externe

NATO are „500.000 de soldati cu un nivel ridicat de pregatire” in contextul amenintarii Rusiei, anunta purtatorul de cuvant al Aliantei

NATO mentine o jumatate de milion de soldati la un nivel ridicat de pregatire pentru a se apara impotriva riscului iminent de razboi cu Rusia, a declarat purtatorul de cuvant al aliantei, relateaza Newsweek.

„Din 2014, NATO a trecut prin cea mai semnificativa transformare a apararii noastre colective”, a declarat purtatorul de cuvant al NATO, Farah Dakhlallah, pentru CNN.

„Am pus in aplicare cele mai cuprinzatoare planuri de aparare de la Razboiul Rece incoace, avand in prezent peste 500.000 de soldati la un nivel ridicat de pregatire”, a continuat ea.

NATO incearca sa isi consolideze pregatirile in fata amenintarii iminente din partea Rusiei, unde presedintele Vladimir Putin si principalii sai aliati spun deja ca sunt angajati intr-o confruntare directa cu „Occidentul colectiv” condus de SUA.

Unele state aliate iau in considerare reintroducerea serviciului militar obligatoriu, in timp ce cateva dintre cele care practica deja recrutarea – inclusiv unele natiuni care se invecineaza cu Rusia – au extins numarul de recruti, au intensificat pregatirea si au constituit stocuri de echipamente.

„Aproximativ o treime dintre membrii NATO au o anumita forma de serviciu militar obligatoriu”, a declarat Dakhlallah. „Cu toate acestea, in calitate de alianta, noi nu impunem serviciul militar obligatoriu”, a adaugat ea.

„Important este ca aliatii sa continue sa aiba forte armate capabile sa ne protejeze teritoriul si populatiile”, a mai spus ea.

NATO se straduieste sa isi mobilizeze uriasa putere militara si industriala de la inceputul agresiunii directe a Rusiei impotriva Ucrainei in 2014. Raspunsul initial al aliatilor la anexarea Crimeei si ocuparea unor parti din regiunea Donbas a fost criticat la Kiev si in alte parti ca fiind ezitant si insuficient.

Invazia Ucrainei de catre Moscova din februarie 2022 si razboiul de uzura care a urmat au scos la iveala limitele NATO, alianta – cu exceptia americanilor – avand dificultati in a raspunde nevoilor armatei ucrainene. Lipsa sistemelor de aparare antiaeriana si a proiectilelor de artilerie au reprezentat zone de slabiciune pentru blocul occidental si, prin urmare, pentru Ucraina, care a devenit dependenta de sustinatorii sai.

La summitul NATO de la Washington din aceasta luna, toti cei 32 de aliati s-au angajat din nou sa extinda ajutorul acordat Ucrainei si sa isi consolideze pregatirea militara. Insa alegerile cruciale din Europa si din SUA din acest an ameninta sa deraieze – sau cel putin sa incetineasca – actiunea colectiva, aliatii fiind deosebit de ingrijorati de perspectiva politicii externe „America pe primul loc” a fostului presedinte Donald Trump.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Presedintele Iranului promite ca politia morala nu va mai „deranja” femeile

Presedintele iranian Masoud Pezeshkian a promis luni ca se va asigura ca politia morala nu…

8 minute ago

Patru tari europene sar in ajutorul Portugaliei cu avioane de stingere a incendiilor

UE va trimite opt avioane de stingere a incendiilor in Portugalia pentru a ajuta la…

21 de minute ago

Grecia se alatura tarilor care interzic acordarea de noi licente pentru inchirierea de apartamente pe termen scurt. In Atena, interdictia va dura cel putin un an

O interdictie a privind acordarea de noi licente pentru inchirierea de apartamente pe termen scurt…

53 de minute ago

Neliniste in Israel dupa ce au aparut informatii ca Netanyahu vrea sa-l inlocuiasca pe ministrul Apararii

Informatiile conform carora prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu se gandea sa-l demita pe ministrul Apararii Yoav…

O oră ago

Aflat in Italia, premierul britanic Keir Starmer promite sa coopereze in domeniul migratiei

Premierul britanic Keir Starmer a salutat luni eforturile Italiei de a combate imigratia ilegala, spunand…

O oră ago