Nastase anunta ca vom avea un „guvern de coabitare”: „Zona justitiei se va transfera presedintelui”. Victor Ponta: „Nastase are dreptate”

politica

Adrian Nastase afirma ca eventuala desemnare a unui tehnocrat la Ministerul Justitiei reprezinta o cedare a PSD in fata presedintelui Iohannis, astfel incat „e posibil, in aceste conditii, sa avem un guvern ‘de coabitare’”.

„Desemnarea unui nou ministru al justitiei, in contextul cunoscut al ordonantelor de urgenta, pune in discutie configuratia viitoare a guvernului. Tinand seama si de faptul ca procedura remanierii permite un un veto „temporar” al presedintelui. E posibil, in aceste conditii, sa avem un guvern „de coabitare”, in care o parte a ministrilor sa fie politici si altii (altul) sa fie tehnocrati? O forma de guvern mixt, „partial color(at)”? Eventual, o forma de coabitare a executivului cu puterea judecatoreasca. Ar putea, de exemplu, CSM sa delege pe cineva la ministerul justitiei? Sau ar putea fi reactivat pactul de coabitare cu presedintele, prin care zona justitiei sa se transfere la presedinte, in cadrul „domeniilor rezervate” (alaturi de politica externa)? Cam asta s-a intamplat, de fapt, in ultimii ani. In definitiv, si Robert Cazanciuc a fost un tehnocrat.

Este clar ca PSD, in momentul de fata, nu are formulata o politica relativ coerenta in domeniul justitiei. Are, la nivelul unora dintre membri, un fel de impulsuri personale, cenzurate apoi, rapid, de liderii partidului. Sau are propunei intempestive, punctuale, identificate, pe drept sau pe nedrept, a fi in folosul unora dintre lideri. Lipsa unei abordari clare in acest domeniu, spre deosebire de domeniul fiscal sau de cel social, a creat „marea brambureala” din domeniul penal (spre exemplu „uite abuzul in serviciu, nu e abuzul in serviciu”). In plus, zeci de texte ale codului penal, declarate neconstitutionale, au ramas in stand-by. E destul de clar, „vanatoarea de vrajitoare” in domeniul luptei anti-coruptie a creat multe pagube colaterale in ceea ce priveste functionarea administratiei, initiativa si procesul de decizie la nivelul liderilor politici sau in ceea ce priveste capacitatea capitalului romanesc de a concura capitalul strain in Romania. In plus, ea a oferit prilejul Uniunii Europene sa cenzureze statutul si fondurile disponibile pentru tara noastra, invocand chiar autoflagelarea noastra, prefacandu-se ca nu intelege ca este vorba, in principal, de o lupta pentru putere”, a scris Nastase pe blog.

Fostul premier, Victor Ponta, este de acord cu teoriile lui Nastase. „Are rost sa va spun ca eu consider ca AN are dreptate?? Pai chiar cred ca are!”, a scris Ponta pe Facebook.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: