NATO, mesaj clar dupa discutiile cu Rusia: „Nu plecam din tarile din Est. Rusia sa isi retraga trupele din Moldova, Georgia si Ucraina”
NATO este pregatita sa discute cu Rusia, dar nu va face compromisuri privind principiile sale fundamentale, printre care acela ca integritatea teritoriala a fiecarei tari din Europa trebuie sa fie respectata, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, dupa incheierea reuniunii Consiliului NATO-Rusia de la Bruxelles, transmit Reuters si AFP, citate de Agerpres.
Jens Stoltenberg a adaugat ca statele membre NATO i-au cerut miercuri Rusiei sa-si retraga fortele din Georgia, Republica Moldova si Ucraina, el subliniind ca este absolut falsa ideea ca extinderea Aliantei Nord-Atlantice este agresiva.
”Discutia nu a fost usoara. Schimburile au fost directe asupra situatiei din Ucraina si au fost constatate diferente majore referitoare la securitatea in Europa. Diferentele noastre nu vor fi usor de surmontat, dar este un semn pozitiv faptul ca toate tarile NATO si Rusia s-au asezat in jurul aceleiasi mese si au abordat chestiuni substantiale”, a spus secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice in conferinta de presa de dupa incheierea primei reuniuni a Consiliului NATO-Rusia din ultimii doi ani.
Jens Stoltenberg a anuntat ca NATO ar putea desfasura trupe aditionale in flancul sau estic in cazul in care Rusia utilizeaza din nou forta impotriva Ucrainei. ”Daca Rusia foloseste inca o data forta contra Ucrainei si ulterior invadeaza Ucraina, atunci trebuie sa analizam in mod serios nevoia de a spori suplimentar prezenta noastra in partea estica a aliantei”, a afirmat el, reiterand faptul ca doar NATO si Ucraina pot decide daca aceasta din urma devine membra a Aliantei Nord-Atlantice.
Stoltenberg a avertizat ca exista ”riscul real pentru un nou conflict armat in Europa”, desi a precizat ca NATO ”va face tot ce poate pentru a preveni” un asemenea scenariu.
Oficialul NATO a mai spus ca ”aliatii NATO au transmis azi Rusiei ca nu vor renunta la prezenta trupelor aliate in statele membre din estul NATO”.
Declaratiile lui Jens Stoltenberg indica in mod clar ca nu s-au inregistrat rezultate concrete in urma reuniunii Consiliului NATO-Rusia, survenita la doua zile dupa ce reprezentantii Washingtonului si ai Moscovei s-au intalnit la Geneva in vederea detensionarii situatiei legate de securitatea la frontiera ruso-ucraineana.
Rusia a acuzat Occidentul ca nu reuseste sa constientizeze urgenta solicitarilor ei. Moscova sustine ca extinderea NATO de la 16 membri, la finalul Razboiului Rece, la 30 in prezent – printre care un numar mare de foste republici comuniste din Europa Centrala si de Est – constituie o amenintare pentru securitatea Rusiei si ca aceasta tara trebuie sa traseze ”linii rosii” pentru a se proteja.