politica

Nastase si Dancila, chemati de Academia Romana sa isi dea cu parerea despre razboiul din Ucraina. Dancila da lectii: „Romania se comporta ca o tara de margine, cand de fapt se afla la mijloc”

Razboiul de la granita si atitudinea tarii noastre in acest context al noilor provocari globale si geostrategice au fost temele abordate de fostii premieri Viorica Dancila si Adrian Nastase la o dezbatere organizata la Palatul Parlamentului de Fundatia CRED, sub Inaltul Patronaj al Academiei Romane.

„Nu mi-am propus sa intetesc controversele, totusi nu pot sa nu remarc o anumita incapacitate a celor care conduc de ceva vreme destinele tarii noastre, in sensul de a gestiona acest climat international profund nefavorabil, din postura unui actor regional relevant si responsabil, incapacitate alimentata probabil si prin erorile (…) nedecontate de catre elita decidenta a Romaniei. (…) Va invit sa reflectam impreuna daca Romania mai are intr-adevar atitudine si, dincolo de faptul ca ne place sa credem sau propagam ideea ca Romania este in linia intai in planul european, va invit sa reflectati de ce, totusi, Romania se comporta ca o tara de margine, cand de fapt se afla la mijloc”, a afirmat Viorica Dancila, citata de Agerpres.

Potrivit acesteia, Romania are nevoie acum mai mult ca oricand sa isi reconstruiasca in mod coerent propria identitate.

„Romania trebuie sa revina in avanposturile mentinerii pacii si sa faca dovada capacitatilor sale de flexibilitate, de creativitate si consecventa in eforturile de implicare in procesele politice si economice la nivel regional, european si chiar global, care sa ii permita sa devina mai mult decat o punte de comunicare”, a adaugat Viorica Dancila.

In Romania, in ultimii ani, exista o problema de identitate sub numeroase aspecte, iar tara noastra va trebui, in perioada urmatoare, sa combine in permanenta strategia de politica externa cu strategia de aparare pentru a fi pregatita pentru eventuale deteriorari ale situatiei, a afirmat, la randul sau, fostul premier si puscarias Adrian Nastase, care a fost prezentat drept „presedintele Fundatiei Europene Titulescu”.

„Avem sentimentul ca umbrela de securitate pe care o avem este oarecum suficienta, discursurile de la NATO ne vor apara intr-un mod definitiv. Cred insa ca noi va trebui in perioada urmatoare sa combinam in permanenta strategia de politica externa cu strategia de aparare pentru a fi pregatiti pentru eventuale deteriorari ale situatiei”, a subliniat Nastase.

Potrivit acestuia, este evidenta o criza majora a dreptului international, care nu mai este luat in considerare inclusiv cu raportare la relatia dintre SUA si Rusia, dintre Ucraina si Rusia.

„Lucrul acesta ne duce cu gandul, pe mine cel putin, la perioada 1934 – 1936, cu riscurile pe care le putem banui. (…) Cred ca, in ceea ce ne priveste, la nivelul UE, NATO, sigur ca exista obiective comune, ele sunt determinate insa prin actiunea concreta de perceptia pericolului. Perceptia pericolului vine insa de la actorii majori ai Aliantei si de aici nevoia de a incerca sa introducem si obiective proprii in cadrul strategilor acestor organizatii”, a adaugat Nastase.

El propune ca este momentul ca Romania sa lege intrarea in Schengen de situatia referitoare la circulatia autocamioanelor si tirurilor cu cereale in Ucraina.

„Nu vreau sa spun mai mult, dar eu cred ca trebuie sa invatam si de la unguri si felul in care poti sa te comporti pentru a obtine anumite obiective proprii in interiorul unei organizatii care se bazeaza pe procedura de unanimitate si pe suveranitate”, a mai afirmat Adrian Nastase.

Fostul europarlamentar Ioan Mircea Pascu a evidentiat ca razboiul din Ucraina este unul dintre factorii care influenteaza situatia actuala, mentionand ca Romania are statutul de stat de granita, de linie si este momentul sa actioneze in plan economic.

„Acest statut are si o dimensiune economica. Trebuie sa vedem ce se intampla, cum putem sa sprijinim exporturile Ucrainei, care sunt importante, sa acoperim lipsuri create, pentru ca putem sa facem acest lucru – bineinteles, fara sa sacrificam poporul roman -, porturi si transporturi, inclusiv pe Dunare. (…) Haideti sa vedem si componenta economica a statutului de stat de granita. Avem conditii politice care sunt indeplinite, adica exista stabilitate”, a subliniat Pascu.

Viorica Dancila, Adrian Nastase si Ioan Mircea Pascu au participat la „Forum Romania”, dezbatere organizata la Palatul Parlamentului de Fundatia CRED, sub Inaltul Patronaj al Academiei Romane.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Zelenski spune ca vrea ca razboiul sa se incheie in 2025, prin „mijloace diplomatice”

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…

3 ore ago

La 1.000 de zile de razboi, liderii G7 accentueaza sanctiunile la adresa Moscovei: „Rusia ramane singurul obstacol in calea pacii”

Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…

4 ore ago

Infractiuni contra minorilor: O retea internationala desfiintata in Franta, peste 10.000 de suspecti identificati

Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…

3 ore ago

Cum a devenit traficul de droguri o „cauza nationala” in Franta

Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…

3 ore ago

Un avion al companiei americane Southwest, lovit de un glont cand se pregatea sa decoleze pe aeroportul din Dallas, Texas

Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…

4 ore ago