NATO incearca sa aloce anual 40 de miliarde de dolari pentru consolidarea militara a Ucrainei. Aceasta propunere a fost prezentata ieri de secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg, in timpul reuniunii de doua zile a ministrilor apararii din NATO, care se incheie astazi. Pentru aceasta propunere, se asteapta un acord relevant la summitul NATO, la inceputul lunii iulie, la Washington, relateaza Kathimerini.
Contributia membrilor ar trebui sa se faca – ca de obicei – in functie de PIB-ul tarilor lor. Statele Unite vor acoperi aproape jumatate din suma, iar restul va fi „impartit” intre cei 31 de aliati. Singura tara care va fi exceptata este Ungaria. Acesta a fost acordul la care s-a ajuns in timpul discutiilor purtate martea trecuta de seful NATO cu premierul acestei tari, Viktor Orban, la Budapesta.
A fost o propunere de compromis, pentru ca Orban sa nu „blocheze” aceasta initiativa si nici noul mecanism de ajutor si securitate ucrainean.
In ceea ce priveste cifra de 40 de miliarde de dolari pentru ajutorul militar acordat Ucrainei, este vorba despre „asistenta” financiara oferita deja de aliati de la inceputul razboiului din 2022. „Ar trebui sa fie suma minima”, a spus Stoltenberg. „Ar trebui sa permita o predictibilitate in productia industriala de arme si munitii, prin contracte, iar acest lucru va fi un semnal pentru presedintele rus ca nu poate juca suficient de mult timp”, a continuat el.
Finantarea pentru acest ajutor va trebui sa fie stabilita acum, iar acordul este asteptat la reuniunea din iulie.
De asemenea, se asteapta ca ministrii apararii sa convina astazi, in principiu, ca NATO va prelua coordonarea noului mecanism de asistenta, securitate si formare pentru Ucraina (NATO Security Assistance and Training for Ukraine), care va fi, de asemenea, anuntat in timpul reuniunii de la Washington.
Seful NATO a urmarit de mult timp ca alianta sa preia aceasta coordonare din cauza ingrijorarilor legate de posibila realegere a lui Donald Trump in noiembrie in SUA, intrucat se asteapta ca potentialul nou presedinte sa nu respecte angajamentele Washingtonului fata de Kiev.
Cu toate acestea, conducerea Grupului de contact de la baza Ramstein din Germania, de unde este transmis ajutorul militar catre Ucraina, va fi mentinuta de SUA si de Departamentul american al Apararii.
Un sondaj realizat de CURS in perioada 30 octombrie-5 noiembrie arata ca romanii pun educatia…
Presedintele rus Vladimir Putin a declarat joi ca este "gata sa reia contactul" cu Donald…
Spitalul Universitar din Basel prescrie bere pentru a trata efectele delirului la pacientii de terapie…
Presa pro-guvernamentala de la Budapesta noteaza indignata ca presedintele roman Klaus Iohannis i-a intors spatele…
Rusia tine minte si are in vedere declaratiile presedintelui ales al SUA, republicanul Donald Trump,…
Cu un zambet satisfacut si strangeri de maini ferme, premierul conservator ungar Viktor Orban, adesea…