externe

NATO intra in versiunea „3.0”, anunta presedintele Finlandei. Ce vor stabili ministrii Apararii din tarile NATO la reuniunea de la Bruxelles

Ministrii Apararii din tarile NATO, care se vor reuni luna aceasta la Bruxelles, vor discuta despre viitorul relatiei aliantei cu Rusia, a relatat Politico, citand un inalt oficial american.

Relatiile dintre NATO si Rusia s-au deteriorat brusc in urma invaziei Ucrainei din februarie 2022. In ciuda tensiunilor crescute, Actul fondator NATO-Rusia, semnat in 1997, ramane in vigoare. Actul contureaza un scop comun de a „construi o Europa stabila, pasnica si nedivizata”.

Statele NATO cauta acum sa redefineasca viitoarea relatie a aliantei cu Moscova. Ministrii Apararii din tarile membre se vor reuni la Bruxelles in perioada 17-18 octombrie pentru a discuta chestiunea, a declarat un inalt oficial al guvernului SUA.

Aliatii vor „elabora diferite elemente ale strategiei si vor avansa dezbaterile din interiorul aliantei, care ne vor duce la subiecte precum viitorul Actului fondator NATO-Rusia”, a declarat un inalt oficial al guvernului american.

„Este timpul sa elaboram acum o noua strategie in ceea ce priveste pozitiile specifice (ale aliatilor)”, a spus oficialul.

Reuniunea din octombrie va fi prima in care vor avea loc discutii oficiale pe aceasta tema la nivel ministerial. La urmatorul summit NATO, care va avea loc la Haga in iunie 2025, aliatii au convenit sa elaboreze o noua strategie NATO-Rusia.

NATO intra in versiunea „3.0”, spune presedintele Finlandei.

„In acest moment, trebuie sa avem o perspectiva clara in intreaga alianta… ca (Actul de infiintare) si Consiliul NATO-Rusia au fost construite pentru o era diferita”, a spus oficialul.

Consiliul NATO-Rusia (NRC) a fost infiintat in 2002 pentru a facilita cooperarea si luarea deciziilor in comun. NRC nu s-a mai reunit de cand Moscova si-a lansat invazia, in 2022.

In timp ce avertismentele cu privire la o ciocnire intre Rusia si NATO au crescut de la inceputul razboiului, majoritatea analistilor si comentatorilor sugereaza ca un astfel de scenariu nu este iminent.

Oficialul american a spus ca implicatiile militare ale strategiei politice revizuite sunt de asteptat sa fie minime. Un alt diplomat NATO si-a exprimat, de asemenea, ingrijorarea ca o strategie prea agresiva ar putea trimite un „semnal” perturbator Moscovei.

In prezent, accentul se pune pe adunarea punctelor de vedere din statele membre, a spus oficialul. In acest moment, nu exista un proiect de document al unei strategii NATO-Rusia revizuite.

La inceputul lunii octombrie, Mark Rutte a preluat conducerea in calitate de noul secretar general al NATO, subliniind in prima sa zi ca alianta trebuie sa se asigure ca Ucraina „prevaleaza ca natiune suverana, independenta, democratica”.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Sute de soldati rusi aleg sa activeze ca agenti dubli: „Mi-am facut treaba bine, poate chiar mai mult. Rezultatele au depasit asteptarile”

Sute, posibil mii, de soldati din randurile armatei ruse coopereaza cu serviciile secrete ucrainene si…

36 de minute ago

Serbia s-a suparat pe UE, acum vrea sa adere la BRICS. Inalt oficial: „BRICS nu ne cere sa facem schimbari semnificative in sistemul nostru politic”

Viceprim-ministrul sarb Aleksandar Vulin a declarat intr-un interviu recent ca Serbia considera BRICS o alternativa…

O oră ago

Grindeanu, primul pe lista PSD Timis: „Sa fim pe locul intai este tinta noastra. PSD a stabilizat tara”

Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Sorin Grindeanu, si echipa candidatilor social-democrati pentru alegerile parlamentare au depus,…

2 ore ago

Kamala Harris pune presiune asupra lui Trump publicandu-si dosarul medical. „Acum e randul tau, Donald Trump”

Kamala Harris si-a facut publice fisele medicale, din care reiese ca este intr-o stare de…

3 ore ago