unite, potrivit agentiei spatiale americane, citata de USA Today.
Membrii echipajului care locuiesc si efectueaza experimente stiintifice la bordul statiei spatiale orbiteaza in jurul Pamantului de 16 ori pe zi. Avanpostul orbital este mai mare decat o casa cu sase dormitoare, avand sase camere de dormit, doua bai, o sala de gimnastica si o sala de comanda cu vedere la 360 de grade, potrivit NASA. Din 1998, peste 260 de iesiri in spatiu au fost efectuate la Statia Spatiala Internationala, inclusiv o rara iesire in spatiu exclusiv feminina in noiembrie.
In septembrie, un astronaut militar american pe nume Frank Rubio era stationat la bordul avanpostului spatial cand a intrat in istorie ca americanul cu cel mai lung zbor spatial consecutiv. Rubio a petrecut un numar record de 371 de zile in spatiu, dupa ce capsula menita sa il transporte inapoi pe Pamant, o Soyuz ruseasca, a avut o scurgere de lichid de racire in 2022, ceea ce i-a dublat sederea.
Actualul echipaj al Expeditiei 70 si-a inceput stagiul la sfarsitul lunii septembrie si este programat sa aterizeze in primavara. In timp ce se afla la bordul statiei, cei sapte astronauti si cosmonauti au efectuat o varietate de experimente stiintifice si au studiat o serie de fenomene de microgravitatie.
Scoaterea din functiune a avanpostului cosmic imbatranit este responsabilitatea comuna a celor cinci agentii spatiale care au operat-o din 1998: Statele Unite, Rusia, Europa, Japonia si Canada. Toate aceste natiuni s-au angajat sa sustina operatiunile Statiei Spatiale Internationale pana in 2030, cu exceptia Rusiei, care a fost de acord sa continue doar pana in 2028, potrivit NASA.
NASA a examinat mai multe optiuni pentru dezafectarea Statiei Spatiale Internationale, inclusiv dezasamblarea acesteia in timp ce se afla pe orbita, propulsarea ei pe o orbita mai inalta si lasarea ei sa se dezintegreze in mod natural inainte de a reintra in mod aleatoriu in atmosfera terestra.
Multe dintre aceste optiuni au prezentat „provocari logistice si financiare semnificative” pentru o statie spatiala la fel de mare ca un teren de fotbal american, a declarat NASA.
Modulele si structura sa nu au fost proiectate pentru a fi dezasamblate cu usurinta in spatiu, in timp ce permiterea unei reintrari atmosferice neplanificate reprezenta o amenintare prea mare pentru zonele populate. In plus, obiectele care sunt retrase pe orbitele inalte mai sigure sunt de obicei sateliti mai mici, nu avanposturi masive, a precizat NASA.
Astfel de considerente au fost motivul pentru care agentia spatiala a decis ca o reintrare controlata si tintita, care sa se incheie cu o amerizare fortata intr-un ocean indepartat, era cea mai sigura cale.
Compania aerospatiala privata care va fi selectata de NASA va construi o nava de deorbitare capabila sa efectueze o „manevra de propulsie” pentru a alinia traiectoria de reintrare in apele nelocuite dorite. Se asteapta ca multe dintre modulele si echipamentele statiei spatiale sa arda, sa se topeasca sau sa se vaporizeze la reintrarea in atmosfera. Componentele mai dense si mai rezistente la caldura care ar putea supravietui plonjonului se vor imprastia in ocean, fiind de asteptat ca ele sa se scufunde in mod inofensiv pe fundul acestuia, potrivit NASA.