National Gallery a modificat titlul tabloului „Dansatoare ruse” al lui Edgar Degas in „Dansatoare ucrainene”, anunta The Guardian.
In urma apelurilor lansate de ucraineni pe retelele de socializare, muzeul a anuntat ca a schimbat titlul lucrarii impresionistului francez de la inceputul secolului al XX-lea, care nu este expusa in prezent. Este un pastel care infatiseaza trupe de dansatori, pe care artistul a fost fascinat sa le vada jucand la Paris la sfarsitul vietii sale.
Galbenul si albastrul, culorile nationale ale Ucrainei, sunt vizibile in ceea ce par a fi panglici de par purtate de dansatori si in ghirlandele pe care le poarta acestia.
Un purtator de cuvant al Galeriei Nationale a declarat: „Titlul acestui tablou a fost dezbatut timp de multi ani si este abordat in literatura de specialitate; cu toate acestea, in ultima luna s-a acordat o atentie sporita acestui subiect din cauza situatiei actuale, astfel incat am considerat ca este momentul potrivit pentru a actualiza titlul tabloului pentru a reflecta mai bine subiectul picturii.”
Printre cei care au salutat demersul National Gallery s-a numarat si Mariia Kashchenko, fondatoarea si directoarea Art Unit, de origine ucraineana, care prezinta artisti emergenti, printre care se numara in prezent 21 de artisti ucraineni.
„Inteleg ca termenul de arta rusa a devenit un termen-umbrela usor de folosit, ceea ce a fost util, dar acum este foarte important sa facem lucrurile cum trebuie. In calitate de ucraineanca, in trecut m-as fi confruntat cu momente in care as fi fost numita rusa sau in care mostenirea ucraineana era descrisa ca fiind rusa”, a spus ea.
Criticile la adresa institutiilor culturale britanice au venit si din partea Olesiei Khromeychuk, directorul Institutului ucrainean din Londra, care a scris luna trecuta in revista germana Der Spiegel: „Fiecare vizita la o galerie sau la un muzeu din Londra cu exponate de arta sau cinematografie din URSS releva o interpretare gresita deliberata sau doar lenesa a regiunii ca fiind o Rusie fara sfarsit; asa cum ar vrea sa o vada actualul presedinte al Federatiei Ruse”.
„Curatorii nu au nicio problema in a prezenta arta si artistii evrei, belarusi sau ucraineni ca fiind rusi. In rarele ocazii in care un ucrainean nu este prezentat ca fiind rus, acesta poate fi prezentat ca fiind ‘nascut in Ucraina;, asa cum a fost cazul regizorului de film Oleksandr Dovzhenko, in cadrul uneia dintre cele mai importante expozitii de arta revolutionara de la Londra.”
National Gallery a declarat pentru The Guardian ca cercetarile continua cu privire la tablourile din colectia si ca informatiile despre operele sale sunt actualizate cand este cazul si cand apar noi informatii.
Referindu-se la masurile luate in legatura cu lucrarea lui Degas, purtatorul de cuvant a adaugat: „Suntem, de asemenea, foarte deschisi sa primim feedback din partea publicului cu privire la anumite lucrari si raspundem in mod regulat la comentariile impartasite de publicul nostru, inclusiv cele facute pe retelele de socializare.”
Atacurile aeriene israeliene asupra satului Khreibeh din districtul Baalbek, din estul Libanului, au ucis sambata…
10.575 de candidati s-au inscris pentru a sustine duminica examenul de intrare in Rezidentiat, dintre…
In urma unui atac mortal cu cutitul, la inceputul acestui an, ministrul german de interne,…
Primul caz cunoscut in Statele Unite al unei tulpini mai severe de mpox, boala cunoscuta…
Rusia a lansat un atac pe scara larga cu rachete si drone asupra Ucrainei in…
Vremea se incalzeste treptat, de la o zi la alta. Astazi va fi soare in…